Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е рецептата за най-въздушния турски млечник, трябват ви само три съставки

Ключови думи: турски млечник, каймачина, рецепта

Това е традиционна турска рецепта, която в много краища на Балканите и до днес е любим десерт. Приготвя се от три основни съставки, яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира. Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца в зависимост от големината им. Известен е още под имената: млечник , каймачина.

Ето какво ви трябва за вкусния и въздушен Турски млечник:

13 яйца
14 супени лъжици захар
1,5 литра хладко прясно мляко

Начин на приготвяне:
В по-дълбока купа разбиваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксера 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и да се разтопи захарта.

След това при непрекъснато бъркане на тънка струйка добавете хладкото мляко. Разбърква се и сместа е готова.

Изсипва се в средно голяма форма и се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага се намалява на 200 градуса, след което се пече около половин час.

ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, най-добре нагласете печенето според вашата фурна или по следния начин:

Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете до готовност.

Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

Преди печене може да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция. Можете също така да го изсипете в по-малки огнеупорни форми и да ги изпечете наведнъж във фурната, както при традиционния крем карамел.

Оставете да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт.

2
Коментара по темата
2.
Логоля
08.02.2025 20:05:11
Глупости.Не е млечник,не е турски.ако карамелизираш захар ,си е чист крем карамел
1.
Kotka
08.02.2025 11:44:32
Това си е чисто крем карамел с много яйца и захар!
  Добави Коментар
Защо някои хора виждат "светлина в края на тунела", когато умират Учени дадоха обяснение Унгария ще съди ЕС заради руския газ Словакия обмисля подобен ход
Голямо разочарование за Мъри Стоилов в Турция Гьозтепе отпадна за Купата УЕФА зарадва футболна България! Ще сме домакини на голям форум EURO U19 ще се проведе у нас
Български шофьор реши да кара по тротоара Дори даде мигач, докато слаломира до пешеходка с куче Екшън с морски дрон в Румъния Той е локализиран и унищожен в близост до Констанца
Знаете ли, че във Формула 1 влиза нов отбор? Пилотите му са познати лица, екипът се цели високо Кадилак ще започне кампанията с представяне по време на Супербоул Мистериозно устройство на пътя върши двойна работа Шофьорите не натискат бясно газта, а бандити могат да бъдат заловени
Рускиня сподели как се живее до 114-годишна възраст "За да живееш дълго и щастливо, трябва да работиш и да се отнасяш към всички с доброта", каза достолепната жена Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с Георги Георгиев Тя е на важна визита в България
Шофьорите, пътуващи към Гърция могат да използват алтернативни трасета през пункт "Илинден" Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение във връзка с временното спиране на трафика през граничен пункт „Промахон“ Натали от "Ергенът": Събуди се, народе Младата жена подкрепя протестите срещу Бюджет 2026