Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Баба ми от с. Маджаре правеше този уникален зелник с кисело зеле и месо

Ключови думи: зелник, село маджаре

В студените зимни дни около Коледните празници баба ми правеше такъв  зелник с кисело зеле и свинско месо.

Необходимите продукти за тази рецепта са: брашно, кисело зеле около 1/2 килограм, шарено свинско месо нарязано на дребни късчета около 300 грама /може и повече/, олио, малко черен пипер и червен пипер.

За зелника ще трябва да приготвите банични кори по следния начин:
Пресейте брашното и направете кладенче. Налейте в него 250 мл хладка вода с 1 чаена лъжичка сол. Замесете средно твърдо тесто като за точене.

Омесеното тесто разделете на 6 или 7 равни къса, които оформете на топчици и разточете до големината на тавичката, в която ще печете зелника.

По принцип тези кори се пекат върху домашната печка на дърва /така ги печеше баба ми/, но при липса на такава, може леко да запечете всяка кора поотделно във фурната. Кората е готова когато тук там промени цвета си към розово.

Когато изпечете всички кори, оставете ги да се охладят и пригответе плънката. Вече се продават и в магазините такива печени кори.  Късчетата месо изпържете от всички страни с малко сол до златисто. Нарежете на ситно зелето и го добавете към месото. След това

прибавете и 1 чаена лъжичка червен пипер и малко черен пипер за вкус. Долейте около 200 мл. вода, намалете котлона и задушете месото със зелето до готовност. В случай, че водата се изпари, а зелето не е готово, долейте отново малко вода.

Щом зелето е готово вземете тавата в която ще печете вкусния  зелник и съвсем леко я подмажете с мазнина. Сложете първата кора и наръсете тук там от зелето с месото. След нея вземете втората притиснете. Това, че кората се е начупила, не бива да ви притеснява. Няма да се отрази на вкуса на   зелника.

Поръсете отново със сместа, после поставете отново кора и така докато свършат корите и зелето с месо. Най- горната кора поръсете с мазнина и малко червен пипер.

Запечете за около 15 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса. Зелника щом го извадите от фурната го покрийте с кърпа, за да се задуши за десетина минути.

Такива предварително изпечени кори се продават в някои магазини. Може да потърсите и във вашия град. Добър апетит с невероятно вкусният  зелник с кисело зеле и свинско месо!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Направи гръмко изказване за Русия От Кремъл отдавна искат мир, твърди Лукашенко Новият папа е голям фен на... Лъв Четиринадесети е привърженик на италианския Рома
Много се харесват Памела Андерсън и Лиъм Нийсън - това ли е новата звездна двойка? Преследва я маниак Мъж тормози Анистън
Продават на загуба Бившата двойка иска да се отърве от имение Спират им парите? Скандал със Семен Новиков и Кирил Милов
Притеснителна информация за Варна Наркотици отведоха трима в арестите Извънредно: Крум Зарков се оттегля като секретар на президента Причината е идеята за референдум за еврото
Задава ли се потоп в областите Бургас и Ямбол  BG-ALERT с предупреждение за опасност Див екшън в Перник Четирима младежи са задържани
Голям проблем с водата в... Село Полковник Серафимово Гръмна бомба за него Ще води "белия балет"