Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Варете картофите така, стават перфектни

Ключови думи: картофи, варене на картофи

Варените картофи са изключително популярно ястие, което става за минути. Те могат да бъдат много вкусни или напълно негодни за консумация - всичко зависи от техниката на приготвяне.

На пръв поглед изглежда, че в това няма нищо сложно. Оказва се обаче, че съставките, които се добавят към водата, могат драматично да променят вкуса на ястието.

Много домакини не са наясно, че изключително важен е моментът, в който се добавя солта. 

Кога да осолявате водата при варене на картофи?
Кога да добавите солта към картофите зависи от метода на готвене. Ако ги слагате директно в студена вода, не е необходимо да ги осолявате веднага.

В студени течности солта не се разтваря добре и картофите няма да се осолят равномерно. Солената вода се нуждае от повече време, за да започне да кипи, което ще удължи времето за готвене. Освен това картофите, приготвени по този начин, стават преварени.

Какво да добавите към водата при варене на картофи?
За да станат картофите вкусни и ароматни, е добре да добавите следните съставки по време на готвене:

Дафинов лист

Добавете подправката 10 минути преди края на готвенето, а след това я извадете от готовото ястие.

Това ще направи картофите ароматни и пикантни.

Чесън

Накълцайте скилидка чесън и я сложете във врящата вода с картофите, за да придобие приятен аромат.

Лук

Сложете обеления лук в тенджерата с картофите. Когато зеленчуците се сварят, извадете лука. Той ще насити картофите с апетитен аромат.

Оцет

Защо да добавяте оцет към картофите? Това ще ви бъде полезно, ако смятате да ги ползвате за салата. Така сварените картофи няма да станат на каша, а ще останат плътни и лесни за нарязване.

3
Коментара по темата
3.
Бай Амет
20.01.2025 17:07:09
Ако искате наистина вкусни варени картофи със зърнеста структура, сложете първо суровите картофи за 30мин. във вода с температура 63 градуса, а после още 30мин. ги варете в кипяща вода. Кисненето предварително води до капсуловане на нишестето в картофите и придава усещане на топене в устата. Това го видях от Дискавъри и има голям ефект и при картофеното пюре.
2.
Да се знае!
17.01.2025 23:19:21
Кога да осолявате водата при варене на картофи?
----
Никога! Ако солта възпрепятства варенето. Най-бързо се вари в невсривита вода. Водата от пречистващите кани е идеална. Ако ви се хапват варени картофи, ги варете в не подсолена вода и когато хапвате готовите варени картофи си ги посолете. Ястия се посоляват в края на готвенето
1.
Нина
17.01.2025 22:43:16
И кога се слагаше солта?
  Добави Коментар
Медведев с гръмки думи Ето какво твърди Нова драма в Испания: 160 000 души бяха предупредени да не напускат домовете си Спрени са влакове, блокирани са пътища и са отменени събития
Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари... Крайбрежието на Еквадор Направи световен рекорд Жоро Вратарчето сякаш не остарява, той е най-възрастният действащ футболист
Малко след обявеното примирие: Експлозии в индийски град Напрегната ситуация Макрон, Мерц, Стармър и Туск посетиха Киев Те искат 30-дневно спиране на огъня между Украйна и Русия
Пакистан и Индия потвърдиха примирието Огънят спира веднага Германия затегна граничния контрол Засилени са проверките по границите с Люксембург и Белгия
Джеки Чан: Никога няма да спра да правя сам каскадите си 71-годишният aктьор все още не мисли за пенсиониране Сашка съжалява, че се е снимала гола Дупнишката Мадона не губи надежда, че ще прогледне
Професор от Сеул: Медицината в България е на световно ниво Той е впечатлен от нивото на науката, медицината и хирургията в България Ким Чен-ун: Безкрайна чест е да имам за свой най-близък приятел Путин Той е опитен лидер на силна държава, смята севернокорейският диктатор