Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Не си и помисляйте да правите това на втория ден от Коледа

Ключови думи: 26 декември, поверия, традиции

На 26 декември православната църква почита голям празник. Освен че отбелязваме втория ден на Коледа, празнуваме и християнския празник Събор на Пресвета Богородица.

На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария.

Православната църква почита на 26 декември Свети Йосиф Обручник, Свети цар Давид и също Свети Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

Свети Иосиф бил от царски род, от дома Давидов и Соломонов, внук Мататов, правнук Елиезеров, син на Иаков по природа, а на Илия по закона за кръвното сродство. Защото дядо му Матат умрял, след като се родил баща му Иаков. А Мататовата жена, майката на Иаков, била взета за жена от Мелхий, от коляното на Натан, син Давидов, и му родила Илия.

За свети Иосиф съществуват различни мнения при западните и при източните християни. Западните казват, че той до самата си кончина бил девственик, като изобщо не бил встъпвал в брак, а източните твърдят, че той имал жена и родил деца.

Защото тя била сродница на Елисавета и на Пресвета Богородица, а тази била дъщеря на Агей, брат на Захария, бащата на Предтеча; а Агей и Захария били синове на свещеника Варахия.

На втория ден на Коледа, 26 декември, е и Денят на бащата - празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.

Имен ден празнуват Давид, Давина, Йосиф.

Има няколко неща, които е добре да сложите на масата и обичаи, които е добре да спазите през втория ден от Рождество Христово.

Според народните обичаи през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия.

Коледарите отделят от събраните дарове за благоденствието на селото - за читалището или църквата.

На този ден никой не трябва да работи.

В този дух сме ви подготвили няколко чудесни предложения, които може да сложите на трапезата си през този празничен ден.

Свински джолан в гювеч
Необходими продукти: 
свинско месо - 1 бр. заден джолан
картофи - 5 - 6 бр.
праз - 2 стръка
моркови - 2 бр.
гъби - 5 бр.
чушки - 2 бр. зелена и червена пиперка
сини сливи - 1 шепа, сушени
домати - 1 к.ч. смлени
люти чушки - 1 бр. сушена
чесън - 1/2 глава
червено вино - 100 мл
вода - 100 мл
олио
сол
червен пипер - пушен
дафинов лист - 2 листчета
салвия - 3 - 4 листчета
бахар - няколко зърна
черен пипер - няколко зърна
универсална подправка - готов микс за свинско месо
Начин на приготвяне:

Започваме с подготовката на свинския джолан. Използваме заден джолан с кожа. Първоначално го измийте и накиснете във вода за около час.

След това го подсушете, направете прорези по кожата, посолете го и обтрийтес микс от подправки за месо. Оставете така джолана за няколко часа в хладилника, за да поеме ароматите от подправките.

Обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. Същото направете и с морковите. Праз лука, гъбите, зелената и червената пиперка също се нарязват също на едро.

В купа поставете нарязаните зеленчуци, добавете смлените домати (може да са и от консерва) и сушени сини сливи. Най-добре сливите да са без костилка.

Подправете зеленчуците със сол и червен пипер. Прибавете зърната черен пипер и бахар. Добавете малко олио и разбъркайте хубаво.

Сложете гювеча в студена фурна. Печете около четирийсет минути на 250 градуса, след което градусите се намаляват на 200. Печете още около два часа и половина, или докато месото започне да се отделя от кокала.

Свинският джолан в гювеч се поднася топъл!

Традиционен коледен щолен
Списък с продукти:

брашно - 500 г + допълнително за омесване
захар - 100 г
мая - 1 пакетче суха за хляб
прясно мляко - 250 мл
ванилия - 2 пакетчета суха
индийско орехче - 1 щипка настъргано
карамфил - 1 щипка смлян
кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна
сол - 1 щипка
масло - 200 г краве разтопено и охладено
бадеми - 60 г счукани
стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк
череши - 100 г захаросани
портокали - 60 г захаросани портокалови кори
лимони - 60 г захаросани лимонови кори
марципан - 120 г
масло - разтопено за поръсване
захар - пудра за поръсване
Начин на приготвяне:

Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.

В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята.

Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.

Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.

След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Продава се в по-големите супер маркети.

Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.

Щоленът се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.

Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.

Jenata.blitz.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Страшен екшън край Криводол, криминално проявен наби медик Нападението стана в село с 800 жители "Мелиса" отне живота на 46 души Жестоко бедствие
Пребиха жестоко медицинско лице Роднини на нападателите се събраха пред Спешното отделение на болницата във Враца Карлос Насар взима съдбоносно решение Саботират ли в България Херкулес?
Президентът Радев: Задлъжняването е факт Държавният глава с тежки думи за правителството Убийство в центъра на София, извършителят се издирва Не са ясни мотивите за фаталното деяние
8 красиви имена празнуват Има много народни вярвания Баща уби сина си с бонбони за Хелоуин Обезумелият мъж искал да вземе пари от застраховка
Гърми огромен скандал с двама от мъжете в "Ергенът" Здравеняк нагруби музикант Слънчево по Черноморието И в цялата страна като цяло
Зеленски с коментар за ситуацията в Покровск Думите му нямат нищо общо с твърденията от Москва Жестока вражда между банди в Брюксел Двама са ранени