Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Такъв Йоркширски пай не сте яли, с пилешко месо е

Ключови думи: Йоркширски пай, пилешко месо, рецепта

Необходими продукти:

За тестото:
2,5 ч.ч. брашно;
160 г мас или масло ;
150 мл прясно мляко;
2 ч.л сол.
За плънката:
Около 700 г пилешки гърди;
Около 700 г обезкостени пилешки бутчета;
250 г бекон;
200 г гъби;
1 морков;
1-2 зелени чушки;
1 връзка магданоз;
1 глава лук;
100 мл бяло вино;
1 яйце за намазване;
олио;
Подправки: сол, черен пипер, млян карамфил, мащерка, чубрица.

За соса:
1 пълна супена лъжица брашно;
1-2 с.л. мазнина (масло и олио);
500 мл пилешки бульон;
желатин (по желание).

Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на тестото. Това е твърдо тесто, без набухване, трябва да бъде като маслено на вкус, но малко по-твърдо, за да държи всички сокове и меса в него запечатани, пише lussisworldofartcraft.blogspot.com.

За целта слагаме млякото и маслото на котлона, докато второто се разтвори в млякото. Изсипваме при брашното течността, добавяме солта и размесваме на ръка.

Първоначално тестото е по-скоро на трохи, но с месенето започва да се оформя. Прехвърляме на плота и добавяме още малко брашно ако е необходимо, докато получим кръгла топка. Опаковаме в стреч фолио и оставяме да си почине на хладно за около 20 минути.

Следва приготвянето на плънката. Разполовяваме пилешките гърди по средата и ги овкусяваме със сол и черен пипер. Запържваме ги от всяка страна в загорещено олио за около 4 минути от всяка страна. Трябва да останат сочни, дори и да са леко сурови, не се притеснявайте, при печенето после ще се досготвят.

По същия начин процедираме и с пържолите от пилешки бутчета, с тази разлика, че тях начукваме леко за да станат по-плоски. Овкусяваме отново с подправките и запържваме от двете страни.

Изваждаме месото в чиния, и в същата мазнина запържваме нарязания на ситно лук, докато омекне и обере всички вкусотии от месото в тигана.

Прибавяме нарязаните още морков и чушка, а две-три минути след това и гъбите. Когато зеленчуците са поомекнали, прибавяме сол, пипер и карамфила. Добавяме и бялото вино и оставяме ястието да къкри още 5 минути, след което дърпаме от огъня.

Пускаме фурната на 200 градуса да загрее и се заемаме със сглобяването на пая. Разточваме по-голямата част от тестото на кора, с която покриваме дъното и стените на форма за торта с диаметър около 22-23 см.

Редим на дъното първо една трета от нарязания ни магданоз и половината от бекона. Поръсваме още с чубрица и мащерка.

Отгоре редим пласт от зеленчуците, а след тях редим пилешките гърди. Притискаме леко, за да е всичко на място. Следва отново пласт зеленчуци с подправки и магданоз, а след тях - пилешките бутчета.

Накрая завършваме отново с пласт зеленчуци, магданоз, билки и бекон.

От останалото ни тесто правим и втората кора, с която запечатваме пая, с изключени на дупка в средата. Препоръчвам ви да я направите по-голяма, тъй като в нея след това се излизва соса.

Глазираме пая с малко размито с вода яйце и пъхаме да се пече за около 30 минути докато хване цвят, а след това покриваме с фолио и печем още около час на 180 градуса.

През това време може да си приготвим соса. загряваме маслото и олиото на тигана и прибавяме брашното. Бъркаме докато брашното почне да покафенява и заухае на печено.

Изсипваме пилешкия бульон, като аз имах пилешки бульон от предишна моя рецепта ( за домашния Салам), който замразих във фризера.

Когато паят стане готов се охлажда поне един час преди да се разреже. Бульонът се изсипва в дупката на пая, като преди това се желира с желатин и на другия ден стяга около месото.


 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Прави съдбоносен избор Виктор решава за Любомира и Клаудия в утрешния епизод на реалитито Информационният здравен център Ashkan Life чества 10 години и посреща в нов офис Широкият спектър медицински услуги – от диагностика до крайния стадий на лечението и индивидуалният подход са най-важният белег за успеха
Пожар в къщата на Стармър Гъмжи от полиция около дома Проблем с тока и метрото в Лондон Преустановено е било движението по две линии на метрото
Тръмп е готов да отиде в Истанбул, чака се решение на Путин Може да има среща между 4 президенти Шокиращ инцидент в Германия, замесени са деца 14-годишно момче е прободено много тежко от 17-годишен, друг тийнейджър също е ранен
Почина известен бизнесмен Близките му веднага подали сигнал на спешния телефон 112, но пристигналите медици само констатирали смъртта му Грандиозен скандал: Новиков, сподели, че... Семен пропуска Световното заради неразбирателство със Станка Златева?
Президентът подписа указ касаещ Крум Зарков Зарков поиска да бъде освободен като секретар на държавния глава Тези зодии са магнит за негативна енергия Тези знаци са склонни да бъдат по-интровертни, заземени и отзивчиви към външни влияния 
4 медала завоюваха малките каратеки на СК "Бушидо"-Несебър от държавни първенства Всички несебърски състезатели са дебютанти и се представиха чудесно Напръскаха 11-годишно момиче с лютив спрей заради…паркомясто Семейна разходка приключи с шок и психотерапевт – агресивен младеж посегнал и на бащата, и на детето