Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ако ядете консерви с риба - задължително прочетете този текст

Снимката е илюстративна
Ключови думи: консерви, риба, риба тон, опасна ли е консервата

Установено е, че консервираната риба тон съдържа високи нива на живак, което представлява "огромен риск за общественото здраве". Френски неправителствени организации алармират за високите нива на живак в консервираната риба тон - разследването им открива метала във всички взети проби.

Високи концентрации на живак са открити в консерви от риба тон в Европа, надвишаващи нормите за други риби, според нов доклад на базираната в Париж неправителствена организация за опазване на морската среда Bloom и групата за защита на потребителите Foodwatch.

Неправителствените организации анализираха около 150 консерви с риба тон от пет европейски страни: Германия, Великобритания, Испания, Франция и Италия. На база на резултатите те установиха, че всички продукти съдържат живак, като 57% от тях надвишават лимита от 0,3 части на милион (ppm), определен за други видове риба. „Това, което накрая получаваме в чиниите си за вечеря, представлява огромен риск за общественото здраве, който не се приема на сериозно“, заявява Карин Жакмар, главен изпълнителен директор на Foodwatch France, пред репортери.

Средният европеец консумира повече от 2,8 килограма риба тон годишно, предимно консервирана. Подобна обработка обаче удвоява или утроява концентрацията на живак в сравнение с пресния продукт, посочват от Bloom. Европейският стандарт понастоящем определя максималното ниво на живак на 1 ppm. „Няма да се откажем, докато не бъде приет по-безопасен европейски стандарт“, казва Жакмар.

Междувременно Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) определи допустимата седмична доза (TWI) на 1,3 микрограма метилживак на килограм телесно тегло през 2012 г. За сравнение, TWI в Съединените щати е 0,7, казват от неправителствените организации.

„Ако приложим максималния праг, определен от европейските разпоредби, тогава всеки, който тежи над 79 кг, ще бъде изложен на риск след консумация на една порция. И така, какъв е смисълът от тези стандарти?“ попита Джули Гутерман от Bloom, която ръководи 18-месечното разследване.

В свое изявление Европейската комисия посочва, че „максималните нива на живак в храните се основават на наличните данни за действителното наличие на опасния химикал в тях“. „За да постигнем това, ние наблюдаваме продуктите, които излизат на пазара, като вземаме предвид принципа „Толкова малко, колкото е разумно постижимо“, където производителите използват най-добрите практики“, добавят от Европейската комисия. Неправителствените организации обаче твърдят, че регулациите са били определени през 80-те и 90-те години на миналия век под силното влияние на лобистите в индустрията за риба тон.

Какви са последиците за здравето

Метилживакът, най-често срещаната форма в храната, е класифициран като „възможно канцерогенен за хората“, което означава, че може да причини рак.

Според Световната здравна организация бременните жени и децата са особено уязвими към високи нива на метилживак.

„Живакът очевидно е невротоксин. Той е токсичен за нервната тъкан и по-специално, за формирането и развитието на мозъка, което се случва по време на вътреутробния живот и ранното детство“, посочва д-р Филип Гранджан, професор по екологична медицина в Университета на Южна Дания.

Излагането на плода на метилживак може да причини проблеми с познанието, паметта, вниманието, езика, фините двигателни умения и пространственото зрение.

„Ядем малки дози за много дълго време и те се натрупват с течение на времето в процес, наречен биоакумулация“, обяснява Гутерман.

1
Коментара по темата
1.
*********
06.12.2024 11:20:41
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
  Добави Коментар
„Клечка кибрит“ на дует Paradox не гори, а пламти на върха на БНТ2 Песента на Симона и Диана от Бургас е на път да влезе в новогодишният епизод на националната телевизия като хит на декември  Кристиано Роналдо и разбитото Ferrari - инцидентът, който може да промени всичко Катастрофата стана преди 17 години
Мис Андреа „надебеляла“ за една нощ Според екипа на певицата, снимката е грубо фалшифицирана с фотошоп от анонимен профил, за да предизвика сензация Кой поръча Митко Маймуняка и защо убийството още не е разкрито Атентатът през 2002 г. поставя началото на края на ВИС-2
Цял регион е пред екокатастрофа, голям язовир е на път да пресъхне Настоящото състояние, при което в него има по-малко от 1.5 милиона кубика вода, е най-ниското от десетилетия насам Спортно училище „Юрий Гагарин“ отличи своите шампиони за 2025 г. За първи път бяха градени и ученици от прогимназиален етап
Вечеряйте между 17 и 19 ч. през зимата, за да сте здрави Ако искате да имате достатъчно енергия през зимата и успешно да се справите с вирусите, внимавайте не само какво ядете, но и кога, предупреждават диетолози Ромина скъса с русото: Вече е фатална брюнетка Ромина Тасевска изненада всички с рязка и смела промяна, която мигновено привлече вниманието в социалните мрежи
Важна новина за тези, които планират да направят инвестиции в имоти След Нова година лихвеният процент на Европейската централна банка ще важи и за България, като част от еврозоната Общински съветник от СДС стана председател на БСП - Видин Общинската конференция на БСП в града избра Трифонов за нов председател на видинската структура на БСП
Откриха паметник на Левски в Италия На вълнуваща церемония на площад „Сан Паоло“ в италианския град Монца бе открит барелеф на Васил Левски Уникално представление отбелязва 100 години на Георги Парцалев Спектакъл, памет и нови технологии в чест на годишнината на големия актьор