Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-вкусната и мека домашна питка с мак и сусам

Ключови думи: питка, сусам, мак, рецепта

Питката присъства традиционно на българската трапеза, както в делник, така и в празник.

Необходими продукти за питка:
около 1 кг брашно

250 мл кисело мляко

2 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 кубче мая или 14 грама суха мая (2 пакетчета)

4 яйца

200 мл топла вода

сусам за поръсване, по желание

мак за поръсване, по желание

масло

1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в част от топлата вода заедно със захарта и няколко супени лъжици от брашното. Сместа се оставя около 15 минути в топло помещение, докато шупне. После се прибавя останалото брашно, киселото мляко, яйцата, топлата вода, сол и се замесва тесто. Тестото се разделя на три топки с еднаква големина.

Всяка от топките се разточва във формата на кръг с големината на тавата за печене. Между трите кори тесто се слага разтопено масло. Корите тесто се нареждат в тавата, в която ще печете питката. Правят се 10 разреза с ножица от края на кръга към центъра, както е на снимката.

После всеки получен триъгълник се усуква два пъти по посока на часовниковата стрелка.

Питата се оставя да втаса един час.

Преди да се сложи във фурната, се намазва с 1 разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко. По желание се поръсва със сусам и/или мак.

Пече се около 35-40 минути на 190 градуса или 10 минути на 200 градуса и после фурната се намалява на 180 градуса, докато коричката стане апетитна и златиста. Така съветват старите хлебари – хлябът да се пече в началото на силна температура за няколко минути и после фурната да се намали леко.

1
Коментара по темата
1.
......
24.12.2024 16:02:46
Изглежда много добре
  Добави Коментар
Индия обвини Пакистан От Ню Делхи твърдят, че Исламабад не спазва примирието Медведев с гръмки думи Ето какво твърди
Нова драма в Испания: 160 000 души бяха предупредени да не напускат домовете си Спрени са влакове, блокирани са пътища и са отменени събития Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари... Крайбрежието на Еквадор
Направи световен рекорд Жоро Вратарчето сякаш не остарява, той е най-възрастният действащ футболист Малко след обявеното примирие: Експлозии в индийски град Напрегната ситуация
Макрон, Мерц, Стармър и Туск посетиха Киев Те искат 30-дневно спиране на огъня между Украйна и Русия Пакистан и Индия потвърдиха примирието Огънят спира веднага
Германия затегна граничния контрол Засилени са проверките по границите с Люксембург и Белгия Джеки Чан: Никога няма да спра да правя сам каскадите си 71-годишният aктьор все още не мисли за пенсиониране
Сашка съжалява, че се е снимала гола Дупнишката Мадона не губи надежда, че ще прогледне Професор от Сеул: Медицината в България е на световно ниво Той е впечатлен от нивото на науката, медицината и хирургията в България