Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Не са само цитрусите - храните с най-много витамин С

Ключови думи: витамин ц, храни, полезно, здраве

Всеки нутриент е важен за здравето и поддържането на организма ни в оптимално състояние. Един обаче сме свикнали да приемаме за символ на здраве, добър имунитет и тонус - витамин С, пише webcafe.bg.

Смятаме го за универсално средство за предпазване от редица заболявания, за първа помощ при настинки и за, кажи-речи, най-важната причина да ядем колкото се може повече плодове и зеленчуци.

Последното е така, защото в храната витамин С има най-високо съдържание именно в плодовете и зеленчуците.

Освен това той е водоразтворим витамин, което означава, че се разтваря във вода, усвоява се бързо и лесно от организма, но и не се натрупва. Или с други думи - за разлика от други нутриенти - тялото ни не е в състояние да поддържа запаси от витамин С и той трябва да се приема редовно.

Витамин С не се натрупва в организма и трябва да се приема редовно с храната.

Витамин С, известен и като аскорбинова киселина, е от изключително значение за работата на имунната система - той подобрява функцията ѝ, особено при поява на грип или настинка, защото кара тялото да произвежда повече бели кръвни телца.

Той участва и в синтеза на други необходими за организма вещества като колаген и L-карнитин, които са важни за работата на сърцето, мозъка и мускулите.

Витамин С е и силен антиоксидант и предпазва от въздействието на свободните радикали, които увреждат клетките и могат да доведат до редица хронични заболявания.

Така, освен за имунитета, той е важен и за възстановяването на тъканите, зарастването на раните - заради стимулирането на производството на колаген, а също и за здравето на костите, зъбите, очите и кожата.

Всичко това означава, че е необходимо всеки ден в диетата ни да присъстват достатъчно храни, богати на този витамин.

Погрижи се за имунитета си с "Доза здраве" - специална поредица на Webcafe.bg и MamaMia.bg с полезна информация, свързана с грижата за здравето на цялото семейство.

Прието е, че дневните нужди при възрастните се около 75 мг при жените и 90 мг при мъжете. Пушачите трябва да приемат 35 мг повече.

Това не са непостижими количества и могат да се набавят само чрез храната, стига да се поддържа балансирана диета.

Сред храните, които се намират и у нас и са с високо съдържание на витамина, номер едно са шипките - в 100 г се съдържат огромните около 420 мг витамин С, над 4 пъти от необходимия дневен прием.

Тъй като не е често срещана практика да се ядат сурови шипки, доста по-добър вариант за набавяне на аскорбинова киселина са чушките. Това важи и за лютите, и за сладките.

В зелените сладки чушки има около 80 мг в 100 грама, докато в червените количеството скача на 127 мг.

В зелените люти чушки има цели 240 мг витамин на 100 г - стига някой да е в състояние да погълне такова количество люто, естествено.

Важно е обаче да се има предвид, че при термична обработка сериозна част от витамин С се губи - тъй като е водоразтворим, той лесно се разпада при готвене. Колкото по-висока е температурата и по-дълго времето на готвене, толкова по-малко аскорбинова храна ще остане в храната.

Освен това той се разгражда с времето, т.е. оптималните количества в храните са във възможно най-пресните продукти.

Добрата новина е, че магданозът, например, обикновено се яде суров, а в две супени лъжици, или около 10 грама, има 13 мг витамин С.

Макар че цитрусите са славят като източник на ценния витамин С, те далеч не са шампионите по съдържание на аскорбинова киселина. Най-много има в лимоните и портокалите - около 50 мг на 100 г. Тъй като обаче обикновено един портокал тежи повече от 100 г, то само един такъв плод все пак може да покрие дневните нужди.

От друга страна обаче, практиката да се слага резен лимон в чая не допринася с почти нищо по отношение набавяне на витамин С, особено ако резенчето се пусне в гореща напитка.

Колкото и да обичаме мандарини, те отстъпват значително на портокалите - в тях съдържанието на витамин С е 26 мг на 100 г. При грейпфрута е 33 мг за същото количество.

При по-екзотичните, но широки достъпни у нас плодове лидер е кивито - в 100 г има над 90 мг витамин С.

Близо толкова е витамин С и в броколито, но все пак става дума за суровия зеленчук. При сварения количеството пада с поне една трета - до около 60 мг на 100 г.

В суровото червено зеле има 57 мг та 100 г, а в зеленото - 36 мг на 100 г.

Ягодите могат да се похвалят с 58 мг на 100 г.

Кои са те и за коя функция на организма е важен всеки

Други обичайни и често присъстващи на трапезата растителни храни като картофи, домати, ябълки, круши, тиква или банани нямат толкова високо съдържание на витамин С - най-много е той при картофите - около 13 мг в 100 г варени картофи. Толкова горе-долу има и в 100 г сурови домати.

Което, разбира се, не ги прави по-малко ценна част от диетата ни.

 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже Шарлот Холмс описва как в продължение на 11 минути е пребивавала в Рая, срещнала е своето неродено дете и е получила мисия да предаде послание от Бога. Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия Коледният дух завладя Русе с хиляди светлини, ефектни декорации и 16-метрово виенско колело с изглед към празничния Дунав
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ Българският лекарски съюз алармира, че без приет бюджет за 2026 г. няма да има нов рамков договор, а болниците и пациентите ще понесат тежките последици Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара Наличие на Bacillus cereus в производствена линия доведе до предпазно изтегляне на няколко популярни марки адаптирано мляко от българския пазар
Властта се срива, Радев излиза напред Политическата криза се задълбочава, а президентът Радев може да използва ситуацията за ново начало Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир Извършителите се издирват
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората Общинско решение за изграждане на соларна централа доведе до напрежение сред живеещите в подножието на Родопите Как евтините китайски дрехи заляха Европа Стоките често не отговарят на стандартите за качество, някои са опасни
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари? Думата "сафари" е използвана в погазания още от 2003 г. Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана Растението е ценено заради своите противовъзпалителни, антибактериални и тонизиращи свойства, но има и скрити опасности
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост Исторически всяко поскъпване води до социално напрежение, което е риск на фона на международните санкции и обезценяването на риала Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден Оказва се, че охлаждането променя структурата им дотолкова, че те започват да действат благотворно на метаболизма