Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-пухкавите и меки питки по рецептата на баба

Ключови думи: питки, домашни питки, флагман, рецепта за питки

Винаги съм обичала всякакви печива, но някак си не успях да се справя с месенето. Тестото или ставаше твърде твърдо или гумено, така че колкото и да се стараех, не бях доволна от резултата, или пък бе толкова меко, че буквално се разливаше при печене. Това беше до деня, в който баба ми разкри тайната на най-пухкавото тесто. Каза ми:

„Каквото и да правиш от тесто, кифлички, погача, баница…, винаги слагай лъжица оцет в сместа. Дори и да няма мая, всичко ще стане на мехурчета, а с мая ще е меко като душичка“. И оттогава редовно готвя според нейните съвети и няма по-добри от моите печива. Ето какво ви трябва за най-пухкавите и меки питки:

2 чаши хладко мляко (400 мл)
1 пакетче суха мая (10 г)
2 малки лъжички захар (16 г)
1 яйце + 1 белтък
2 малки лъжички оцет 9% (12 мл, може винен, ябълков, бял)
550 гр. брашно или колкото е необходимо
1 ч.л. сол
50 гр. размекнато масло + 150-200 гр. масло за намазване на тестото
За намазване на печените изделия:
1 жълтък + 1 супена лъжица мляко и сусам за поръсване
Начин на Приготвяне:
Млякото се загрява до хладко, след което се изсипва в по-дълбок съд, в който да се замеси тестото. Добавете захарта и маята, след което разбъркайте, докато се разтворят в млякото. След това добавете едно цяло яйце и един белтък (жълтъка запазете за по-късно), предварително поставени на стайна температура.

Добавете оцета и разбъркайте добре с бъркалка, докато съставките се смесят. След това започнете постепенно да добавяте брашното, смесено със солта. Разбъркайте с лъжица или шпатула, докато се поеме цялата течност. Трябва да се получи меко тесто, което леко лепне по ръцете.

Добавете 50 г масло, размекнато на стайна температура, след което бавно омесете тестото на ръка, докато маслото попие в него и стане гладко и нелепнещо. Намажете купата с олио, сложете вътре тестото и го покрийте с фолио и кърпа, след което го оставете да втасва 50-60 минути или докато утрои обема си.

Изстискайте с ръка въздуха от втасалото тесто, без да го месите, след което го изтръскайте върху работен плот и с длани го разтегнете на голяма кора. Меко е и се разтяга лесно (затова не е нужно да го точите). Щом получите голяма правоъгълна кора, намажете цялата повърхност с размекнато масло.

Започнете с прегъване на тестото като за бутер тесто: първо прегънете от едната страна, после от другата и когато получите дълъг правоъгълник, прегънете напречно като книга, докато получите квадрат. При разточване намажете всяка нова повърхност с масло и разтеглете допълнително с длани.

След като имате квадрат, разточете го отново на голяма кора, след което го нарежете на 16 части.

От всяко квадратче оформете топка, като дърпате ъглите към центъра, сякаш ги защипвате, след което топките се нареждат в голяма тава, застлана с хартия. Оставете ги покрити да починат 10-20 минути.

През това време включете фурната да загрява на 180 градуса. Разбийте жълтъка с една супена лъжица мляко, след което намажете хлебчетата отгоре с кухненска четка. поръсете ги със сусам или семена по избор. печете ги за 20-25 минути или докато се зачервят приятно.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
„Клечка кибрит“ на Дует „Paradox“ оглави “Ново 10+2” за хит на месеца Порасналите малки кибритопродавачки от Бургас не дадоха шанс на конкуренцията с новото си видео, обяви водещият Васко Громков Успех за Мъри Стоилов в Турция Гьозтепе с обрат
Вики от "Ергенът" с нова кауза Учителка е Удар по престъпността в София Задържаха 13 души при спецакция срещу наркоразпространението в столицата
Кестенът – вкусът на есента Кестенът е благородният вкус на есента, който превръща всяко ястие – от супа до десерт, в ароматно и уютно преживяване Водещи експерти с нова прогноза за цената на златото Bъпpeĸи cĸopoшнaтa ĸopeĸция мeтaлът ocтaвa "нeдocтaтъчнo пpитeжaвaн" oт инвecтитopитe в дългocpoчeн плaн
Божинов се разплака в национален ефир заради Боби Михайлов Валери желае от все сърце Борислав да се оправи Скок в цените на доматите и краставиците Основните зеленчуци поскъпват сериозно за последната седмица, отчетоха от Държавната комисия по стокови борси и тържища
Драмата във Ф1 е пълна, всичко ще се реши в последния момент Норис води, но Верстапен не се предава Намушкаха мъж пред парламента на Сърбия Задържан е 27-годишен
Нова ЕС директива, която касае всички: Магазините вече ще ни дават пари без да пазаруваме Мярката бе договорена между Европейския парламент и Съвета на ЕС, които са се споразумени по Регулацията за платежни услуги и Третата директива за платежни услуги Новата на Джизъса: Обичам скъпото „Обичам новите и лъскави неща“, призна без капка притеснение Мария-Луиза – половинката на футболната икона Благой Георгиев – Джизъса