Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Маслото поскъпва, а всеки може да си направи сам домашно

Илиана Давидова от берковското село Слатина дава практични съвети как сами да си приготвим масло
Ключови думи: масло, мляко, избиване на масло

Сиренето не е това, което беше, а на този фон маслото поскъпва. За да си направим масло у дома, ни трябва каймака от млякото. Най- добре става с биволско, краве и овче мляко.

От години Илиана Давидова от берковското село Слатина си приготвя домашно масло. Пред Нова телевизия тя сподели, че го прави го с помощта на миксер или кухненски робот. 

„Следва да го сложим в един такъв кухненски робот, който е с приставка нож. Само вода, каймак и лед, защото той помага по-лесно маслото да излезе на повърхността“, разказва тя.

Докато чакаме машината да направи маслото, Илиана ни разказва и как нашите баби и прабаби са го правили. Те са имали специален съд наречен бучка и изцяло ръчно са го приготвяли. „Това е било един от най-трудоемките процеси, даже са се редели, за да могат да избият маслото”, казва Илиана.

А с помощта на съвременната техника, домашното масло вече е готово. От 800 грама каймак се получи 400 грама масло. Измива се и вече може да се яде.  „Така оставено в хладилника стои в хладилника не повече от пет дни”, обяснява Илиана.

А така домашно приготвено няма цена. Според Илиана маслото ще става лукс на трапезата ни. „Тук в нашето село почти не остана голямо животно, говоря за крава или биволици. Овцете се броят на пръсти, козите са много малко, броят се на пръсти в цялото село. Така че представете си, колко малко мляко има в цялото село“, разказва тя.

Вкусът според нея на домашно направеното масло не може да се сравни с никое от магазина. „С него може да направите всичко, което правите с купеното, но с много по- добро качество. Направила съм една тава с прочутите милинки, които са залети обилно с масло, сладкиш, който е залят обилно с масло и какао“, добавя Илиана. А може и само на филия хляб с шарена сол.


 

2
Коментара по темата
2.
EC
19.10.2024 17:13:41
Da az praq zaqvka na flagman za 1kg maslo
Na meggle e 7,16€ za 1kg
Na4i 7,20 € stigat za flagman
Bez opakovka po malko ama ae bak6i6
Mahmud li go barka ili kasabia s 4erpaka
1.
Тончо тайландеца
19.10.2024 15:10:06
Домашно казвате ,крава отде,масло съм виждала как става,ако е маслено млякото,по лесно се бие в специален дървен съд ,какво ли не са виждали,моите любопитни,,детски,,очи!
  Добави Коментар
Пролетно надиграване на учители в Айтос Педагозите станаха хоротропци, учениците – зрители Самоубийство в Стара Загора Жена се хвърли от блок
Носталгия ли? Ето с какъв безумен хонорар върнаха Зуека Сумата бързо е накарала актьора да размисли Русия подкрепя 30-дневно прекратяване на огъня в Украйна, но с "отчитане на нюансите" Русия няколко пъти заяви, че въвеждането на продължително примирие зависи от създаването на механизми за наблюдение
Експерт със смразяващи данни за доходите на българите Проучването на ИПИ показва нарастване на процента бедни на годишна база спрямо 2023 г. Баба Ванга вдъхнови румънски хит  „Очите ѝ затворени, но вижда всичко“
Такси блъсна и уби мъж на пешеходна пътека Тежкият инцидент е станал тази сутрин в Русе Варненци на протест с искане за зоополиция Те настояват за по-строг контрол и ефективни наказания
Какво пропусна Путин в речта си за Деня на победата? Той се нуждае от този култ към победата, който създаде Най-богатите са виновни за 2/3 от глобалното затопляне 10% от милионерите на планетата причиняват най-големите щети на околната среда
Европейски лидери заминават за Киев на безпрецедентно посещение Ще продължим да увеличаваме подкрепата си за Украйна, единни са няколко държави в ЕС Пакистан започна военна операция срещу Индия Съседните страни водят боеве помежду си от три десетилетия насам