Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Погачата на фунийки от баба Златка – топ рецептата у дома

Ключови думи: погача на фунийки, флагман, баба златка

Тази Погача на фунийки е толкова вкусна, че я правя 2-3 пъти седмично и ни се яде всеки ден! Рецептата е на баба ми Златка, която беше страхотна кулинарка. Приготвя се просто, а вкусът е невероятен.

Може да се приготви в солен и сладък вариант. Този път я направихме сладка, със стафиди. Ето какво ви трябва:

Погача на фунийки по рецепта на баба Златка

Продукти:

250 мл топло/хладко мляко
1 супена лъжица заквасена сметана
1/2 чаена лъжичка сол
30 г захар
10 г суха мая
1 яйце със стайна температура
100 мл олио
Разбийте с ръчна бъркалка, за да разтворите съставките. След това започнете постепенно да добавяте:

450-500 г брашно
Първо се разбърква с лъжица, а след това се замесва на ръка. Трябва да е меко и да се отделя от стените на купата.

Намаслете го и го оставете в съда да втасва покрито за 30 минути или докато удвои обема си. През това време пригответе пълнежа:

За плънката:

180 гр. сметана/младо (несолено) сирене
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица нишесте
70 гр. стафиди
Разбъркайте и оставете настрана, докато работите с  тестото:

Втасалото  тесто се премесва внимателно и се разделя на 9 равни части.

Оформете топчета и ги покрийте с торбичка да починат 10-15 минути.

В отделна купа смесете:

2 супени лъжици захар
2 супени лъжици брашно
50 г маргарин/масло
Разбъркайте с пръсти до получаване на „трохи“. Дръпнете настрана, след което започнете да обработвате топките тесто:

Вземете една топка и я разточете с точилка на тънка кора. Намажете цялата повърхност на кората с разтопено масло/маргарин или олио.

След това сгънете наполовина и притиснете краищата с пръсти. Поставете лъжица пълнеж в единия ъгъл, а след това в другия ъгъл.

Затворете плънката с тестото и притиснете с пръсти, за да се затвори добре, след което продължете да загъвате двете страни, докато двете фунийки се срещнат.

Направете това с осемте топки, като последната напълнете с пълнеж и оформете на топка.

Наредете ги в кръгла тава, застлана с хартия за печене, като цвете с топката в средата. Покрийте погачата с плик и я оставете да втаса на топло място за около 20 минути или докато удвои обема си.

За намазването смесете:

1 жълтък
1 супена лъжица прясно мляко
Намажете погачата отгоре, след което я поръсете с трохите от маслото, захарта и брашното. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 25-30 минути.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пътуваме до Виетнам - без виза Президентът Румен Радев и генералният секретар на Виетнамската комунистическа партия То Мал приеха декларация за стратегическо партньорство. Чудно явление над София Засия рядко виждана дъга
5 най-удобни начина да плащаш с криптовалути в България през 2026 г. Много вятър по морето Ще има и валежи
Санкциите на ЕС развеселиха Путин, Брюксел започна тоалетна война с Русия Мисля, че наистина биха им били необходими в сегашната ситуация, коментира той вестта за забрана на износа на WC чинии, бидета и мивки  Меси подписа договор до 2028 година Остава в Маями
Два руски самолета навлязоха във въздушното пространство на Литва  Испански изтребители патрулират района Спортна надежда уби баща си Жънеше успехи във Формула 3, сега е в килията
Обезумял от ревност гурбетчия преби до смърт жена си Пиян и дрогиран я удрял по главата пред невръстните им деца Огромна трагедия! Момче почина след ухапване от змия Баща му е направил фатална грешка
Двама рибари извадиха 292-сантиметрово "чудовище" от язовир Рекордът им може да не бъде признат Медведев с гръмки думи след санкциите на САЩ срещу Лукойл и Роснефт Ето какво твърди