Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Моята маминка е наследила тази рецепта за метър-торта от прабаба ми от Чехия

Ключови думи: метър торта, флагман

Моята маминка (майката на баща ми) бе изкусна кулинарка. Нейната майка пък е чехкиня по произход и именно от тази страна идва рецептата на любимия сладкиш вкъщи – Метър-торта.

Необходими продукти:
Тесто:

4 яйца
260 г пудра захар
10 супени лъжици масло
8 с.л. топла вода
260 g брашно
1/2 пак.бакпулвер
какао на вкус
Ванилов крем:

1/2 л прясно мляко
150 g кристална захар
1 опаковка ванилова захар
1 опаковка ванилов пудинг на прах
250 г масло
За шоколадовата глазура:

200 г масло
200 гр. тъмен шоколад
Начин на Приготвяне:
Разделете белтъците и жълтъците.

Жълтъците се разбиват с пудрата захар, като постепенно се добавят олиото и топлата вода. Трябва да се образува гъста пяна.

Белтъците се разбиват на твърд сняг.

Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера.
Внимателно разбъркайте снега в жълтъчната пяна и добавете брашното, разбъркайте леко.

Изсипете половината от светлото тесто в намаслена и набрашнена форма за кекс (дълга и тънка, може и форма за хляб).

Добавете какаото към останалото тесто и разбъркайте.
Изсипете тестото във втора форма със същите размери и печете на 180 градуса. около половин час.

След изпичане извадете блатовете от формите и ги оставете да изстинат.

Охладените блатове нарежете на тънки ленти с еднакъв размер.

Сваряваме гъст пудинг от млякото, захарта, ванилията и пудинга на прах, след което оставяме да изстине.

Разбийте маслото на пяна, постепенно добавете пудинга и разбийте до гладка консистенция.

Ако желаете може вместо ванилов крем може да приготвите карамелен или с плодов вкус.

Приготвяме го по същия начин като ваниловия крем

С готовия крем се слепват парчетата блат, като се редуват светло и тъмно тесто.

Можем да оставим и малко крем, за да намажем готовия сладкиш отгоре и отстрани.

Сложете в хладилника за час и след час залейте отгоре с шоколадовата глазура.

Пригответе глазурата като разтопите шоколада на водна баня, а след като се охлади леко, добавите към него мекото масло. Разбъркайте до лъскава консистенция.

Метър-тортата се реже с остър нож, потопен в гореща вода.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Иде жесток потоп? Предупреждение за обилни валежи в понеделник Бургазлийката Киара разкри, че има чувства към един от мъжете в "Ергенът" Красимир е разкъсван между две жени
Потресаващо! Княгиня Калина ще е патрон на „Бизнесдама на годината“  Принцесата се облече с цветовете на българското знаме и шокира всички с изключение на Евгени Минчев Руски спец военни слагат "невидими" наметала? На бойното поле е като във филм на ужасите
Голяма мечка реши да се разходи до мола, ръководството настръхна Сериозен проблем в Япония Мъж оцеля при катастрофа с 241 загинали, какво се случва с него днес Не може да преодолее шока
Хулиган изпочупи коли във Варна и си изпати Престъплението му е разкрито, осъден е Рекорд в парламента, приеха законопроекта за „Лукойл“ за 26 секунди Щеше да е наистина смешно, ако не ставаше дума за най-голямата компания в България, коментира Даниел Лорер 
"Всеки трети български мъж е извънземен" Сочи прелюбопитна теория Край на драма с избягали затворници Единият се предаде, другият бе заловен
Куче уби 9-месечно бебе Голяма трагедия в Уелс, животното е от порода, която сега е забранена в държавата Не правете тази шофьорска грешка, пагубна е за скоростната кутия Проста маневра е способна да нанесе сериозни щети