Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Колко сол да сложим на килограм зеле: изпитана пропорция, която винаги работи

Ключови думи: пропорция, зеле, сол, рецепта, кисело зеле

Защо солта играе толкова важна роля при ферментацията? Солта създава среда, в която млечнокисели бактерии активно се размножават, ферментацията зависи от тях.
Солта е консервант, който гарантира безопасността на киселото зеле.

И също така подчертава естествената сладост на зелето.

Каква е идеалната пропорция сол?

Има много рецепти за кисело зеле, като всяка от тях може да бъде с различно съдържание на сол. Като цяло можете да варирате според собствения си вкус, но готвачите са съгласни, че не трябва да има повече от 25 грама сол и определено не по-малко от 15. Идеалната пропорция обаче е 20 грама сол за всеки килограм зеле.

Ако нямате такъв инструмент като кухненска везна, ще ви помогне проста система с „лъжици“. Ако вземете обикновена трапезна каменна сол (която между другото е най-подходяща за ецване), тогава 20 грама сол са точно една супена лъжица.

5
Коментара по темата
5.
Ствфан
10.11.2024 13:32:54
Количеството на солта е спрямо водата, а не спрямо зелето!
4.
Ваня
29.09.2024 09:36:42
Стига сте писали глупости флагман,ще объркате хората.Първо с каменна сол абсурд да стане,взима се едра бг.морска/продава се насипно в малките магазини/Второ солта е 40 г.на кг зеле.
3.
Хахаха
28.09.2024 21:47:58
Автова май май никога не е правил кисело зеле и май няма везна у дома . Една равна супена лъжица сол е точно 10 грама .
Ама то и от солта зависи . Ядем сол от Червено море щото от Черно се изнася . Успех .
2.
Един до Рашков
28.09.2024 20:36:00
Точно това е пропорцията. Тези мерят зелето, а не саламурата. Това е непрактично.
1.
бясното куче Рашков
28.09.2024 19:46:12
Идеалната пропорция е да се направи саламура с 400 гр едра сол на 10 л вода и с нея да се залива нареденото зеле.
  Добави Коментар
Защо българин, обединил Европа срещу османските поробители, тъне в забрава?  Писател обаче написа книга за него и ще я представи утре в ефира на БНТ Силно земетресение до Япония Не се съобщава за жертви
Вижте как певицата Малина изпраща внучката си на училище Бащата на малката красавица е футболист Неопитен камериер катастрофира с луксозното "Ламборгини" на български тузар в Монако, стана скандал Служителят е уволнен, сочат информации от чужбина
Екшън на "зебра" - пешеходец показа пистолет на софийски шофьор Води се разследване Какво се случва с душата ни, когато умрем? В първите минути тя често не осъзнава, че физическият живот е приключил и е настъпила смъртта
Юлияна Янева с фурор на Световното по борба Победи куп елитни състезателки и ще се бори за златото Украинец изнасили брутално млада жена, блъскайки й главата в земята Пострадала от деянието е млада жена
Капитан на Звезда почина на терена Медиците съобщиха, че причина за смъртта му са последици от сърдечен удар Шок за много софиянци Части от столичния кв. "Дружба" 2 остават без топла вода и парно в студени дни
Братът на Ружа Игнатова: Тя ми каза да не се притеснявам, скоро ще се върне В безпрецедентната си изповед той разказва за живота на семейството в Германия, за компанията Оne Соin, в която потъват 4 милиарда долара, за гнева, който е изпитвал към Ружа, и опита да прости Мъж е с опасност за живота след тази катастрофа Инцидентът стана в района на Русе