Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вкусът и видът на тази връткана погача са пристрастяващи, а е толкова лесна за правене

Ключови думи: връткана погача, рецепта, рецепта за погача, флагман

Това  тесто ще ви зарадва с мекия си и ефирен вкус, но и с невероятно лесното си приготвяне. Рецептата е предназначена за всеки, дори за начинаещи. След като усвоите  тестото, ще можете да правите погачата и в други форми. Това е рецепта за памучна погача , като тестото се намазва с масло и става още по-пухкаво и вкусно. Питката става мека като душичка, откакто я направих вкъщи, не можем да й се наситим. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие чудната Връткана погача :

700-750 гр. брашно
1 чаена лъжичка захар
30 гр.прясна мая
1 яйце
70 мл олио
180 гр. кисело мляко
200 мл вода
1 равна лъжица сол
1 яйце за замазване тестото
сусам за поръсване и украса
Може да украсите тестото и с черен сусам, кимион или други семена
Ще ви трябва и масло/маргарин за намазване на тестото

Начин на приготвяне:
Пригответе си по-дълбока купа, в която ще месите тестото и веднага изсипете в нея 700 г брашно. В средата се прави кладенче и в него се изсипват 1 супена лъжица захар, 30/35 г прясна мая и 200 мл топла вода. Разтворете маята в топлата вода с малко брашно, тоест натрошете я на ръка. Оставете на топло място за около 10 минути, докато се активира.

Съставките се смесват хубаво в кладенчето, след което се добавя 1 яйце в средата и се разбива малко с вилица. Добавете малка чаша кисело мляко (180 г) и 70-80 мл олио. Не забравяйте да добавите равна лъжица сол. Смесете енергично всички съставки. Първо се разбърква с лъжица/шпатула, като постепенно се добавя брашното от страните, а след това се меси на ръка на масата, докато се получи хубаво и еластично тесто със средна твърдост, което не лепне по ръцете.

Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 30 минути до 1 час, а ако имате време може да го оставите и повече. Ако нямате време, достатъчно е тестото да престои около половин час, колкото да втаса. След това го прехвърлете върху намазнена работна повърхност и го месете още малко, за да освободите задържания въздух. Разделете тестото на една по-голяма част (2/3) и една по-малка част (1/3).

Намаслете двете теста и оставете по-голямата част покрита с фолио. Вземете по-малката част от тестото, разточете с точилка в правоъгълна форма, колкото можете. Намажете тестото с разтопено масло, цялата кора и след това я разрежете с нож по следния начин: Измерете 1 см отгоре и 1 см отдолу, откъм голямата страна на правоъгълника и от там направете разрези. (тоест не режете последния сантиметър от двете страни). Нарежете на по-малки ленти така, че да се получи нещо като решетка.

След като изрежете лентите, започнете да „връткате“ (т.е. да навивате) тестото на спирала, като започнете от един от долните краища. Завийте рулото на кръг, като охлюв и го прехвърлете в намазнена тава, като го поставите в средата на тавата.

По същия начин разточете и второто тесто и когато сте го завили като руло, го наредете в тавата, като започнете от там, където свършва по-малкото  тесто.

След като погачата е приготвена по този начин, оставете я да втаса около половин час. Не е нужно да я покривате. След като втаса, питката в тавата се намазва с 1 жълтък (може да добавите и 1-2 с.л.  прясно мляко, но не е задължително). Поръсете със семена по избор, например сусам, лен, кимион…

Включете фурната да загрее на 200 градуса, след което като загрее сложете погачата да се пече. След около 10 минути печене намалете температурата на фурната на 180 градуса и печете още 30 минути. По средата на печенето намокрете хартия за печене с вода и я поставете върху тестото, за да не загори. Пекох общо 45 минути.

След изпичане погачата се намазва с малко масло и се оставя да попие около 10 минути. След това можете да я сервирате, докато е гореща.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Хаос евро/лев в 00:00 часа на Нова година В Банско собственици на механи поставиха следния казус- след полунощ клиент има сметка 500 лева. Но казва: Плащам 168 евро и останалата сума в лева В Дома на писателя се проведе вечер на поезията за деца Децата от литературните клубове при 3 „в“ клас на ОУ „Любен Каравелов” с удоволствие  и от сърце рецитираха закачливите, духовити и забавни стихотворения на бургаските поети
Ивайло Пенчев дава 50 хил. лева за главата на хакерите, ударили Уолтопия Държавата трябва да пази хората от разбойници – това е първичната ѝ функция, категоричен е той Осма поредна победа за харпунистите от  СКПР „Черноморец Бургас“ Капитанът на националния ни отбор Валентин Люцканов безапелационно завоюва купа „България“
Тя умря, но посмъртните й мемоари разтресоха цял свят Вирджиния Джуфре, чиито посмъртни мемоари, публикувани по-рано този месец, отново изведоха на дневен ред обвиненията й за сексуално насилие Няма да повярвате коя звезда се крие зад името Карло Педерсоли Актьорът е комедиен и цяло едно поколение израсна с неговите "спагети уестърни"
Празник на тиквата оцветява есента в Бургас! Цветното събитие ще се проведе на 06 ноември от 16 часа на Централен пазар „Краснодар“ Знаете ли какво е панелният парадокс Българите забогатяват, но живеят в сгради от времето на социализма
Министър Станков: Партньорството между България и Азербайджан ще направи икономиките ни по-конкурентоспособни Активно развитие на взаимоотношенията с водещ сектор енергетика бе отчетено в рамките на седмото заседание на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество  Ако ползвате револют задължително прочетете тази новина Платформата спира да работи с български левове до дни 
България обмисля превантивна забрана за износ на дизел и авиационно гориво Проектът на решение ще бъде разгледан първо в комисия, а след това и в пленарната зала Америка откачи заради тази сделка Продадоха ЛА Лейкърс за 10 млрд. долара