Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Баба ми слага брашното във фризера, защото ...

Ключови думи: брашно, фризер, баба, трикове, домакинство

Замисляли ли сте се защо е полезно да замразите брашното? На пръв поглед тази идея може да изглежда напълно ненужна, но всъщност е точно обратното. Открийте защо и кои видове брашно си струва да бъдат замразени.

Фризерът е много практично и почти незаменимо устройство в кухнята. Докато хладилникът удължава свежестта на продуктите с няколко дни, фризерът може да я удължи до няколко месеца.

Защо да замразяваме брашно?
Замисляли ли сте се защо бихте искали да сложите брашно във фризера? В крайна сметка това не е месо или плодове, които бързо се развалят. Брашното можем да държим в кухненския шкаф дълго време, без да се притесняваме, че ще се развали. Но дали наистина е така?

Не съвсем. Брашното може да се развали, дори и да има дълъг срок на годност. Това може да се случи поради влагата във въздуха или вредители, които могат да се развият в пакета с брашно.

За да предотвратите това, просто го замразете. Това е чудесен метод, особено ако имате големи запаси от брашно и не можете да го изразходвате за кратко време.

Как да замразим брашно?
Достатъчно е да го прехвърлите от оригиналната опаковка в херметически затворен съд. Въпросът за плътността на затварянето е изключително важен – важно е да не допускаме влага вътре. Трябва също така да се уверите, че съдът е добре напълнен с брашно, защото колкото по-малко въздух има в него, толкова по-дълго ще се запази свежестта и качеството на брашното.

Определено си отбележете деня, в който поставяте брашното във фризера. Напомняме, че замразяването удължава срока на годност, но не предотвратява развалянето на продуктите напълно. Още нещо важно – поставете съдовете с брашно далеч от продукти с интензивен мирис като риба или лук. Въпреки че нищо не би трябвало да проникне в добре затворения съд, е по-добре да сме предпазливи.

Никога не замразявайте брашното в оригиналната му опаковка, т.е. хартиеното пакетче – хартията попива влагата и такова брашно няма да бъде годно за употреба.

Какви са предимствата на замразяването на брашното?
Замразяването на брашното, макар и не абсолютно необходимо, е практичен начин да удължите срока му на годност. Това е особено важно за ечемичено, ръжено и пълнозърнесто брашно, които при съхранение в шкаф имат сравнително кратък срок на годност. Те издържат само 1-2 месеца, но във фризера могат да се съхраняват 4 месеца до половин година.

Финото пшенично брашно може да се замрази най-дълго – до две години!

Друго предимство е защитата от вредители. В кухнята често се развиват хранителни молци, които намираме освен в брашното и в други хранителни продукти. Присъствието им се познава по характерните паяжини, в които се заплита брашното, както и по ларвите и молците, които се появяват в шкафовете или по тавана на кухнята.

Замразяването на брашното не изисква много усилия и, както виждате, е много практично.


 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Шерцингер гледа българско предаване Направи й впечатление пантомима Гери от Игри на волята потъна в скръб (СНИМКА) Инфлуенсърката загуби майка си
Какво се случва с Крисия и Никола Цолов? Гаджета ли са? В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години Служители на парковата охрана открили мъжа, който проявил агресия, когато му били поискани  лични документи за да му бъде написан акт за нарушението
Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани: Здравословна и вкусна! За разлика от класическата Нутела, тя не съдържа палмово масло или рафинирана захар Тази течност може да предотврати редица здравословни неприятности Какаото е много полезно, сочат експерти
Тайна съставка прави перфектни тези палачинки Рецепта без дупки за солен и сладък пълнеж! Масова стрелба до България Има жертви в Гърция
Подарък за учителите в Деня на будителите: Увеличават заплатите им Kонкретните параметри все още се обсъждат със синдикатите и директорите, посочи министърът Сърбин с гръмко изказване за Мони Николов Подчерта, че Симеон е бижу в спорта
Вкусна, топла и ароматна гъбена супа с пиле Идеална за студените есенни дни Наводнение във Варна Получиха се водопади