Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

В любим от детството ни салам слагат всичко, но не и...

Ключови думи: салам, българия, производство, анализ

Често в България продуктите, които консумираме, не са точно това, което пише на етикетите им. Така редовно се случва да си закупим краве масло от палма, водно пиле и кренвирши от нишесте. В този списък спокойно вече намира място и телешкият салам.

Последни проверки, направени в магазинната мрежа на страната, показват, че в иначе харесваният колбас има почти всичко друго, но не и телешко месо. Това може и да се разбере и без лабораторни анализи, ако потребителите си направят труда да хвърлят едно око на етикетите, които производителите са задължени да поставят на продуктите си.

Състав

При по-внимателен преглед на оскъдната информация, дадена ни от производителите, може да се види, че голяма част от българските телешки салами са направени от свинска мазнина, пилешки кожи, свинско месо, оцветители и консерванти. Отделно от това, ако все още не са се отказали от покупката си, потребителите разбират, че колбасът, който купуват, е обилно "подправен" с цяла палитра от химикали, като дифосфати, мононатриев глутамат, натриев дифосфат и полифосфат.

Обикновено на етикетите има и дълга поредица от познати и непознати Е-та като: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252 и др., пише gotvach.bg. Изследване на Университета по хранителни технологии е установило, че в по-голямата част от телешките салами и кренвирши има голямо съдържание на машинно обезкостеното месо.

То се нарича още прат (месокостен хомогенат).

Добива се от предварително ръчно изчистени от месото кости от птици или топлокръвни кланични животни. Анализът е установил, че основното съдържание на тази по-скоро смес, отколкото месо, е главно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан, както и голям процент смлени кости на прах.

Редица изследвания на български и световни експерти са доказали, че ползването на тази смес в изработката на колбаси е опасно и може да доведе до развитие на синдрома Кройцфелд-Якобс, по-известен като болестта Луда крава. Отделно от това огромен процент от месото, което се влага в производството на български колбаси, е пред разваляне и дори гниене.

Това обаче не притеснява производителите при условие, че в месото в този етап на разлагане може да има наличие на патогенни микроорганизми като салмонела, листерия, стафилококи.

6
Коментара по темата
6.
Баста
26.08.2024 12:14:56
До кога ще ни тровите?
Писна ми от демократичен тоталитаризъм!
Искам да ям истински неща!
5.
Аlex
26.08.2024 09:03:03
Полската консерва ПЕК е по-близо до РУСЕНСКО ВАРЕНО отколкото МОНТАНСКО ОВЛ АШКЕНО, ГАГАУЗКО НАЦЕПЕ НО И СТОЛИПИНОВСКО ОЦ ИГАНЕНО!
4.
Дидо
26.08.2024 08:07:42
Дядо ми работеше в "Родопа" до 1989, после ведин сливенски месокомбинат - забравих му името!Как да е, цял живот ядеше месо и носеше с торби от "Родопа", че и за съседите имаше....От както започна работа в Сливен СПРЯ ДА ЯДЕ МЕСО!...И ни каза, че ако знаем какво слагат в саламите и кренвиршите и НИЕ ЩЕ СПРЕМ!!Просто беше ОТВРАТЕН!!!
3.
не купувайте!
26.08.2024 07:54:12
Спрете да купувате салами! Сирене! Масло! Спрете да купувате въобще! Спрете и да работите! Спрете да плащате данъци. Това е решението! Всички държавни и общински служители работят срещу народа и страната ни и в полза на мафията! Последен факта- Мавродиев, Доган Борисов Пеевски - вълка! Всички са ...
2.
Шмиргел
26.08.2024 07:31:25
Не купувам никакъв колбас и кайма! Знам , че месото също не е онова което беше,но поне го виждаш,че е месо. Искаш кайма-парче бут или плешка и в блендера. Някога си спомням как познати от Гърция идваха и пазаруваха щафети салам и пити кашкавал,а ние се чудехме ЗАЩО като при тях имаше всичко. Гърка казваше че има всичко,но няма контрол и не знаеш какво ядеш. Е, това време дойде при нас!
1.
ми яжте
25.08.2024 21:29:10
саБАлам.....!!!
  Добави Коментар
Иво Димчев разкри скандална подробност за Евровизия и защо няма да участва Има голям капан, за който алармира певецът и не се съгласява с регламента Билките, които помагат за поддържане здравето на кръвоносната система Кръвният съсирек е основната причина за инфаркт или инсулт
2026 ще бъде годината на тези 3 зодии Очаква ги финансов успех Мис България трогна с палто от зайчета: Не убивайте от суета Венцислава Тафкова неведнъж е била нападана от еколози заради афинитета си към палта от естествена кожа и в своя защита моделката често е напомняла, че в гардероба си има и екопалта
Днес е магичен ден! Никой не трябва да става от масата, а ето къде се поставя глава лук На този ден централно място заемат домът, огнището, семейството и връзката между живите и предците Най-накрая содената ми питка да стане пухкава, а не като камък! Ето какво сложих освен сода
МВР: В цялата страна движението е спокойно, времето обаче се влошава В Банско са изпратени служители на Жандармерията Зеленски разкри дали се плаши от избори и какво се планира за АЕЦ "Запорожие" Той говори за новия американски мирен план
Известен актьор обвинен в серия изнасилвания Съдебни проблеми за Ръсел Бранд Дядо загина при пожар в Благоевград Полицията разследва фаталния случай
Предстои бяла Коледа! Обявиха жълт код за обилен снеговалеж в почти цяла България Само областите Пловдив, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Благоевград и Хасково се очаква да са без бяла покривка Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли на границата със Сърбия Властите с важна информация