Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Патладжан сарма – нито със зеле, нито с лозов лист е толкова вкусно! Ядеш, въздишаш и пак ядеш!

Ключови думи: рецепта патладжан, патладжан сарма, флагман

Ние, българите, най-често правим сармите с кисело зеле или лозов лист. Понякога може да намерите варианти и с лапад.

Но тези чудни патладжан сарми ще ви оставят буквално без думи с вкуса си! Сочен патладжан, в който е завита най-ароматната и вкусна плънка и всичко това поднесено с невероятен сос. Как да устоиш на подобно изкушение? Ето и рецептата за тази уникална патладжан сарма:

Патладжан сарма

Продукти:
2 средно сини патладжана
подправки: италиански микс, сол, черен пипер, зехтин
За плънката с месо:
400 г мляно месо (може и сурова наденица)
1 глава лук
3- 4 скилидки чесън
225 г гъби
черен пипер, универсална  подправка или на вкус
500 мл варен доматен сос
около 100 г сирене моцарела
мащерка
зехтин
Приготвяне:

Патладжаните трябва да са с хубава гладка повърхност, без тъмни петна по тях и с такъв размер, от който можете да изрежете 8 филии.

Измийте, отрежете дръжката и разрежете на 8 филии с дебелина около 1 см. За да премахнете горчивината, посолете всички парченца и ги оставете поне половин час, за да се отцедят. Изплакнете с течаща студена вода и подсушете с кухненска хартия.
Посолете малко всяко парче и мариновайте в смес от италиански подправки и малко зехтин, обърнете филийките, за да ги мариновате и от другата страна, и оставете да престоят 15 минути, за да се съчетаят ароматите на подправките.

Изпечете ги на скара или грил тиган, но само колкото да омекнат.

Използвайте вече приготвен доматен сос със зеленчуци, а ако нямате, запържете малка глава лук, добавете 1 – 2 скилидки ситно нарязан чесън, залейте с варени домати или консервирани домати и гответе до леко сгъстяване на сместа. Посолете на вкус и добавете пресни подправки по избор, а ако нямате, тогава можете да използвате сух риган, босилек и ако вашият домат е кисел, добавете много малко захар, за да убиете тази киселинност. Добавете и лъжица лют пипер.

Оставете соса настрана.

Изсипете две супени лъжици зехтин в по-голям тиган, добавете ситно нарязан лук и запържете, докато лукът омекне. През това време почистете гъбите и ги нарежете на по-малки кубчета, добавете към запържения лук и задушете, докато водата се изпари. През това време обелете скилидка чесън и го нарежете на ситно.

Когато течността в тигана се изпари, добавете месото и чесъна, и запържете всичко заедно, докато месото се запържи. Добавете сол, черен пипер, сухи подправки и по желание – малко лют пипер. Разбъркайте, добавете ситно нарязан магданоз и оставете да се охлади.


Вземете тава за печене, в която можете да поставите 16 сарми. Изсипете половината сос на дъното и с лъжица я разпределете по цялото дъно.

Поставете парче патладжан върху чиния с по-широката част към вас, сложете една пълна лъжица от месната плънка, сложете малко настъргано сирене моцарела и завийте на руло. Поставете в съдя за печене над соса. Направете същото с останалите филии от патладжана. Ако остане малко плънка от месо, изсипете около сармичките. Изсипете с лъжица  останалия сос върху сармите и поръсете с настъргана моцарела, покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 175 ° C за около половин час, след това отвийте фолиото и печете още десет минути, поръсете с още малко сирене, върнете във фурната, за да се разтопи Моцарелата.

Поръсете готовите сарми с накълцан магданоз и сервирайте със  салата по ваш избор, заедно с чеснов хляб.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Бил Гейтс си призна грешката за климатичния истеризъм Нищо, че загубихме 10 години с малоумни политики Системно ни палят колите, обявиха жители на столичен квартал Сигнализират, че само през тази нощ са изгорели два автомобила, а други 4 са засегнати
Последният ден на октомври бележи смъртта на първата жена премиер в Индия Индира Ганди, определяна като месия и ненавиждана от други, променя лицето на своята родина и остава в историята   Две тийнейджърки пребиха дете в Костинброд Случаят е докладван в прокуратурата
Радостин Василев към Ивелин Михайлов: Вие сте селяндур Депутатите ви са некадърници, 10 месеца не могат да напишат закон и да вземат отношение. Катинчарова чете от Chat gpt, каза още Василев Бургас става национален център за обучение на архитекти КАБ и САБ избраха морски град за база за квалификация и преквалификация в сектора
Куюмджиев: До недостиг на горива няма да се стигне, но до повишаване на цената със сигурност Ако не бъде одобрена сделката за "Лукойл", ще има криза с горивата Симеон Дянков: Може би е редно да си кажем истината, очаква ни голяма криза През 2027 г. България ще бъде в процедура на свръдефицит, смята бившият финансов министър
Атанас Атанасов: Това е бюджет на чантаджиите, никакви предложения за реформа Борисов се държи като опозиция на собственото си правителство, той буксува, каза лидерът на ДСБ Бойко Борисов: Ще дадем с 1 млрд. лв. отгоре на пенсионерите, за да сме готини като Асен Василев "Има опасност да надхвърлим 3-те процента дефицит, но ще се постараем да не го направим", каза лидерът на ГЕРБ
Алла Пугачова си купува къща край София Тя изпитва много топли чувства към България, откакто спечели „Златният Орфей“ през далечната 1975 г. с песента „Арлекино“ на Емил Димитров Кола пламна на АМ Тракия Причината за възникването на пламъците тепърва ще се установява от органите на реда