Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Наследих от баба тази рецепта за пълнени пиперки с боб

Ключови думи: пълнени пиперки с боб, флагман

Направете сами тези пълнени постни чушки с боб. Ястието е страхотно на вкус, приготвите ли ги веднъж, ще се влюбите и ще предпочитате този вариант пред “месния”. Ако изберете хубав боб за тези чушки, резултатът със сигурност ще бъде невероятен. Рецептата на Валентина няма как да ви разочарова, както казва тя, защото е многократно изпитана и лесна за изпълнение. Освен това й е завещана от нейната баба, а семейните рецепти, както знаем, са истинско богатство, което трябва да пазим!

В плънката се слага само боб, а по желание може да добавите и зеленчуци на вкус. Някои обичат да слагат моркови, чушки, ориз, праз и т.н., но наистина няма нужда, защото тези пълнени чушки са вкусни сами по себе си. Ето какво ви трябва за тези апетитни Пълнени пиперки с боб:

800 г – 1 кг боб
1 глава чесън
2 литра вода
3-4 глави лук (400-500 г)
1-2 супени лъжици брашно
сол
сухи подправки
лют червен пипер на прах
черен пипер
сушени чушки – може да използвате и пресни или замразени
Време за варене на боба: от 1 час и 30 минути до 2 часа. По време на варенето се добавя вода, колкото е необходимо.

Начин на приготвяне:
Бобът, който избирате, трябва да е качествен, вземете го от известен производител (миналогодишният да не се смесва с тазгодишния). Накиснете боба във вода в тенджера и го оставете да престои една нощ. Предварително може да измиете боба в няколко води, а в третата или четвъртата да го сложите да престои цяла нощ.

На следващия ден прецедете боба от водата и го сложете в тенджера. Бобът трябва леко да е набъбнал преди да го сложите да се вари. Залейте го с 1,5 л или 2 л вода и сложете 1 глава чесън, разделена на скилидки, да се вари заедно с боба. Ако е необходимо, долейте още вода.

Тенджерата се захлупва с капак и бобът се вари около 2 часа, на слаб огън, за да не се разпадне. След като уври, прецедете го от водата, в която се е варил, и я запазете за по-късно.

Лукът се нарязва на ситно, а по желание и чесънът. Сложете да се запържи в малко олио, докато стане стъклен и преди края подправете на вкус, с подправки по избор.

Добавете червен пипер, чили (по желание) и добавете 2-3 чаши вода към лука, за да направите сос. Когато сместа се сгъсти, отстранете от котлона и я изсипете при боба. Разбъркайте, докато бобът поеме соса и плънката стане кремообразна.

Попарете малко чушките (ако са сухи) във вряща вода за около 15 минути, за да се напълнят по-лесно с плънката. Може да използвате и пресни чушки или замразени такива (предварително ги размразете). Напълнете чушките с бобената плънка и ги наредете в голяма тенджера.

Когато напълните тенджерата, налейте отгоре водата, в която се е варил бобът.

Печете чушките впредварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути, похлупени. Поднесете ги топли на празничната трапеза!

2
Коментара по темата
2.
Габи
09.08.2024 15:58:19
В рецептата има и брашно, но при изпълнението не се слага никъде. Можеше да спестите голяма част от обясненията, които са като за малоумни.
1.
ALF
08.08.2024 20:20:01
Типично ястие от Северозападна България. Характерно за други времена.
Нищо особено.
  Добави Коментар
Скръбна вест! Почина Малечка Палечка - най-малката българка 35-годишната Петя Гарова от Луковит издъхна внезапно след усложнения от пневмония, животът ѝ бе белязан от болка, но и от невероятна сила и жажда за знание Българите масово зарязоха кебапчетата, търсят се протеинови храни Новото поколение потребители търси баланс, функционалност и устойчивост – 51% от домакинствата вече са част от „протеиновия преход“
Днес не правете тези неща - забраните на св. Варвара, които пазят дома Българската народна традиция свързва деня с предпазване от болести, особено детски, с женската сила и с „разтварянето“ на зимата Правя турска къпана баница само по тази рецепта Ако я приготвите веднъж – гарантирам, че ще влезе и във вашето меню
Какво ще стане с левовете, които имаме в брой Вижте всичко важно за плащанията и обмена на валутата през 2026 г. Еврото достигна шестседмичен връх спрямо долара Освен еврото, и други европейски валути отчетоха ръст
Тази рецепта превръща картофите в истинска звезда За броени минути получаваш пухкаво, ароматно, златисто ястие, което се топи в устата Експерти предупреждават за рисковете от филърите за лице Има опасност от запушване на артерия, което може да доведе до загуба на кожа или дори до слепота заради нарушено кръвоснабдяване
От Освобождението досега: В България са проведени шест национални референдума Първото в историята ни общонационално допитване се случва през 1922 г. Бургас ще отбележи Никулден с богата спортна програма Празничната програма ще продължи два дни
Втори ден блокада на "Кулата": Над 8 км опашка от тирове заради фермерските протести в Гърция Земеделските протести в Северна Гърция парализират движението на камиони, причинявайки сериозни загуби за бизнеса и стотици блокирани шофьори на "Кулата" Забравете за кюфтетата с кайма, пилешките са много по-крехки, а стават за 30 минути Тайната е в това, че месото не се мели, а се нарязва на ситни кубчета