Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецептата на баба Златка за домашна шаурма: вкусна и безопасна

Ключови думи: шаурма, лесно, приготвяне, домашна

Лятото е времето, в което мнозина искат да похапват по-леки неща. Разбира се има и такива, които дори и в горещините искат да хапват някоя сочна мръвка. Ще предложим една уникална рецепта за домашна шаурма, която е чудно вкусна и за разлика от тези, които се предлагат от съмнителни мургави типове е безопасна! Тя е толкова вкусна и хрупкава, колкото прословутата улична храна. Но в същото време знаете точно какво слагате в плънката.

Какво е шаурма и какво означава шаурма?

Смята се, че произхожда от Османска Бурса или днешна Турция, шаурма е известна още като шаурма или шаверма, което на арабски означава „завъртане“. В допълнение, шаурма идва от турската дума „чевирме”, което също означава „завъртане“ или „въртене“. Шаурма се приготвя чрез подреждане на ленти от мазнина или парчета подправено месо върху вертикален грил. След това тези мазнини и меса се запичат бавно и се сервират върху ориз или като сандвич или обвивка.

Необходими продукти:

филе от пилешки бут - 1 кг;
домат - 1 бр.;
зеле - 300 гр.;
краставици - 2 бр.;
лаваш - 4 бр.;
слънчогледово масло - 3 супени лъжици. л.;
майонеза, кетчуп, сол, черен пипер, подправки - на вкус

Начин на приготвяне:

Мариновайте пилешкото месо в смес от масло, сол и черен пипер. Печете във фурната до готовност. Охладете леко, нарежете на кубчета.  Нарежете доматите и краставиците на лентички. Настържете зелето на специално ренде, добавете сол и разтрийте старателно с ръце. Намажете пита хляба с майонеза и кетчуп, добавете пиле, зеленчуци и добавете още сосове, ако е необходимо. Завийте питата на руло и изпечете в електрическа скара на пълна мощност за 3-5 минути или в сух горещ тиган без капак за 4 минути от всяка страна.

Калорично съдържание на 100 g: 172,93 kcal. BJU: 10.25/7.63/15.46.

Времето за готвене на домашна шаурма е 1,5 часа.

2
Коментара по темата
2.
Az
13.07.2024 07:24:51
Искам снимка и интервю с клипче на баба Златка как прави шаурма! За достоверност на новината. Защото тя каза, че не е чувала за шаурма!
1.
Mu6ama
12.07.2024 22:04:06
менте новина. Шаварма е арабско. Турците съ го крали
  Добави Коментар
Живеещ до бар мъж нахлу вътре и уби 4 човека, после офейка бързо в планината Страшен екшън в САЩ Обявиха причината за смъртта на легендата на кеча Хълк Хоган Американецът почина от остър инфаркт
Пътят за Гърция през Маказа ще е затворен за два часа поради протест Алтернативен маршрут няма Срутване в голяма медна мина в Южна Америка, миньори са в капан Земетресение вероятно е причинило инцидента
Екшън в страната - разбиха черепа на мъж с дървен кол Жестока свада в Белоградчик В родни планини ще превали, жегата на Балканите обаче е осезаема Около 30 градуса в София днес
Зевзек попадна насаме с актриса от филми за възрастни и много голи мъже, шашна ги с реакцията си Шегаджията им се подиграл сериозно, юноша пък опитал да се възползва от Бони на промоция Модел със смущаващо признание: Отказах да правя секс с баскетболна звезда и охраната му се отнесе лошо с мен Тя твърди, че е изоставена на остров
Победителката в "Ергенът" Адриана се пробва в музиката (ВИДЕО) Велчева има талант в пеенето Продават на търг светлинния меч на Дарт Вейдър, цената се очаква да е огромна Ценният артикул предизвиква голям интерес, наддаването ще е голямо
Златно правило - колко време трябва да ни отнема ходенето по малка нужда 21 секунди е прието за най-нормално Как да се отървем от паяците у дома Пускайте прахосмукачка редовно, особено в ъглите и зад мебелите