Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Риск от отравяне: 5 храни, които никога не трябва да носите на плажа

Ключови думи: храна, отрвавяне, плаж, слънце

Заедно с топлото време идва и сезонът на пикниците и похапванията на плажа, но не всеки продукт, който слагаме в чантата си, може да се яде на открито. Популярните сред летовниците освежаващи плодове и леки салати са сред петте най-опасни храни за похапване на пикник или на плажа. Разказваме ви по-подробно кои храни са забранени за консумация в топло време (и защо).

Студени разфасовки

Трудно е да си представим маса сред природата без различни сандвичи с месо и месни деликатеси. Но ако се замислите колко неподходяща е топлата температура за тях, веднага ще се откажете от тях. Факт е, че бактериите са на повърхността на всеки продукт и особено в месото. Топла и влажна среда е най-подходящото условие за размножаването им. Затова си струва да транспортирате сандвичи в специална хладилна чанта, чиято температура не надвишава 4 градуса по Целзий. Трябва да ядете сандвичи в рамките на първия час, след като сте ги извадили от хладилника, за да бъдат възможно най-малко в „опасната зона”. Именно при тези условия бактериите се размножават.

Свежи салати

Различни микроорганизми и червеи много обичат зелени зеленчуци и листа от маруля. Изследователите установяват, че най-опасни са римската салата, айсбергът, спанакът, китайското зеле и краставиците. Ето защо не трябва да вземете зеленчуци и готови смеси от зеленчуци на път и да правите салата директно сред природата - условията там не са много хигиенични. Пригответе салатата у дома, като изплакнете обилно листата със сода за хляб и поставите салатата в херметически затворен стъклен съд. За свежест добавете олио и подправки към нея още на пикника. Как да миете зеленчуци, плодове и зеленчуци със сода - прост начин: Поставете зеленчуци (зеленчуци, плодове) в дълбока чиния и напълнете с чиста студена вода Добавете 2 с.л. сода и оставете за 15 минути. Ако в тях има насекоми или мръсотия, те ще изплуват на повърхността. Накрая изплакнете с течаща вода.

Ястия с майонеза

Всички сосове се развалят при високи температури - и когато престоят на открито в продължение на няколко часа, очаквайте бедствие. При ястията с майонеза трябва да следвате същата логика, както при колбасите – транспортирайте ги само в хладилник и ги консумирайте в първия час от появата им на масата. Освен това внимателно следете готовността на съставките в салатата. Ако съдържа яйца, те трябва да са напълно сварени, ако има пилешко месо, то трябва да бъде сготвено до вътрешна температура от 74 градуса по Целзий. Степента на готовност може да се измери със специален термометър за месо.

Сурово месо

Експертите по хранене препоръчват да носите готово месо на пикник, отново в хладилната чанта. Но ако решите да правите месо на открито, следвайте някои правила: Измивайте добре ръцете си преди и след боравене с месо, тъй като бактериите по кожата ви се развиват по-бързо при топло време. Отделете суровото месо от вареното, за да не стане ястието опасно за стомаха. Нарежете зеленчуци и месо на различни дъски и с различни ножове. Много бактерии умират по време на термична обработка, но някои от тях все още могат да останат върху зеленчуците. И най-важното, яжте месото в рамките на първия час и половина след готвене, за да се предпазите от бактерии.

Нарязани пресни плодове

Това ястие определено е най-често срещаното сред природата. Хората приготвят плодови салати у дома или просто нарязват плодове и им се наслаждават (и на бактериите) на чист въздух. Факт е, че при високи температури салмонела, Е. coli и листерия активно се размножават върху плодовете. В допълнение, плодовете активно привличат насекоми, които носят бактерии и яйца от червеи. Изплакнете плодовете със сода за хляб у дома и поставете в херметически затворен контейнер. Носете чиста дъска и нож на пикника си и нарежете плодовете непосредствено преди консумация. Измийте добре ръцете си след хранене, за да предотвратите привличането на насекоми от лепкавия сок от плода върху кожата ви.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Празник на тиквата оцветява есента в Бургас! Цветното събитие ще се проведе на 06 ноември от 16 часа на Централен пазар „Краснодар“ Знаете ли какво е панелният парадокс Българите забогатяват, но живеят в сгради от времето на социализма
Министър Станков: Партньорството между България и Азербайджан ще направи икономиките ни по-конкурентоспособни Активно развитие на взаимоотношенията с водещ сектор енергетика бе отчетено в рамките на седмото заседание на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество  Ако ползвате револют задължително прочетете тази новина Платформата спира да работи с български левове до дни 
България обмисля превантивна забрана за износ на дизел и авиационно гориво Проектът на решение ще бъде разгледан първо в комисия, а след това и в пленарната зала Америка откачи заради тази сделка Продадоха ЛА Лейкърс за 10 млрд. долара
Бил Гейтс си призна грешката за климатичния истеризъм Нищо, че загубихме 10 години с малоумни политики Системно ни палят колите, обявиха жители на столичен квартал Сигнализират, че само през тази нощ са изгорели два автомобила, а други 4 са засегнати
Последният ден на октомври бележи смъртта на първата жена премиер в Индия Индира Ганди, определяна като месия и ненавиждана от други, променя лицето на своята родина и остава в историята   Две тийнейджърки пребиха дете в Костинброд Случаят е докладван в прокуратурата
Радостин Василев към Ивелин Михайлов: Вие сте селяндур Депутатите ви са некадърници, 10 месеца не могат да напишат закон и да вземат отношение. Катинчарова чете от Chat gpt, каза още Василев Бургас става национален център за обучение на архитекти КАБ и САБ избраха морски град за база за квалификация и преквалификация в сектора