Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Ключови думи: пита, великден, празнична питка

Какво ще кажете този Великден да изненадате всички и да поднесете на трапезата си домашно приготвена пита? Ще споделим с вас рецепта за чудно мека и пухкава пита, която се приготвя с малко продукти и с много любов. Как да приготвите чудна пита за Великден? Ето какви продукти са ви необходими за приготвянето на питата:

брашно - 800 г

прясно мляко - 200 мл

кисело мляко - 100 г

яйца - 2 бр. +2 белтъка

олио - 6 - 7 с.л.

мая - 25 г

сол - 1 равна с.л.

захар - 1 равна с.л.

Начин на приготвяне на питата:

Тестото, което трябва да се получи, не бива да е нито прекалено меко, нито прекалено твърдо. Трябва да знаете как правилно да активирате маята в предварително затоплено мляко с малко захар. Тестото се оставя на топло място, за да може да си почине и да втаса.

След това се разделя на 2 части, като едната трябва да е по-голяма от другата. Малката част се разделя на 4 топки, които се разточват на кори и всяка от тях се маже с малко олио. Редят се накуп. Така подредени, корите се разточват повторно, а след това се режат на 16 части. На всеки триъгълник се прави прорез, а върхът се промушва отдолу нагоре и след това се издърпва. Получава се листо, което се подрежда около тавата. Идва ред на по-голямата топка тесто. Отделя се малка част, която се поставя в средата. Останалото тесто се разделя на две и се оформя фитил и се разточва кора на елипса.

В нея се поставя фитила и около него се реже на см кората от двете страни. Подрежат се в тавата след листенцата. От станалото тесто може да се направят фигурки, с които да се украси питата. След като сме измайсторили празничния хляб, го оставяме на топло да втаса още един път. Печем в предварително загрята фурна, като преди това не забравяме да намажем със смес от жълтък, олио и прясно мляко. Тази празнична пита се получава невероятно красива и също толкова вкусна. Трябва да я опитате.

 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Неочаквано! Тервел Пулев удари репортер в корема На шега или не съвсем беше това Месечната инфлация у нас през август спада до 0,1% Годишната инфлация остава 5,3 на сто
Първият учебен звънец удари тържествено в Ахтопол Кметът на Царево обеща отлични условия за децата – ремонтирано игрище, обновен салон и два нови STEM кабинета 38 първокласника и общо 839 ученика започват учебната година в затворите у нас В началния етап на обучение ще бъдат включени 202 ученици, желаещите да придобият основно образование са 277, а записаните за средно образование - 360 лишени от свобода
Трагедия в Рила Планинар почина от инфаркт Започва интересно събитие в Бургас Ще се проведе Международния фестивал за историческо документално кино DOCK 2025
Земетресение до Сунгурларе Трусът е с магнитуд 3,4 по Скалата на Рихтер Задържаният за убийството на Чарли Кърк отрича да е извършил покушението Тайлър Робинсън е в следствения арест без право на пускане под гаранция
Бургазлия е "най-известният" мъж в страната Валентин от "Ергенът" има специфичен начин на ухажване Тази баба е най-възрастният човек в света, ще се смаете в кой век е родена Хувайдо Умарова се ражда в 19 век, сочи официална информация
Времето се разсърди на 15-ти септември Днес времето ще е със значителна облачност, дъждове и гръмотевици. До обед такива са изгледите за Западна и Централна България. По-значителни валежи се очакват над планинските райони, където ще има и градушки Убиецът на Чарли Кърк живял с трансджендър съквартирант Сега младежът помага на ФБР