Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Ключови думи: пита, великден, празнична питка

Какво ще кажете този Великден да изненадате всички и да поднесете на трапезата си домашно приготвена пита? Ще споделим с вас рецепта за чудно мека и пухкава пита, която се приготвя с малко продукти и с много любов. Как да приготвите чудна пита за Великден? Ето какви продукти са ви необходими за приготвянето на питата:

брашно - 800 г

прясно мляко - 200 мл

кисело мляко - 100 г

яйца - 2 бр. +2 белтъка

олио - 6 - 7 с.л.

мая - 25 г

сол - 1 равна с.л.

захар - 1 равна с.л.

Начин на приготвяне на питата:

Тестото, което трябва да се получи, не бива да е нито прекалено меко, нито прекалено твърдо. Трябва да знаете как правилно да активирате маята в предварително затоплено мляко с малко захар. Тестото се оставя на топло място, за да може да си почине и да втаса.

След това се разделя на 2 части, като едната трябва да е по-голяма от другата. Малката част се разделя на 4 топки, които се разточват на кори и всяка от тях се маже с малко олио. Редят се накуп. Така подредени, корите се разточват повторно, а след това се режат на 16 части. На всеки триъгълник се прави прорез, а върхът се промушва отдолу нагоре и след това се издърпва. Получава се листо, което се подрежда около тавата. Идва ред на по-голямата топка тесто. Отделя се малка част, която се поставя в средата. Останалото тесто се разделя на две и се оформя фитил и се разточва кора на елипса.

В нея се поставя фитила и около него се реже на см кората от двете страни. Подрежат се в тавата след листенцата. От станалото тесто може да се направят фигурки, с които да се украси питата. След като сме измайсторили празничния хляб, го оставяме на топло да втаса още един път. Печем в предварително загрята фурна, като преди това не забравяме да намажем със смес от жълтък, олио и прясно мляко. Тази празнична пита се получава невероятно красива и също толкова вкусна. Трябва да я опитате.

 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
86-годишен милионер е обвинен в изнасилване на 4 жени Проблеми за Смоуки Робинсън Бивш държавен секретар на САЩ в бургаска компания на "Стамфорд Бридж" Кирил Евтимов и Кери с интересен диалог
Брат й реализира за крайното 7:6 между Интер и Барса, а тя е... Киара е звезда в Инстаграм Каза големи думи след драмата в Шампионска лига Ямал вижда бъдещето си в Барса, сигурен е, че ще ликува с тима в ШЛ един ден
Градушка изпочупи стъкла на коли в... Село в Асеновградска област побеля Тръмп с коментар за ескалацията на напрежение между Индия и Пакистан От САЩ искат конфликтът да спре
Сблъсък между тийнейджърски банди в София Те най-вероятно са част от така наречените "локали" Ключов момент в "Ергенът" Един от мъжете ще говори с майките на дамите, които го вълнуват
МВнР отговори на Путин "Присъединяването на Република България към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е суверенно решение" Изтребител се разби близо до... Колосален инцидент до летище във Финландия
Шокиращо провинение във Варна Мъртво пиян кара близо до Майчин дом Един от най-силните хора в Белия дом с много важно изказване Не се очаква разпад на НАТО по оста САЩ - Западна Европа