Сладкиш Рошла
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 
	брашно 3 чаени чаши 
- 
	краве масло 150 грама 
- 
	яйца 1 брой 
- 
	захар 1/2 чаена чаша 
- 
	ванилия 1 брой 
- 
	кисело мляко 2 супени лъжици 
- 
	бакпулвер 1 чаена лъжица 
- 
	мармалад 1 чаена чаша 
- 
	пудра захар 3 супени лъжици 
- 
	За модата в рецептите се говори често, защото наистина има рецепти, които в определен момент се приготвят много често. Така, в момента рецептата за торта Червено кадифе е наистина хит, а преди година -две всеки приготвяше рецептата за Кодрит Кадир. Рецептата за Негърче пък е любима рецепта от 90-те години, подобно на рецептата за Дамски каприз. И рецептата за сладкиш със стъргано тесто беше модерна, но кога точно беше това… И точно защото не винаги успяваме да хванем модата, приготвяме рецептата за сладкиш Рошла - сладкиш със стъргано тесто и мармалад чак сега, със закъснение между 10 и 20 години. А е можело още преди години да приготвим този много лесен и толкова вкусен сладкиш! 
- Първата стъпка от рецептата за сладкиш със стъргано тесто и мармалад е подготовката на тестото. В купа изсипвате брашното и бакпулвера, като към него добавяте току-що изваденото от хладилника и нарязано на ситни кубчета краве масло. Притискайки с ръце стривате двете съставки до получаване на маслени трохи.
- В отделен съд разбивате яйцето, заедно със захарта и киселото мляко, с помощта на миксер или тел за разбиване. Добавяте течната смес към маслените трохи и замесвате маслено тесто. След като получите хомогенно тесто го разделяте на две части, като по-малката прибирате във фризера за 20-тина минути.
- По-голямата топка маслено тесто поставяте върху хартия за печене. Разточвате на правоъгълен блат с дебелина около 7-8 мм. След това разпределяте вашият мармалад равномерно върху блата. Изваждате тестото от фризера и го настъргвате равномерно на е върху целия сладкиш. Печете сладкиша със стъргано тесто и мармалад в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути, докато придобие леко златист цвят. Нарязвате сладкиша на блокчета, докато е още топъл, а след като изстине поръсвате с пудра захар.