Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Приятелка от Турция ми издаде тайната на този млечен десерт само с 3 съставки, ядеш, ревеш и искаш още!

Ключови думи: турски десерт, млечник, млечен десерт

Това е традиционна турска рецепта, която в много краища на Балканите и до днес е любим десерт. Приготвя се от три основни съставки, яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира.

Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца в зависимост от големината им. Известен е още под имената: млечник, каймачина.

Ето какво ви трябва за вкусния и въздушен Турски млечник:

13 яйца
14 супени лъжици захар
1,5 литра хладко прясно мляко

Начин на приготвяне:
В по-дълбока купа разбиваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксера 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и да се разтопи захарта.

След това при непрекъснато бъркане на тънка струйка добавете хладкото мляко. Разбърква се и сместа е готова.

Изсипва се в средно голяма форма и се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага се намалява на 200 градуса, след което се пече около половин час.

ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, най-добре нагласете печенето според вашата фурна или по следния начин:

Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете до готовност.

Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

Преди печене може да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция. Можете също така да го изсипете в по-малки огнеупорни форми и да ги изпечете наведнъж във фурната, както при традиционния крем карамел.

Оставете да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт.

3
Коментара по темата
3.
Сладкаря
26.02.2024 08:30:48
Ще ревете и вие като магарета, защото десерта е в ограничени количества!
2.
Ревете вие ,
26.02.2024 00:25:21
нещастници, когато чупите 13 яйца и наливате 1, 5 л мляко!
1.
Ама и вие сте едни готвачи?!
26.02.2024 00:02:34
1. се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага се намалява на 200 градуса, след което се пече около половин час.
2. Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете до готовност

Къде са 200-250 градуса, къде са 50-100 градуса?
  Добави Коментар
Димитър Бербатов ще открие фотоизложба в Електрото в Бургас Събитието ще се състои утре, 10 май от 13.30 часа в двора на гимназията Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство
Зелен активист, блъснат на магистрала „Струма“, води 9 дела срещу завършването й Еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ са водили над 1100 дела срещу различни държавни, общински и частни проекти Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива
"Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж
Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности
Ваня Григорова и Мая Манолова с червен спрей през ПСА: Тук пак ще има паметник Заради загражденията не усхяха да се доближат до паметника Зрители на бунт срещу шеф Ангелов Фенове на предаването са гневни 
Никол разкри за задкулисни игри в Кухнята на ада Тя споделя, че от няколко седмици Станислав е най-добрият сред мъжете и вижда него като потенциален победител бТВ трябва да изгони ергенът Алек, заяви риалити звезда Алек наруши правилата на формата, смята Верислав Туджаров