Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Обичате ли яйца? Ето как да ги готвите, за да са полезни за здравето

Ключови думи: яйца, протеин, здраве, рецепти

Яйцата са една от най-разпространените и здравословни храни, които се използват в много кулинарни рецепти. Те са богати на протеини, витамини и минерали и са важен източник на хранителни вещества. Но има няколко важни фактора, които трябва да имате предвид, когато ги приготвяте, за да може не само да се насладите на вкуса им, но и да запазите полезните им свойства. Специалистите са подготвили няколко важни препоръки как да готвите яйца, без да навредите на здравето си.
 
Проверка на свежестта на яйцата
Преди да започнете да готвите яйцата, е важно да се уверите, че са пресни. Пресните яйца имат по-твърд жълтък и белтък, а черупките им обикновено са чисти и ненаранени.
Един от начините да тествате това е да го поставите в чаша вода. Ако яйцето остане на дъното на чашата, това означава, че е прясно. Ако яйцето плава или се издига нагоре, то вече не е толкова прясно и е по-добре да го изхвърлите.

Измиване на яйцата
Що се отнася до миенето на яйца, мненията са разделени. Всъщност, миенето на яйца не е препоръчително, тъй като те имат естествен защитен слой върху черупката, който помага да се предотврати навлизането на бактерии. Ако все пак предпочитате да миете яйцата, препоръчително е да го направите преди готвене, за да намалите риска от пренасяне на бактерии по повърхността на яйцето.

Варене на яйца
Можете ли да сготвите яйца направо от хладилника? Отговор: да, можете. Но се препоръчва първо да ги доведете до стайна температура. Ако яйцата се съхраняват на стайна температура, те се готвят по-лесно и по-бързо. Ако обаче нямате време да чакате, можете да ги използвате и директно от хладилника.

Колко минути да варите яйцата?
Времето за варене на яйцата зависи от желаната степен на готовност. Ако предпочитате рохко яйце с течащ жълтък, препоръчително е да варите за около 4-5 минути. Ако предпочитате средна степен на готвене, тогава 7-8 минути ще са достатъчни. За да станат твърдо сварени, се препоръчва да ги варите около 9-12 минути.

Запазване на ползите от яйцата
За да запазите полезните свойства на яйцата, е важно да не ги преварявате. Продължителното варене може да доведе до загуба на част от хранителните вещества. Също така се препоръчва да не се прегряват яйцата, тъй като това може да причини образуването на вредни вещества. Ето защо, когато приготвяте рохки яйца, е важно да следите времето и да ги извадите от врящата вода навреме.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Зевзек попадна насаме с актриса от филми за възрастни и много голи мъже, шашна ги с реакцията си Шегаджията им се подиграл сериозно, юноша пък опитал да се възползва от Бони на промоция Модел със смущаващо признание: Отказах да правя секс с баскетболна звезда и охраната му се отнесе лошо с мен Тя твърди, че е изоставена на остров
Победителката в "Ергенът" Адриана се пробва в музиката (ВИДЕО) Велчева има талант в пеенето Продават на търг светлинния меч на Дарт Вейдър, цената се очаква да е огромна Ценният артикул предизвиква голям интерес, наддаването ще е голямо
Златно правило - колко време трябва да ни отнема ходенето по малка нужда 21 секунди е прието за най-нормално Как да се отървем от паяците у дома Пускайте прахосмукачка редовно, особено в ъглите и зад мебелите
Майка уби сина си, насече тялото му с брадва и го е укри в бидон Трагедия в Италия За какво служи малкото копче на предпазния колан Основната функция на това интересно дизайнерско решение е доста полезна
Тигър уби работник в зоопарк в чужбина Починалият бе ръководител Разкриха последното желание на трагично загиналата Лаура Далмайер Тя не е искала тялото й да бъде местено при фатален инцидент в планината
Не е за вярване каква заплата получава Осимен в Турция Галатасарай позлати централния нападател В зоопарк разстреляха 12 здрави маймуни и дадоха труповете за храна на хищници Драма в Германия