Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба

Ключови думи: месо, размразяване, флагман

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден.

На пръв поглед изглежда, че нещата тук са изключително прости - вадиш месото от камерата вечерта, а на следващия ден приготвяш вкусна вечеря. А когато не разполагаш с достатъчно време, директно го слагаш в микровълновата. 

Оказва се обаче, че и тук си има тънкости. И много от съветите, които сме научили от родителите си по размразяване, всъщност увеличават риска от разваляне на месото и го превръщат в опасно за здравето. 

Колкото и да бързате, не пренебрегвайте здравето си! При неправилното размразяване съществува риск опасни бактерии да проникнат в организма ви. И хранителното отравяне ще е най-безобидният резултат, с който може да се сблъскате! 

За да се предпазите от неприятни за здравето си последици, днес ще ви разкрием най-често срещаните грешки при размразяване на месото и как да го правите правилно, за да избегнете риска от заразяване с опасни бактерии.

На стайна температура
Оставянето на месото на плота за размразяване при стайна температура създава идеални условия за размножаване на бактериите Clostridium perfringens. Те могат да причинят сериозно отравяне и са една от най-честите причини за инфекция.

Безопасен вариант е да размразите месото в хладилника. Този метод е по-бавен, но гарантира безопасността на продукта.

С гореща вода
Използването на гореща вода за размразяване може да изложи продукта на опасна температурна зона, където бактериите могат бързо да се размножават. Най-добре е да използвате студена вода за безопасно и ефективно размразяване на месото.

Без размразяване
Хвърлянето на частично размразено месо в горещ тиган също е лоша идея. Така то не само ще се нагрява неравномерно, но и рискът от бактериална инфекция ще се увеличи значително.

За да си спестите проблемите, най-добре се уверете се, че продуктът е напълно размразен преди готвене.

Изплакване
Изплакването на месото може просто да пренесе бактерии върху кухненските повърхности, създавайки нови възможности за замърсяване. Обикновено то вече е преминало през необходимите стъпки на почистване, така че допълнителното изплакване е изпълнено с риск. 

Повторно замразяване
След като размразите месото, разполагате с ограничено време да върнете продукта обратно във фризера. Повторното замразяване след размразяване на водна баня или в микровълнова фурна може да създаде риск от бактериално замърсяване, така че бъдете внимателни. 

Неправилно съхранение 
Опаковката играе важна роля за безопасното съхранение на продукта. Използвайте опаковка с цип или специална хартия, за да предотвратите излагане на въздух и изтичане на сок. И не забравяйте, че е по-добре да размразявате месото в дълбок съд, за да избегнете изтичането на кръв в хладилника.

Мръсни ръце 
Според проучване на Министерството на селското стопанство на САЩ, много хора не спазват задължителната хигиена, когато боравят със замразени храни.

Винаги мийте ръцете си преди и след работа с месо и използвайте чисти кърпи и дъски за рязане, за да предотвратите замърсяване.  

Слаб огън
Бавното нагряване на месото създава оптимални условия за развитието на бактерии в продукта. Уверете се, че месото е напълно размразено и сготвено на достатъчно висока температура, за да убиете всички вредни микроорганизми.

Използване на микровълнова печка
Използването на микровълнова фурна за размразяване на месо може да доведе до неравномерно нагряване и може да създаде риск от инфекция. Вместо това е за предпочитане да използвате по-безопасни методи като размразяване в хладилник или в студена вода.

Как да размразите месото правилно
Най-безопасният начин за размразяване на месо е да го поставите в дълбок съд и да го сложите на долния рафт на хладилника. Така то ще се размразява бавно, запазвайки вкусовите и хранителните си качества.

И не забравяйте за хигиената! Винаги измивайте ръцете, приборите и повърхностите след работа с месо, за да гарантирате безопасността на цялото семейство! /jenata.blitz.bg

1
Коментара по темата
1.
Затова уел дан
11.02.2024 11:00:29
При достатъчна температурна обработка на 200 градуса в целия обем на месото всички бактерии умират до крак,тъй че няма никакво значение размразяването!Същото важи и за охладеното(прясното) месо,все пак от кланницата до фурната ви са минали поне няколко дни
  Добави Коментар
Почитаме светица, чието има означава "добра воля", личен празник имат хора с редки за България имена Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко и Дочо могат да почерпят за имен ден По морето ще е предимно слънчево В сутрешните часове на места по Черноморието ще има временни увеличения на облачността
Ето защо кафето е полезно: Ново проучване разкрива изненадващи ползи за здравето Пиенето на до три чаши кафе на ден може да помогне за защитата на сърцето и да намали риска от инсулт Изпомпват вода от Струма за квартали с режим в Кюстендил Така ограничението на водоподаването на практика е отпаднало, казаха живеещи в най- засегнатия квартал „Герена“ в областния град
Всички с климатици трябва да знаят: Това е срокът за допълване на фреона Важно е да се избере оптимална температура за комфорт, като се съобразяват индивидуалните нужди и външните условия Сърна търси малкото си в опожарения Пирин (ВИДЕО) Данните на Държавните горски предприятия показват, че са изпепелени повече от 60 хиляди декара гори
Обявиха извънредно положение в 39 гръцки общини Причината е сушата Правете тази процедура при разширени вени и ниско кръвно Процедурата има благоприятен ефект върху цялото тяло, релаксира организма и нормализира съня
Изловиха Силвия Кацарова зад волана да... Гласовитата звезда на родната популярна музика прикова вниманието с това, което направи Рязък обрат с времето до часове, гръмотевични бури удрят тези части на България Най-голяма е вероятността за по-сериозни явления в понеделник, предимно в крайните западни райони
Асен Блатечки я остави сама да гледа детето им Блатечки, който и на 54 години продължава да бъде магнетичен за камерата, очевидно не намира толкова време за сина си Този десерт ухае на лято - и се прави за минути! Ще бъдете готови само с 4 стъпки