Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба

Ключови думи: месо, размразяване, флагман

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден.

На пръв поглед изглежда, че нещата тук са изключително прости - вадиш месото от камерата вечерта, а на следващия ден приготвяш вкусна вечеря. А когато не разполагаш с достатъчно време, директно го слагаш в микровълновата. 

Оказва се обаче, че и тук си има тънкости. И много от съветите, които сме научили от родителите си по размразяване, всъщност увеличават риска от разваляне на месото и го превръщат в опасно за здравето. 

Колкото и да бързате, не пренебрегвайте здравето си! При неправилното размразяване съществува риск опасни бактерии да проникнат в организма ви. И хранителното отравяне ще е най-безобидният резултат, с който може да се сблъскате! 

За да се предпазите от неприятни за здравето си последици, днес ще ви разкрием най-често срещаните грешки при размразяване на месото и как да го правите правилно, за да избегнете риска от заразяване с опасни бактерии.

На стайна температура
Оставянето на месото на плота за размразяване при стайна температура създава идеални условия за размножаване на бактериите Clostridium perfringens. Те могат да причинят сериозно отравяне и са една от най-честите причини за инфекция.

Безопасен вариант е да размразите месото в хладилника. Този метод е по-бавен, но гарантира безопасността на продукта.

С гореща вода
Използването на гореща вода за размразяване може да изложи продукта на опасна температурна зона, където бактериите могат бързо да се размножават. Най-добре е да използвате студена вода за безопасно и ефективно размразяване на месото.

Без размразяване
Хвърлянето на частично размразено месо в горещ тиган също е лоша идея. Така то не само ще се нагрява неравномерно, но и рискът от бактериална инфекция ще се увеличи значително.

За да си спестите проблемите, най-добре се уверете се, че продуктът е напълно размразен преди готвене.

Изплакване
Изплакването на месото може просто да пренесе бактерии върху кухненските повърхности, създавайки нови възможности за замърсяване. Обикновено то вече е преминало през необходимите стъпки на почистване, така че допълнителното изплакване е изпълнено с риск. 

Повторно замразяване
След като размразите месото, разполагате с ограничено време да върнете продукта обратно във фризера. Повторното замразяване след размразяване на водна баня или в микровълнова фурна може да създаде риск от бактериално замърсяване, така че бъдете внимателни. 

Неправилно съхранение 
Опаковката играе важна роля за безопасното съхранение на продукта. Използвайте опаковка с цип или специална хартия, за да предотвратите излагане на въздух и изтичане на сок. И не забравяйте, че е по-добре да размразявате месото в дълбок съд, за да избегнете изтичането на кръв в хладилника.

Мръсни ръце 
Според проучване на Министерството на селското стопанство на САЩ, много хора не спазват задължителната хигиена, когато боравят със замразени храни.

Винаги мийте ръцете си преди и след работа с месо и използвайте чисти кърпи и дъски за рязане, за да предотвратите замърсяване.  

Слаб огън
Бавното нагряване на месото създава оптимални условия за развитието на бактерии в продукта. Уверете се, че месото е напълно размразено и сготвено на достатъчно висока температура, за да убиете всички вредни микроорганизми.

Използване на микровълнова печка
Използването на микровълнова фурна за размразяване на месо може да доведе до неравномерно нагряване и може да създаде риск от инфекция. Вместо това е за предпочитане да използвате по-безопасни методи като размразяване в хладилник или в студена вода.

Как да размразите месото правилно
Най-безопасният начин за размразяване на месо е да го поставите в дълбок съд и да го сложите на долния рафт на хладилника. Така то ще се размразява бавно, запазвайки вкусовите и хранителните си качества.

И не забравяйте за хигиената! Винаги измивайте ръцете, приборите и повърхностите след работа с месо, за да гарантирате безопасността на цялото семейство! /jenata.blitz.bg

1
Коментара по темата
1.
Затова уел дан
11.02.2024 11:00:29
При достатъчна температурна обработка на 200 градуса в целия обем на месото всички бактерии умират до крак,тъй че няма никакво значение размразяването!Същото важи и за охладеното(прясното) месо,все пак от кланницата до фурната ви са минали поне няколко дни
  Добави Коментар
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си Холивудската звезда обясни, че с годините приоритетите му са се променили и сцените с интимност вече не са част от професионалния му път Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват Казват ни, че пари няма, споделят те и настояват за финансова ревизия 
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането Анализ със софтуер за разпознаване на реч показа, че нискочестотното мъркане съдържа уникални звукови характеристики, докато мяукането еволюирало като комуникация с човека Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama" Звездата от Детройт, чиято музика беляза цели поколения, си отиде след дълги здравословни проблеми, но остави вечен отпечатък с хитовете си
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар Народните вярвания свързват личните неуспехи с уроки, докато съвременната медицина търси причината в психическото и физическото натоварване Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С Нисък прием на витамин С засяга ставите, кожата и дори настроението - научете какви сигнали подава тялото и какво да промените в диетата си
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск Новият дрон "Sub Sea Baby" на украинските сили е нанесъл сериозни щети на руска подводница, способна да изстрелва крилати ракети "Калибър", сочи информация от СБУ Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен Момиченцето починало след погрешно назначено лечение и липса на навременна консултация със специалист, а присъдата подлежи на обжалване
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина Пострадалото момиче е настанено в детска болница, а гръцките власти провеждат разпити за изясняване на обстоятелствата Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния 32-годишният Ник Райнер е задържан с гаранция от 4 млн. долара
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка Напрежение по време на традиционната игра с жартиера предизвика масова разправия с хоспитализирани и полицейско разследване Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево Марин Киров е отличен в знак на признание за усилията и ангажираността му към съхраняването на историческото богатство на региона