Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Знаете ли какво е пребранац? Става неустоим с тази подправка

Ключови думи: рецепта боб, боб по сръбски, пребранац

Знаете ли какво е пребранац? Това е традиционен сръбски печен гювеч от боб, който е изключително популярен в Сърбия. Технологията на приготвяне на пребранац много прилича на българския боб.

Основната разлика е в подправките.

В сръбския боб не се използва джоджен, а дафинов лист.

Вариантите за приготвяне на пребранац са много. Макар ястието да е постно, често се добавят месо, наденица, пушен бекон, колбаси и др.

Ето рецепта за традиционен боб по сръбски.

Пребранац (боб по сръбски)
Продукти

500 г бял боб

500 г кромид лук

2 с.л. червен пипер

2 скилидки чесън

4 листа дафинов лист

1 ч.ч. олио

сол, черен пипер

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода за няколко часа, докато набъбне. Изплакнете го и сложете в тенджера със студена вода, докато заври. Изхвърлете водата и я заменете с нова, която да покрие боба с няколко сантиметра.

Оставете боба да ври на слаб огън, като проверявате дали водата не се е изпарила и доливате още, ако се налага. Варете до готовност, зърната трябва да са меки и цели, а не преварени и разкашкани. Отцедете и оставете настрани.

Нарежете лука на едри полумесеци. Загрейте тигана с олиото и задушете лука до златисто. Добавете солта, черния пипер, червения пипер, нарязания на ситно чесън и разбъркайте.

Поставете половината сварен боб на дъното на гювеч или дълбока тава. Сложете слой от лучената смес и го залейте с мазнината от лука.

Добавете отгоре останалия боб. По желание може да направите няколко реда лук между редовете боб, но последният ред трябва да е боб.

Най-отгоре сложете дафиновия лист, а по желание може да добавите и една люта суха чушка. Добавете малко вода, не повече от половината тавичка.

Поставете във фурна на 180-200 градуса и печете за около 1-1,5 часа.

Сервира се, докато изстине до стайна температура.

1
Коментара по темата
1.
Шеф готвач
20.01.2024 15:55:00
А вие знаете ли, че в това гърне от снимката никога не е готвено? Бобът прилича на боб консерва
  Добави Коментар
Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Ето кои са ТОП 10-те града най-гъсто населени с паралии...
14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" Петима са пострадали в пътния инцидент Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали
800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи
Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат
Българската Анджелина Джоли покори Еверест . За 49-годишната бивша шефка на кабинета на спортния министър Красен Кралев това е първа експедиция в Хималаите Учени разкриха как да блокираме гените на стареенето Вижте как можете да удължите живота си...
Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Съдбата на завод "Бронз" става ясна на 16 май Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Едно от решенията - достойно заплащане