Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Знаете ли какво е пребранац? Става неустоим с тази подправка

Ключови думи: рецепта боб, боб по сръбски, пребранац

Знаете ли какво е пребранац? Това е традиционен сръбски печен гювеч от боб, който е изключително популярен в Сърбия. Технологията на приготвяне на пребранац много прилича на българския боб.

Основната разлика е в подправките.

В сръбския боб не се използва джоджен, а дафинов лист.

Вариантите за приготвяне на пребранац са много. Макар ястието да е постно, често се добавят месо, наденица, пушен бекон, колбаси и др.

Ето рецепта за традиционен боб по сръбски.

Пребранац (боб по сръбски)
Продукти

500 г бял боб

500 г кромид лук

2 с.л. червен пипер

2 скилидки чесън

4 листа дафинов лист

1 ч.ч. олио

сол, черен пипер

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода за няколко часа, докато набъбне. Изплакнете го и сложете в тенджера със студена вода, докато заври. Изхвърлете водата и я заменете с нова, която да покрие боба с няколко сантиметра.

Оставете боба да ври на слаб огън, като проверявате дали водата не се е изпарила и доливате още, ако се налага. Варете до готовност, зърната трябва да са меки и цели, а не преварени и разкашкани. Отцедете и оставете настрани.

Нарежете лука на едри полумесеци. Загрейте тигана с олиото и задушете лука до златисто. Добавете солта, черния пипер, червения пипер, нарязания на ситно чесън и разбъркайте.

Поставете половината сварен боб на дъното на гювеч или дълбока тава. Сложете слой от лучената смес и го залейте с мазнината от лука.

Добавете отгоре останалия боб. По желание може да направите няколко реда лук между редовете боб, но последният ред трябва да е боб.

Най-отгоре сложете дафиновия лист, а по желание може да добавите и една люта суха чушка. Добавете малко вода, не повече от половината тавичка.

Поставете във фурна на 180-200 градуса и печете за около 1-1,5 часа.

Сервира се, докато изстине до стайна температура.

1
Коментара по темата
1.
Шеф готвач
20.01.2024 15:55:00
А вие знаете ли, че в това гърне от снимката никога не е готвено? Бобът прилича на боб консерва
  Добави Коментар
Как да изберем хотел за нашия домашен любимец през лятната отпуска? Министър Станков обсъди ключови приоритети в енергетиката с изпълнителния вицепрезидент на ЕК Тереса Рибера В срещата участваха също и заместник- министърът на енергетиката Красимир Ненов и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“ Петьо Иванов.
Вреден ли е наистина шоколадът Какви са цените по заведенията на морето Поскъпнаха ли
100 000 души за без ток в... Мексико Жечо Станков дава пресконференция Ще се дебатират важни енергийни теми
Тревога край голям роден град! Забелязано е рядко срещано животно с големи размери Какво се случва в Шуменско? Стопи се Гери-Никол отслабна сериозно
Претърпя шок в Германия Синер допусна обрат срещу тенисист извън Топ 40 на ранглистата Кои зодии са най-надути? Те са убедени, че са нещо специално и са над останалите
Камион затапи временно "Траянови врата" Образува се колона в посока София, движението вече е нормализирано Изригна отново Меси с гол, който доближи Интер до 1/8-финалите на Световното клубно по футбол