Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Знаете ли какво е пребранац? Става неустоим с тази подправка

Ключови думи: рецепта боб, боб по сръбски, пребранац

Знаете ли какво е пребранац? Това е традиционен сръбски печен гювеч от боб, който е изключително популярен в Сърбия. Технологията на приготвяне на пребранац много прилича на българския боб.

Основната разлика е в подправките.

В сръбския боб не се използва джоджен, а дафинов лист.

Вариантите за приготвяне на пребранац са много. Макар ястието да е постно, често се добавят месо, наденица, пушен бекон, колбаси и др.

Ето рецепта за традиционен боб по сръбски.

Пребранац (боб по сръбски)
Продукти

500 г бял боб

500 г кромид лук

2 с.л. червен пипер

2 скилидки чесън

4 листа дафинов лист

1 ч.ч. олио

сол, черен пипер

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода за няколко часа, докато набъбне. Изплакнете го и сложете в тенджера със студена вода, докато заври. Изхвърлете водата и я заменете с нова, която да покрие боба с няколко сантиметра.

Оставете боба да ври на слаб огън, като проверявате дали водата не се е изпарила и доливате още, ако се налага. Варете до готовност, зърната трябва да са меки и цели, а не преварени и разкашкани. Отцедете и оставете настрани.

Нарежете лука на едри полумесеци. Загрейте тигана с олиото и задушете лука до златисто. Добавете солта, черния пипер, червения пипер, нарязания на ситно чесън и разбъркайте.

Поставете половината сварен боб на дъното на гювеч или дълбока тава. Сложете слой от лучената смес и го залейте с мазнината от лука.

Добавете отгоре останалия боб. По желание може да направите няколко реда лук между редовете боб, но последният ред трябва да е боб.

Най-отгоре сложете дафиновия лист, а по желание може да добавите и една люта суха чушка. Добавете малко вода, не повече от половината тавичка.

Поставете във фурна на 180-200 градуса и печете за около 1-1,5 часа.

Сервира се, докато изстине до стайна температура.

1
Коментара по темата
1.
Шеф готвач
20.01.2024 15:55:00
А вие знаете ли, че в това гърне от снимката никога не е готвено? Бобът прилича на боб консерва
  Добави Коментар
Мъж почина при мистериозни обстоятелства във Велико Търново Почернената му съпруга с разтърсващ разказ 55-годишна призна, че е преспала с 800 мъже Андреа не е срамежлива
Бургазлията от "Ергенът" посочи на какво разчита най-много при първа среща с жена Валентин се счита за чаровник Невиждана жестокост - млад баща уби 11-месечното си дете Бруталната агресия е излъчена на живо в социална мрежа, кадрите вече са изтрити, но едно семейство се разпадна за миг
Двама гладни мъже срещнаха питон, съдбата на влечугото бе трагична Змията е убита и изядена Започват яки ремонти на АМ Тракия, вижте къде ще са В следващите дни ще се ремонтира аварийно аутобана
Зловеща находка на брега край Солниците в Бургас Труп на делфин шокира бургазлии Мощна кола фуча с 4 пъти над позволената скорост, няма да повярвате какво уловиха на шофьорското място камерите Създаде се впечатление, че малко кученце шофира с близо 200 километра в час в руската столица
Татяна Султанова: Сливен се е превърнал в национална автоморга! По време на заседание на парламентарната комисия по околна среда и водите миналата седмица Султанова за пореден път повдигна въпроса за инцидента край сливенското село Чинтулово, където в края на юли горя обект, използван за складиране на автомобилни гуми Невиждан разгром! Ще се шашнете колко гола вкара "Несебър" в мач за първенство 9:0
Огромна акула осигури кърваво зрелище близо до брега Хищникът се храни пред публика Айтос посрещна Първия учебен ден (СНИМКИ) Преди да седнат на отрупаните с подаръци и балони чинове, първокласниците получиха Ключа на знанието от кмета Васил Едрев