Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Няма да повярвате колко лесно и бързо става този неустоим коледен щолен

Ключови думи: рецепта за коледен щолен, щолен, рецепта

Аромат на канела! Коледна музика! Блещукащи светлинки на прозореца! Уютна атмосфера и домашен уют! 

Това усещам всеки път, когато се прибера у дома за Коледа. Картинката винаги е една и съща – майка ми е сложила коледната престилка и се върти в кухнята с усмивка на уста, припявайки на коледните песни, които баща ми е пуснал в хола. Той, от своя страна, разпъва елхата, за да я подготви за тежкото украсяване, което следва само след няколко минути. В началото никога не харесваме начина, по който поставяме топките и фигурките по зелените клони, но само след няколко минути всичко добива завършен вид и не можем да му се нарадваме. 

Мама никога не е изпитвала тежест от готвенето за Коледа. У дома може да видите кутии със сладки – някои украсени, други напукани, а трети са с орехи. Всички те се борят за най-вкусните празнични сладкиши и бързо се разпределят както за добавка към подаръците, така и за домашна употреба. Но това, което всеки чака с нетърпение, определено е коледният щолен. 

Коледният щолен у дома се започва още от края на ноември, защото трябва всеки един в семейството да получи по един. Един се разрязва в коледната сутрин, а още няколко се оставят за дните между Коледа и Нова година. В добавка към баницата, това е задължителното ястие на масата на 1 януари. 

Щоленът е нещото, което винаги е присъствало в моята Коледа и затова реших да ви споделя рецептата, която стои зад това любимо нещо. Гарантирам ви, че ще създадете още повече празнична и вкусна атмосфера у дома, с която да посрещнете близките си хора. 

Коледен щолен – как да го приготвитеНеобходими продукти:
1 1/2 пакетче масло

1 1/2 ч. ч. пудра захар

4 яйца

1 ч. л. бакпулвер

Прясно мляко, ако е необходимо за по-меко тесто. Може да използвате около 1/2 кафена чаша. 

2 ч. ч. стафиди

1 ч. ч. сушени плодове

2 ч. ч. брашно

Настъргани кори на 1 портокал и 1 лимон

Приготвяне:
Едно пакетче масло и 1 ч. ч. пудра захар се смесват и разбъркват с дървена лъжица или миксер до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват яйцата и се добавят към сместа. Прибавят се брашното и бакпулвера. Тук може да добавите и прясното мляко, ако има нужда. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и настърганите кори на лимона и портокала. 

Продълговата тавичка се застила с намаслена хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете добре. Отгоре може да наредите цели бадеми. Пече се на 170 градуса за около между два и два часа и половина. 

След като извадите коледния щолен, оставете го да изстине. През това време разтопете останалото масло, с което да залеете сладкиша. След това го поръсете с останалата пудра захар. Това се повтаря, докато маслото и захарта свършат. После щоленът се увива плътно в оризова хартия или хартия за печене и се оставя за поне 24 часа. Колкото повече стои увит, толкова по-добре. 

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Не правете тази грешка зад волана, може да е фатална Защо не трябва да държим волана с една ръка? Българи юнаци! "Лъвовете" доминират в индивидуалните класации на Световното България е на осминафинал на Мондиала
Конър Макгрегър се отказва от надпреварата за президент на Ирландия Макар да се отказа от политическата сцена, той обеща да продължи да работи за доброто на страната 1156 българи с доход над 1 млн. лв., декларираха ги пред НАП Нашенец изкара 70 млн. лв. от продажба на акции
БМВ за половин милион вози Деси! Радев мълчи И от НСО не обелват дума за придобивката Гала стана копие на Донатела Версаче Тв водещата прилича на сестра-близначка на модната дизайнерка
Училищните дворове в Созозопол отново оживяха, 95 първокласници поеха по пътя на знанието С тържествена атмосфера и подаръци от кмета, новата учебна година започва с усмивки, вяра и надежда Министър Мирослав Боршош откри учебната година в Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово Това, че учениците могат да се обучават в реална среда, е огромно предимство, посочи Боршош
Звънецът удари и зад решетките, новата учебна година започва в ЗО – Дебелт Лишените от свобода рецитираха стихове и демонстрираха стремеж към промяна и личностно развитие Лесна и вкусна панирана коприва, която става за минути Ето я рецептата
Търговците в Одрин се хванаха за главите, такова чудо не са виждали скоро Цените са доста приемливи и всеки може да намери продукти по джоба му Има 12 операции на носа Ако не знаете, че момичето на снимките, които публикуваме, е Райна Караянева преди корекциите, едва ли ще се досетите