Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Морето на Ахтопол завря от туруци

Ключови думи: Ахтопол, новини, Флагман, туруци, рибари

Морето на Ахтопол буквално завря от едри паламуди - туруци. Средно един екземпляр е три кила. В замяна на това нормалния паламуд го няма. за сравнение, той тежи килограм. Старите рибари в Ахтопол разказват, че такова чудо не помнят. Хващали са по един- два екземпляра на сезон. А сега е истинско нашествие. Кило турук върви по 25 лева килограма, преди две седмици цената бе по- висока- 30 лева. Толкова в момента се харчи леферът. От него също има много. Въпреки гигантите- туруци, рибарите си тъгуват за обикновения паламуд. Засега обаче пасажи няма, пише Труд.

"Не губим надежда. Да не забравяме, че предстои Никулден - на 6 декември. После на 19-ти декември, честваме Свети Николай по стар стил. Така, че има време. Може пък да се появи", утешават се морските вълци, насядали в култовата кръчма "Морски сговор" на рибарското селище Ченгене скеле. При тях засега няма ни паламуд, ни гигантски паламуд - турук.

Туруците в Ахтопол са истинска сензация. Купувачи са насядали на кея и чакат лодките за излязат. Купуват го, въпреки че гигантите излизат солено. Една трикилограмова риба е... 75 лева. Сред желаещите да се сдобият с туруци са предимно ресторантьори. Идват Никулденските празници и всички ще питат за паламуд. Скъп- не скъп, гигантът също е паламуд, вкусен става особено на скара и даже е по- сочен от по - дребния, коментират най- опитните сред тях.

Каквото остане и не продадат, рибарите си го замразяват във фризерите, за да не останат без никакъв улов тази есен. Много от тях смятат да го солят, тъй като солената риба също ще е кът и ще се продава прескъпо по Никулден. 

Според морските вълци, тази година туруците ще изместят шарана на трапезата за празника. Деликатес са, а и са много хората, които досега не са опитвали турук, така че е време да го сефтосат, смятат те. Приготвянето му е малко по- трудоемко, заради размера, но става също като на малкия паламуд- освен на скара с лимон, вкусен е и плакия с домати.

1
Коментара по темата
1.
лъжливото овчарче
14.11.2023 11:51:24
Много поздрави на ония от БАН
  Добави Коментар
Футболна надежда загина след сблъсък с крава Ужасна вест в Бразилия Кражба на ябълки доведе до масови уволнения на държавни служители В Национална компания "Железопътна инфраструктура"
В Италия са шашнати от звездата Александър Николов Считат го за "канибал" на игрището Огромен скандал с черно тото в спорта, замесени са българи 15 души са арестувани за участие в схема за манипулиране на тенис мачове
Симеон Николов се показа като извънземен в Русия Заби 6 аса, направи 5 блокади и ръководи нападението на Локо към категоричен обрат Съдът с решение за 15-годишното момче, което уби дете в мол Остава в ареста, преценено е, че може да извърши ново престъпление
Фифи "омагьоса" двама от мъжете в "Ергенът" Изглежда тя ще избере Йово Мъск обяви една от най-амбициозните цели в историята на човечеството Иска 100 000 души да колонизират Марс
Отново измамиха Русев в кеча Българинът стана жертва на непозволен прийом, шампионски колан остава в Мистерио Умъртвяват над 160 000 кокошки заради огнище на птичи грип В Нидерландия
Сигнал до Флагман.бг: Учениците от Химията оставят истинска кочина след себе си А ако някой им направи забележка – стават агресивни, твърди бургазлийка, която живее наблизо Производството на "Голф" спира от следващата седмица Това съобщиха от автомобилната марка "Фолксваген"