Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Морето на Ахтопол завря от туруци

Ключови думи: Ахтопол, новини, Флагман, туруци, рибари

Морето на Ахтопол буквално завря от едри паламуди - туруци. Средно един екземпляр е три кила. В замяна на това нормалния паламуд го няма. за сравнение, той тежи килограм. Старите рибари в Ахтопол разказват, че такова чудо не помнят. Хващали са по един- два екземпляра на сезон. А сега е истинско нашествие. Кило турук върви по 25 лева килограма, преди две седмици цената бе по- висока- 30 лева. Толкова в момента се харчи леферът. От него също има много. Въпреки гигантите- туруци, рибарите си тъгуват за обикновения паламуд. Засега обаче пасажи няма, пише Труд.

"Не губим надежда. Да не забравяме, че предстои Никулден - на 6 декември. После на 19-ти декември, честваме Свети Николай по стар стил. Така, че има време. Може пък да се появи", утешават се морските вълци, насядали в култовата кръчма "Морски сговор" на рибарското селище Ченгене скеле. При тях засега няма ни паламуд, ни гигантски паламуд - турук.

Туруците в Ахтопол са истинска сензация. Купувачи са насядали на кея и чакат лодките за излязат. Купуват го, въпреки че гигантите излизат солено. Една трикилограмова риба е... 75 лева. Сред желаещите да се сдобият с туруци са предимно ресторантьори. Идват Никулденските празници и всички ще питат за паламуд. Скъп- не скъп, гигантът също е паламуд, вкусен става особено на скара и даже е по- сочен от по - дребния, коментират най- опитните сред тях.

Каквото остане и не продадат, рибарите си го замразяват във фризерите, за да не останат без никакъв улов тази есен. Много от тях смятат да го солят, тъй като солената риба също ще е кът и ще се продава прескъпо по Никулден. 

Според морските вълци, тази година туруците ще изместят шарана на трапезата за празника. Деликатес са, а и са много хората, които досега не са опитвали турук, така че е време да го сефтосат, смятат те. Приготвянето му е малко по- трудоемко, заради размера, но става също като на малкия паламуд- освен на скара с лимон, вкусен е и плакия с домати.

1
Коментара по темата
1.
лъжливото овчарче
14.11.2023 11:51:24
Много поздрави на ония от БАН
  Добави Коментар
От лъв до лев и от сантими до стотинки: История и символика на българската валута Първите български пощенски марки, превърнали се също в символ на държавността, влезли в обращение на 1 май 1879 г. Така трябва да перете дънки, за да не ги съсипете Много хора не знаят, че не трябва да се перат в пералня, особено ако са скъпи
Отпуската не е лукс, а нужда Съветите на психолозите за пълноценна почивка Много важна информация за всички, които искат да посетят САЩ! Въвеждат нови правила за туристическите визи Вижте какви са те
След сигнал за опит за самоубийство: Полицията откри над 2 кг марихуана Наркотичното вещество било скрито в буркани, кутии и съдове Зрелостниците имат седмица, за да платят здравната си вноска за юли Крайният срок за внасяне на здравноосигурителната вноска за юли е 25 август
Световен гигант за месо-менте от соя и грах е на ръба на фалита  Акциите на Beyond Meat се сринаха с почти 96% спрямо пика от 2020–2021 година Революция в лечението на изгаряния: Учени създадоха „кожа в спринцовка“ Според учените този материал обещава да се превърне в ефективно средство за възстановяване на пълноценна кожа при пациенти с изгаряния
Гришо и Ейза Гонзалес превърнаха тенис корта в сцена за любов Флиртувам с треньора си, написа гаджета но Гришо в Х и събра близо милион лайка Teen Boom Fest’25 представя нова 20-метрова „Зона за безопасност на пътя“ в Бургас На 23 и 24 август, в района на Морска гара – Бургас, шестото издание на Тийн бум фест ще представи новаторска и въздействаща инициатива
Рискът да загинеш на пътя в България е 2,5 пъти по-висок от средното за ЕС Данните показват, че жертвите на катастрофи през юли не са намалели в сравнение с миналата година, за август са даже повече 15-годишна айтозлийка е отличена в категория "Иновации и дигитални решения" на национален форум Младежки център-Айтос номинира Миролюба Рашева за престижната награда