Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Морето на Ахтопол завря от туруци

Ключови думи: Ахтопол, новини, Флагман, туруци, рибари

Морето на Ахтопол буквално завря от едри паламуди - туруци. Средно един екземпляр е три кила. В замяна на това нормалния паламуд го няма. за сравнение, той тежи килограм. Старите рибари в Ахтопол разказват, че такова чудо не помнят. Хващали са по един- два екземпляра на сезон. А сега е истинско нашествие. Кило турук върви по 25 лева килограма, преди две седмици цената бе по- висока- 30 лева. Толкова в момента се харчи леферът. От него също има много. Въпреки гигантите- туруци, рибарите си тъгуват за обикновения паламуд. Засега обаче пасажи няма, пише Труд.

"Не губим надежда. Да не забравяме, че предстои Никулден - на 6 декември. После на 19-ти декември, честваме Свети Николай по стар стил. Така, че има време. Може пък да се появи", утешават се морските вълци, насядали в култовата кръчма "Морски сговор" на рибарското селище Ченгене скеле. При тях засега няма ни паламуд, ни гигантски паламуд - турук.

Туруците в Ахтопол са истинска сензация. Купувачи са насядали на кея и чакат лодките за излязат. Купуват го, въпреки че гигантите излизат солено. Една трикилограмова риба е... 75 лева. Сред желаещите да се сдобият с туруци са предимно ресторантьори. Идват Никулденските празници и всички ще питат за паламуд. Скъп- не скъп, гигантът също е паламуд, вкусен става особено на скара и даже е по- сочен от по - дребния, коментират най- опитните сред тях.

Каквото остане и не продадат, рибарите си го замразяват във фризерите, за да не останат без никакъв улов тази есен. Много от тях смятат да го солят, тъй като солената риба също ще е кът и ще се продава прескъпо по Никулден. 

Според морските вълци, тази година туруците ще изместят шарана на трапезата за празника. Деликатес са, а и са много хората, които досега не са опитвали турук, така че е време да го сефтосат, смятат те. Приготвянето му е малко по- трудоемко, заради размера, но става също като на малкия паламуд- освен на скара с лимон, вкусен е и плакия с домати.

1
Коментара по темата
1.
лъжливото овчарче
14.11.2023 11:51:24
Много поздрави на ония от БАН
  Добави Коментар
Никола Цолов завърши годината в средата на колоната във Ф2 Стабилно представяне за българина Извънредно заседание на НОИ: Какво се променя за пенсиите и осигуровките Днес ще се обсъдят важни теми за бюджета
20 коли спукаха гуми за броени часове на натоварен път в страната Бъдете особено внимателно ако пътувате между Враца и Монтана Какво ще се случи, ако не влизате в социалните мрежи няколко дни Според проучаване, това е полезно за психиката
Келлог: Мирното споразумение за Украйна е много близо Русия контролира 19,2% от Украйна Как да украсим празнично с минимален бюджет и максимално настроение С подръчни материали, естествени елементи и малко въображение ще създадете уютен празничен дом, без да харчите излишно
Битка за столицата на Румъния: Букурещ избира своя нов кмет Почти 1,8 милиона румънци гласуват днес за следващия управник на най-големия град в страната и негов 11-милиарден бюджет Фатално денонощие в България – пожар в Ямбол отне човешки живот, мъж пострада в София 66-годишна жена загина в дома си, а друг мъж пострада тежко при инцидент в столицата
Макс Верстапен си осигури полпозишън в Абу Даби след драматична квалификация Сблъсъкът за титлата във Формула 1 навлиза в кулминация, а пилотът на Ред Бул стартира от първа позиция срещу преследвачите от Макларън Япония в битка с деменцията: Как технологиите се превръщат в последна надежда Над 18 000 възрастни се изгубват годишно в Япония, а страната залага на роботи, AI и GPS, за да овладее кризата
Как "човекът на Тръмп" в НАСА ще изправари Китай в космоса? Следващият скок в космическите изследвания ще бъде задвижван от ядрените технологии 8 декември в Банско: Цените леко растат, но купонът си остава гарантиран Студентският празник отново събира хиляди младежи в курортите, а традицията на шумно и весело празнуване продължава с пълна сила