Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е тайната на вкусния тиквеник

Ключови думи: тиквеник, рецепта, тайната на вкусния тиквеник

Има неща в живота, които никога не се забравят. Има вкусове, които се помнят дълго, защото са неповторими. Такъв е вкусът на баницата с тиква, или казано разговорно, на тиквеника. Уханието на този десерт най-често свързваме със спомени от детството, асоциираме с топлина и уют, с празнично настроение.

Тиквеникът е вид сладка баница, която се прави с кори, настъргана тиква, орехи и сладкарски подправки - ванилия и канела. Сладкият вкус се постига с бяла или кафява захар.

Вариациите на тиквеника са много, но най-вкусна става баницата с домашно разточени кори. Изисква се да са тънко разточени, но за да се постигне съвършенство е необходимо майсторство и дълъг опит, както и достатъчно свободно време. Алтернатива на тънкокората домашна баница с тиква е тази, приготвена с фабрични кори. Ето една рецепта за по-бързия вариант с готови кори.

Необходими продукти:

1 килограм тиква

1 пакет готови кори за баница Фамилия

250 грама орехи

250 милилитра олио

250 грама захар

1 канела

2 ванилии

Пудра захар

Начин на приготвяне:

Тиквата, обелена и почистена, се настъргва на ренде. По възможност трябва да бъде ситно настъргана.

В касерола или друг дълбок съд се задушава тиквата с олио, докато омекне. Ако е необходимо се добавя кафена чашка вода.

Снема се от котлона и се прибавят захарта, канелата и ореховите ядки, смлени или счукани на ситно.

Поставят се две кори една върху друга и горната се намазва добре с олио. Слага се по цялата повърхност на кората от сместа с тиквата и се завива на руло.

В намаслена тава се свива кората като охлюв и се поставя с центъра. После се реди втори ред около нея и така до запълване на тавата.

Тайната на вкусния тиквеник е в печенето. Слага се във фурна на 180 градуса за около 45 минути, като се проверява дали е изпечен в дълбочина с клечка за зъби. Трябва добре да се зачерви. След като се извади от фурната се пръска с малко вода и се завива с кърпа да омекне. При поднасяне може да се поръси с пудра захар.

2
Коментара по темата
2.
Това
15.10.2023 15:34:53
Не е най - апетитният тиквеник според описанието. Като смесиш задушената тиква с канелата и орехите се получава една черна каша, която прозира под листата и има отблъскващ вид.
Тиквата, настъргана на едро ренде, се запържва много малко , за да не се кашне, като се подслажда с много малко захар. А в отделен съд се смесват орехите, натрошени с мелачка колкото оризено зърно, 1/2 пакетче канела, ванилия, захар около 200 гр. Налагат се по три лиса, намазани с олио. Последният лист се намазва с тиквата и се поръсва с орехите и другите смески. Навива се на руло и се изпича добре. След изваждането се сиропира леко ( вода и захар, ванилия) . Тиквата остава пухкава и светла , листата са сочни и апетитни
1.
Бойко
14.10.2023 14:09:10
Ногу бичам тиквеник
  Добави Коментар
Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Давид срещу Голиат! Ботев излиза срещу Лудогорец в битка за Купата на България Това ще бъде трети случай, в който двата отбора ще си оспорват трофея
Синоптици разочароваха с прогнозата си до края на май През следващата седмица се очаква отново понижение на температурите, както и по-интензивна гръмотевична дейност Престижна студентска олимпиада събира най-добрите млади математици в Бургас Очаква се да събере повече от 150 участници
Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен Тръпката е на боксовия ринг в битката за абсолютен световен шампион в тежка категория!
Забравете за тези продукти на закуска, ще навредите на здравето си Сутрешният прием на храна трябва да бъде балансиран, за предпочитане с протеини и мазнини, за да насити организма и да ви даде силa Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата
Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване
Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Разчленен труп е намерен под параклис Тялото на жертвата е било запалено, за да се прикрият следите