Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тайната подправка за мусака, с която ястието става вълшебно вкусно

Източник: Една.бг
Ключови думи: мусака, флагман, тайна подправка

Мусаката е традиционно българско ястие. То може да бъде срещнато и в кухнята на съседните ни страни като Гърция или Турция. Там вариациите на мусаката са много - има гръцка мусака с тиквички, с патладжани...

В България традиционно мусаката се готви от кайма и картофи. Но как да ви се получи идеалната мусака? И защо у нас често казват, че ако една жена не може да прави поне мусака, няма да се ожени?

Може би защото мусаката е едно изключително простичко, но много вкусно и питателно ястие.

Всички добре знаем, че за да стане една мусака хубава, ѝ трябва страхотна заливка. Това е и една от най-трудните части от рецептата за мусака. Именно там се крие и тайната на идеалната мусака - в заливката!

Ето и какви продукти са ни нужни за перфектната пухкава заливка за мусака:

 - 4 яйца

- 250 гр. кисело мляко

- 1/2 ч.л. сода

- 1 супена лъжица брашно

- щипка сол

Често забравяме да сложим сода за хляб в заливката, а именно тя е тази тайна съставка, която я прави толкова богата и пухкава.

Как се приготвя заливка за мусака?

Първо се разбиват яйцата. Отделно в киселото мляко се слага содата и се разбърква, докато содата шупне. След това млечната смес се прибавя към яйцата и отново се разбива. Накрая се добавят брашното и солта. Разбърква се, докато се получи хомогенна смес.

Много е важно всички продукти, които използвате, да са на стайна температура. Повечето домакини използват само яйца и кисело мляко за направата на заливката за мусака. Но в този случай тя не става пухкава.

Нещото, което прави заливката за мусака пухкава, е содата. Има рецепти, в които заливката се прави и с прясно мляко. Но е най-добре да се използва кисело мляко, защото прави заливката за мусака по-плътна и това си личи, когато режете мусаката.

Важно е също да знаете кога да залеете мусаката. След като картофите са запечени (ако правите мусаката на фурна) или когато са сварени (ако правите варена мусака), тогава се слага заливката. След като тя се сложи, мусаката се пече не повече от 15-20 минути.

1
Коментара по темата
1.
дебили бургас
18.09.2023 18:42:26
Картофи, кайма, ситно накълцан лук, настърган морков, чубрица, черно пиперче, сол, може и малко червен пипер. заливката я пише.
  Добави Коментар
Рибари уловиха и спасиха 150-килограмова есетра край Бяла (ВИДЕО) Гигантската риба е върната в морето от екипажа на кораб "Свети Никола", а експертите я определиха като 20-годишна есетра – застрашен и защитен вид Защо Япония ще остане без панди за първи път от половин век В момента тази страна има две панди, взети под наем от Китай
След оставката на кабинета "Желязков": Започват консултациите при президента Радев Държавният глава ще беседва с представители на две от парламентарните групи днес Австралия обяви национален траур след стрелбата в Сидни "Злото се развихри на плажа Бонди по начин, който надхвърля всяко въображение", каза министър-председателят
Убит ли е Роб Райнер? Режисьорът и съпругата му открити мъртви в дома им в Лос Анджелис Легендарният режисьор на „Когато Хари срещна Сали“ и съпругата му са открити безжизнени в дома им – подозира се престъпление Забрани за тирове и ремонти по ключови пътища преди празниците: Ограничения към Бургас и Варна Частично заледени пътища, гъсти мъгли и ремонтни дейности затрудняват движението
Кой е Свети Марин и кои българи празнуват днес - 15 декември Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Марин – мъченик, чиято непоклатима вяра вдъхновява хиляди. За имен ден може да поздравите Свобода и Марин „Клечка кибрит“ на дует Paradox не гори, а пламти на върха на БНТ2 Песента на Симона и Диана от Бургас е на път да влезе в новогодишният епизод на националната телевизия като хит на декември 
Кристиано Роналдо и разбитото Ferrari - инцидентът, който може да промени всичко Катастрофата стана преди 17 години Мис Андреа „надебеляла“ за една нощ Според екипа на певицата, снимката е грубо фалшифицирана с фотошоп от анонимен профил, за да предизвика сензация
Кой поръча Митко Маймуняка и защо убийството още не е разкрито Атентатът през 2002 г. поставя началото на края на ВИС-2 Цял регион е пред екокатастрофа, голям язовир е на път да пресъхне Настоящото състояние, при което в него има по-малко от 1.5 милиона кубика вода, е най-ниското от десетилетия насам