Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тайната подправка за мусака, с която ястието става вълшебно вкусно

Източник: Една.бг
Ключови думи: мусака, флагман, тайна подправка

Мусаката е традиционно българско ястие. То може да бъде срещнато и в кухнята на съседните ни страни като Гърция или Турция. Там вариациите на мусаката са много - има гръцка мусака с тиквички, с патладжани...

В България традиционно мусаката се готви от кайма и картофи. Но как да ви се получи идеалната мусака? И защо у нас често казват, че ако една жена не може да прави поне мусака, няма да се ожени?

Може би защото мусаката е едно изключително простичко, но много вкусно и питателно ястие.

Всички добре знаем, че за да стане една мусака хубава, ѝ трябва страхотна заливка. Това е и една от най-трудните части от рецептата за мусака. Именно там се крие и тайната на идеалната мусака - в заливката!

Ето и какви продукти са ни нужни за перфектната пухкава заливка за мусака:

 - 4 яйца

- 250 гр. кисело мляко

- 1/2 ч.л. сода

- 1 супена лъжица брашно

- щипка сол

Често забравяме да сложим сода за хляб в заливката, а именно тя е тази тайна съставка, която я прави толкова богата и пухкава.

Как се приготвя заливка за мусака?

Първо се разбиват яйцата. Отделно в киселото мляко се слага содата и се разбърква, докато содата шупне. След това млечната смес се прибавя към яйцата и отново се разбива. Накрая се добавят брашното и солта. Разбърква се, докато се получи хомогенна смес.

Много е важно всички продукти, които използвате, да са на стайна температура. Повечето домакини използват само яйца и кисело мляко за направата на заливката за мусака. Но в този случай тя не става пухкава.

Нещото, което прави заливката за мусака пухкава, е содата. Има рецепти, в които заливката се прави и с прясно мляко. Но е най-добре да се използва кисело мляко, защото прави заливката за мусака по-плътна и това си личи, когато режете мусаката.

Важно е също да знаете кога да залеете мусаката. След като картофите са запечени (ако правите мусаката на фурна) или когато са сварени (ако правите варена мусака), тогава се слага заливката. След като тя се сложи, мусаката се пече не повече от 15-20 минути.

1
Коментара по темата
1.
дебили бургас
18.09.2023 18:42:26
Картофи, кайма, ситно накълцан лук, настърган морков, чубрица, черно пиперче, сол, може и малко червен пипер. заливката я пише.
  Добави Коментар
Българки слугуват на милионери за по 800-900 евро на месец Гурбетчийките се скапват от работа за минимално възнаграждение Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Почина програмен директор в БНТ Тя отдава над 40 години от живота си на телевизията Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки
Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април
Давид срещу Голиат! Ботев излиза срещу Лудогорец в битка за Купата на България Това ще бъде трети случай, в който двата отбора ще си оспорват трофея Синоптици разочароваха с прогнозата си до края на май През следващата седмица се очаква отново понижение на температурите, както и по-интензивна гръмотевична дейност
Престижна студентска олимпиада събира най-добрите млади математици в Бургас Очаква се да събере повече от 150 участници Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Тръпката е на боксовия ринг в битката за абсолютен световен шампион в тежка категория! Забравете за тези продукти на закуска, ще навредите на здравето си Сутрешният прием на храна трябва да бъде балансиран, за предпочитане с протеини и мазнини, за да насити организма и да ви даде силa