Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

3 безглутенови рецепти за плосък корем

Ключови думи: салати без глутен, здравословни салати, флагман

Все повече хора обръщат внимание на хранителните си навици и включват към режима си на хранене безглутенови рецепти. Според мнозина, глутенът е отговорен за неприятното чувство за тежест и подуване на стомаха. Непоносимостта към този протеин е всъщност възпалителна реакция на организма. Ако усещате дискомфорт при приема на продукти, съдържащи глутен, може би е добра идея да намалите употребата му.

В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия, които ще ви помогнат да намалите подуването на стомаха. Ето ги и тях: 

Грилована сьомга с нахут 

Необходими продукти:

2 филета от сьомга (185 г всяко);
1 консерва нахут (470 г);
4 с.л. зехтин;
½ глава червен лук; 
сол;
черен пипер;
кимион;
пушен червен пипер;
кориандър;
лют пипер;
1 с.л. лимонов сок;
пресен кориандър;
настъргана кора от 1 лимон.

Сложете сьомгата в чиния. Намажете я със зехтин, а след това поръсете със сол, черен пипер, лимонова кора и малко кимион. Загрейте фурната на висока температура (200 градуса) или подгответе за печене грил тиган. Междувременно в голям тиган на средно висока температура загрейте 2 с.л. зехтин. Добавете лука и задушете, докато стане прозрачен (за около 5 минути). Добавете черния пипер, 1 ч.л. кимион, кориандъра, лютия пипер, пушения пипер, лимоновия сок и задушете, докато подправките започнат да отделят аромата си (за около 30 секунди). Добавете нахута и 3 с.л. вода и оставете да къкри, докато нахутът омекне. Разбърквайте често. Поставете рибата с кожата надолу, покрийте (може и с фолио) и гответе без да обръщате, докато сьомгата стане непрозрачна в центъра (за около 8 минути). Разпределете сьомгата и нахута в две чинии, поръсете с кориандър и сервирайте веднага. 

Скариди с доматен сос и полента 

Ще ви трябват:

2 с.л. зехтин;
½ глава лук;
щипка черен пипер;
160 мл сухо бяло вино;
400 г нарязани домати от консерва;
350-400 г почистени големи скариди сол; 
черен пипер
40 г маслини Каламата (почистени и нарязани);
1 с.л. каперси;
2 ч.л. прясна мащерка.
За полентата: 

175 г царевичен грис;
 900 мл вода;
1 с.л. зехтин;
сол;
черен пипер;
2-4 с.л. пармезан или пекорино романо;
1 с.л. пресни билки по избор.
Загрейте мазнината в голям тиган на средновисока температура. Задушете лука, заедно с черния пипер. Добавете виното и задушете докато се редуцира наполовина (около 4 минути). Добавете доматите, заедно със сока им. Оставете да къкри за окло 10 минути, като през това време ги натрошавате леко с дървена лъжица. Поръсете скаридите със сол и черен пипер. Сложете ги в тигана, като ги обръщате, за да се покрият със соса. Оставете да къкрят, докато се сварят (около 4 минути). Добавете маслините, каперсите и мащерката и задушете за около минута. Ако е нужно, коригирайте вкуса с подправки.

За полентата: 

Загрейте водата до кипване. Сложете царевичния грис, заедно с мазнината и подправките. Варете докато се сгъсти – първо на по-силен огън, а след това на по-лек. След като е готово, добавете сиренето и свежите билки. В две чинии разпределете по равно полентата като оформите като кръг. Отгоре сложете скаридите със соса. 

Пикантна салата с пуешко и боб 

Необходими продукти:

500 г пуешко месо;
250 мл пилешки бульон;
80 мл течна сметана;
2 консерви бял боб (около 470 г всяка);
1 с.л. зехтин;
1 глава лу;
1 чушка;1 голяма скилидка;
чесън;
½ ч.л. червен пипер на люспи;
2 ч.л. смлян кимион;
сол;
черен пипер;
зелени люти чушки, нарязани (по избор);
1 ч.л. сушена майорана;
пресен кориадър.

Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука, чушката, чесъна и лютия пипер за около 8 минути, докато лукът стане прозрачен. Нарежете пуешкото на тънки филии и го добавете. Поръсете с малко сол и черен пипер, сложете и кимион. Добавете боба, както и около 160 мл от водата към него, заедно с бульона, ситно нарязаните люти чушки, сметаната и майораната. Оставете да заври и разбърквайте често. След това намалете котлона и оставете да къкри за около 15 минути, за да се смесят вкусовете. Разбърквайте често. Ако е нужно, коригирате вкуса с подправки. Сервирайте топло или студено, в купички. По желание, преди да поднесете, можете да гарнирате с люспи лют пипер, маринована чушка, ситно нарязан червен лук или пък парченца авокадо. 

Да ви е сладко!

Източник: Az-jenata.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Посочиха най-здравословното място за живеене Край морето, според американски учени На 131 години почина най-възрастната жена в Турция Тя има 7 деца и 110 внука
Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Тя бе едва на 31 години Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Над 300 души са били принудени да напуснат домовете си и още не могат да се върнат в селото
Кремъл осъди декларация на българския парламент Размяна на "любезности" между София и Москва Японската "Баба Ванга" предрекла днешното цунами и коронавируса Ето подробности
Олио или свинска мас: Коя мазнина да изберем за пържене? За готвене при високи температури експертите препоръчват да се използват мазнини с висока точка на димене Куп комплименти полетяха към Лиз Хърли - фенове не могат да повярват, че е на 60 Известната дама се показа по леопардов бански костюм
Сексуално насилие над деца в интернат, карат ги и да чистят дворове на съседите Почти 40 градуса е температурата в стаите в дома на ужасите, матраците са изтърбушени, а тоалетната чиния - счупена Певица бе убита от съпруга си при семеен скандал в Узбекистан, звездата имаше 3 деца Трагедия с Зебойи Жахон
Скрита функция на двигателя пести гориво Принудителната работа на празен ход с включена предавка е много полезна при спускане Масово нашествие от скакалци в Украйна Ситуацията се усложнява от много фактори