Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

„Езикът на българската кухня“ и „Анхиалски рецептурник“ ще бъдат представени на Рибен фест – Поморие

Ключови думи: поморие, рибен фест, анхиалска вечер, празник

Храната е основен елемент на материалната култура и бит и е пряко свързана с икономическото и социалното развитие на обществото. Съставът на различните видове храни, начините на тяхното приготвяне, стереотипите и етикетът на хранене зависят от етническия и социалния светоглед на обществото. Според С. А. Артюнов, именно в храната се съхраняват традиционните черти и националната специфика на даден народ, но в същото време – като елемент на материалната култура, храната най-бързо и лесно се поддава на взаимствания, вариации, модификации, иновации.

Като отговор на нарасналия в обществото интерес към кулинарията, а и като възможност да бъде представен в пълнота богат и архаичен пласт от народната лексика, свързана с ежедневното и празничното хранене на българина, в Секцията за българска диалектология и лингвистична география към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките се родиха идеите за два проекта: съставяне на Български диалектен кулинарен речник и изработване на Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Това, което ги обединява, е монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ”. Създадена от авторите Славка Керемидчиева, Маргарита Котева и Ана Кочева, това е първото фундаментално научно(-приложно) лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика чрез най-новите съвременни информационни технологии, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната българска народна култура.

Монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ“ ще бъде представена от проф. Ана Кочева на 30.06.2023 г. /петък/ от 18.00 ч. в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие, с което ще бъде дадено начало на първия тридневен рибен фест в града. Заедно с ценното научно изследване, за първи път ще бъде представен и интересният „Анхиалски рецептурник“, създаден по повод фестивала.

Официалното откриване ще бъде същата вечер (30.06.2023 г. – петък) от 20.00 ч. на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ с АНХИАЛСКА ВЕЧЕР, включваща  театрално-концертна програма. Пълната програма може да видите тук или в сайта на фестивала ТУК.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Какво ще ни донесе любовта на 24 декември Научете какво ви очаква този сряда, според зодията Самолетът на началника на генщаба на либийската армия се разби край Анкара Частният „Фалкон“ е изгубил контакт малко след излитане, турските власти пренасочиха въздушния трафик
Как да избегнем семейни конфликти по време на празниците - съвети за хармония Няма място за караници по празниците, нека освободим място за повече любов и заедност Доброволци от Айтос зарадваха 100 пенсионери в нужда преди Коледа През целия месец декември се събираха средства чрез благотворителни инициативи, за да се подготвят хранителните пакети.
Пациентите плащат двойно за жизненоважни медикаменти Поскъпването удря най-силно хронично болните, които все по-често избират кое лекарство могат да си позволят Истината за отрязаното ухо на Ван Гог И била ли е проститутка дамата, на която го подарява
Катя Илиева напуска телевизията на Слави Трифонов Новината за раздялата беше обявена в социалните мрежи и предизвика публична подкрепа от колеги журналисти В сезона на Козирога кой ще се радва на личен растеж Ето какво да очаква всяка зодия
Ето защо обмяната на левове в евро става по-достъпна 9 нови пощенски станции ще осигурят безплатна обмяна на левове в евро за гражданите извън големите градове Спазвайте тези традиции, за да осигурите щастие и късмет през новата година Момите, на които им предстои да се омъжват през годината, не трябва да месат хляба
Купувачите на имоти в София искат простор, а във Варна залагат на кварталите След години на компромиси с площта, българите отново избират пространство, зеленина и дългосрочен комфорт Германия се опитва да изправи икономиката си, като същевременно укрепва отбраната Но какво ще означават тези усилия за вътрешната и външната ѝ политика?