Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

„Езикът на българската кухня“ и „Анхиалски рецептурник“ ще бъдат представени на Рибен фест – Поморие

Ключови думи: поморие, рибен фест, анхиалска вечер, празник

Храната е основен елемент на материалната култура и бит и е пряко свързана с икономическото и социалното развитие на обществото. Съставът на различните видове храни, начините на тяхното приготвяне, стереотипите и етикетът на хранене зависят от етническия и социалния светоглед на обществото. Според С. А. Артюнов, именно в храната се съхраняват традиционните черти и националната специфика на даден народ, но в същото време – като елемент на материалната култура, храната най-бързо и лесно се поддава на взаимствания, вариации, модификации, иновации.

Като отговор на нарасналия в обществото интерес към кулинарията, а и като възможност да бъде представен в пълнота богат и архаичен пласт от народната лексика, свързана с ежедневното и празничното хранене на българина, в Секцията за българска диалектология и лингвистична география към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките се родиха идеите за два проекта: съставяне на Български диалектен кулинарен речник и изработване на Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Това, което ги обединява, е монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ”. Създадена от авторите Славка Керемидчиева, Маргарита Котева и Ана Кочева, това е първото фундаментално научно(-приложно) лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика чрез най-новите съвременни информационни технологии, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната българска народна култура.

Монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ“ ще бъде представена от проф. Ана Кочева на 30.06.2023 г. /петък/ от 18.00 ч. в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие, с което ще бъде дадено начало на първия тридневен рибен фест в града. Заедно с ценното научно изследване, за първи път ще бъде представен и интересният „Анхиалски рецептурник“, създаден по повод фестивала.

Официалното откриване ще бъде същата вечер (30.06.2023 г. – петък) от 20.00 ч. на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ с АНХИАЛСКА ВЕЧЕР, включваща  театрално-концертна програма. Пълната програма може да видите тук или в сайта на фестивала ТУК.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Зеленски с коментар за ситуацията в Покровск Думите му нямат нищо общо с твърденията от Москва Жестока вражда между банди в Брюксел Двама са ранени
Бавят Бюджет 2026 заради санкциите срещу „Лукойл“? Заради тях приходите намаляват с 1 млрд. евро Затварянето на рафинерията в Бургас води до тежък недостиг на средства и затруднява изпълнението на заложените цели, коментира икономист Колин Фарел се напи зверски и вбеси Том Крус 46 дубъла за една сцена
Бърз трик за по-лесно заспиване Може да помогне Всички ли мразят Слави? Тв водещият с безпрецедентен ход във фейсбук Публична тайна е, че други политически лидери имат модератори, които управляват публичните им страници и те блокират троловете
Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър Участник крещи: "Каам ти, каам ти" Трилърът със Светльо Вуцов продължава Не е ясно дали ще играе за националите
Алекс Грозданов обра аплодисментите в Полша В идеалния отбор е Мъж се направи на жена в "Ергенът" Иронизира участничка
Какво се случва с водата в голям роден град? Хора са притеснени Круизен кораб заседна в Дунав На румънска територия