Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

„Езикът на българската кухня“ и „Анхиалски рецептурник“ ще бъдат представени на Рибен фест – Поморие

Ключови думи: поморие, рибен фест, анхиалска вечер, празник

Храната е основен елемент на материалната култура и бит и е пряко свързана с икономическото и социалното развитие на обществото. Съставът на различните видове храни, начините на тяхното приготвяне, стереотипите и етикетът на хранене зависят от етническия и социалния светоглед на обществото. Според С. А. Артюнов, именно в храната се съхраняват традиционните черти и националната специфика на даден народ, но в същото време – като елемент на материалната култура, храната най-бързо и лесно се поддава на взаимствания, вариации, модификации, иновации.

Като отговор на нарасналия в обществото интерес към кулинарията, а и като възможност да бъде представен в пълнота богат и архаичен пласт от народната лексика, свързана с ежедневното и празничното хранене на българина, в Секцията за българска диалектология и лингвистична география към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките се родиха идеите за два проекта: съставяне на Български диалектен кулинарен речник и изработване на Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Това, което ги обединява, е монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ”. Създадена от авторите Славка Керемидчиева, Маргарита Котева и Ана Кочева, това е първото фундаментално научно(-приложно) лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика чрез най-новите съвременни информационни технологии, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната българска народна култура.

Монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ“ ще бъде представена от проф. Ана Кочева на 30.06.2023 г. /петък/ от 18.00 ч. в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие, с което ще бъде дадено начало на първия тридневен рибен фест в града. Заедно с ценното научно изследване, за първи път ще бъде представен и интересният „Анхиалски рецептурник“, създаден по повод фестивала.

Официалното откриване ще бъде същата вечер (30.06.2023 г. – петък) от 20.00 ч. на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ с АНХИАЛСКА ВЕЧЕР, включваща  театрално-концертна програма. Пълната програма може да видите тук или в сайта на фестивала ТУК.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
3 урока за любовта, които повечето жени научават късно Вижте кои са Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно
Любовен хороскоп за 20 – 26 май Говорим смело за желанията си 10 начина да възстановите емоционалната интимност с партньора Свързаност, близост и доверие – как да ги върнете
Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Съд касира избора за кмет на Омуртаг Имало е подмяна в една от секциите, общо 32 протокола са счетени за фалшиви
Измама в интернет: Изтеглиха 200 лева от сметката на 20-годишна жена Започната е проверка Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини
Участничка в "Игри на волята" преживя ужасяващ инцидент. Възстановяването ѝ се определя като чудо Интуицията предупреждава Елена Боянова за фаталната травма Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ
Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство