Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Овчето сирене четири пъти по-скъпо от кравето, но с краве мляко

Ключови думи: сирене, овче сирене, краве сирене, цена, мляко, крава

Едно от последните изследвания, поръчано от Сдружение „За достъпна и качествена храна“, показва, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене, овчето мляко е примесено с краве. Изследването е проведено в реномирана международна лаборатория. Според председателя на сдружението Андрей Велчев, резултатите хвърлят огромно петно върху този продукт, който в началото на годината е заел 19-то място в престижна класация за най-добрите сирена в света.

Освен за качествени показатели, от сдружението са възнамерявали да направят изследване и за количествените, но трудното намиране на такава лаборатория е осуетило това намерение. Андрей Велчев разкри, че оглавяваното от него сдружение е единствената организация, която в последните 5 години е поръчала подобно изследване в международната лаборатория, чийто офис се намира в София. Той напомни, че овчето мляко е три пъти по-скъпо от кравето и определи действията на производителите като компромис, от който най-потърпевши са българските потребители, стараещи се да хранят семействата си с качествени български продукти.

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ коментира пред БНР, че не е изненадан от новината за овчето сирене. Той напомни, че проблемите с качеството на сиренето у нас датират от поне 15 години. Последното тяхно проучване показва, че над 80% от сирената са със завишено съдържание на вода.

„Всеки производител се опитва да намали себестойността, дали ще е с добавена вода, дали ще е с палмово масло или пък ще е смес“, каза Николов. Още от миналата година, търговските вериги и магазини са задължени да отделят продуктите с по-високо съдържание на вода и други немлечни мазнини от истинското сирене. Но, това невинаги се спазва. Според Николов един от проблемите е липсата на достатъчно контрол от страна на държавата, както и ниските глоби.

„Очаква се глобата за производителите в случая с овчето сирене да е между 2 и 4 хиляди лева. Извинявайте, но това е смешно“, коментира Николов и настоя за по-големи санкции при подобни нарушения. Според Богомил Николов, най-сериозният проблем е, че самите потребители вече са се примирили с подобни нелоялни търговски практики, а новини като тази за овчето сирене и други подобни са по думите му „поредната счупена плочка на тротоара“. Най-честият въпрос, който потребителите си задават щом чуят за подобна нелоялна практика като в случая със сиренето е „коя марката“?

Този въпрос обаче почти винаги остава без отговор, тъй като контролните органи в лицето на Българската агенция по безопасност на храните нямат право да огласяват имената на компании и фирми, нарушили разпоредбите за производство на качествени храни.

В края на миналата седмица от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ инициираха и законови промени, с които контролните органи да могат да оповестяват имена на фирми и компании. Въпросът е бил внесен в две парламентарни комисии, коментира председателят Андрей Велчев.

Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ обаче контролните органи могат да оповестяват имена на компании, но не го правят поради други съображения. По думите му, ако фирма, която е уличена в нарушение, обжалва успешно в съда, тогава органите, които са оповестили името на прозиводителя ще трябва да плащат обезщетение. „Ако това с овчето сирене се беше случило в Германия например, това щеше да бъде скандалът на годината“, коментира Николов.

Д-р Татяна Николова, която е началник отдел в БАБХ коментира, че действително законови разпоредби възпират агенцията да оповестява и публикува имената на компании, нарушили производствените разпоредби. Огласяването на имена е позволено единствено в случаи, в които е застрашено здравето и животът на гражданите. Тя беше категорична, че агенцията осъществява засилен контрол по отношение на качеството на сиренето в търговската мрежа.

От началото на тази година БАБХ са взели 67 проби от млечни продукти. При една от тях е установено наличието на немлечни мазнини, а партидата е изтеглена от пазара. При други 14 е имало отклонения по отношение на маслеността и сухите вещества. Д-р Николова каза, че все още не са получили резултати от лабораторните изследвания на овчето сирене, но когато ги получат ще бъде направена проверка.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Този бургазлия днес празнува Той става на 53 години  Българи са на тръни - може ли с 30 литра ракия да изкара годината цяло семейство? Според някои хора това няма как да се случи
19-годишна красавица бе убита, след като избра да прави интимни неща за пари Ана Велосо се срещна с крайно опасен мъж, обещал й 130 долара. Запознанството завърши по фатален начин Въвеждат нова 24-часова електронна винетка от февруари 2026 година Шофьорите ще могат да купуват еднодневната винетка за 4,09 евро и да я активират веднага или до 30 дни след покупката
Петков за Борисов и Пеевски: Дебелаци, които трябва да свикнат да се движат между хората Бившият лидер на Продължаваме промяната смята Бойко Борисов и Делян Пеевски за "супермутри" "В 21-ви век две седмици вече нямаме вода" Споделят жители на Идилево
С колко мъже са спали жените от "Ергенът: Любов в рая"? Въпросът възмути Дениз, Емили каза - с два, но някои не й повярваха Трима полицаи са убити в престрелка, други двама са в критично състояние Кървавият екшън се случи в САЩ
Сълзи в "Traitors: Игра на предатели" Мирела Илиева не сдържа емоциите си Решаващо гласуване в парламента днес Опозицията иска да свали правителството
Температурите ще варират в голям диапазон, вълнението на морето се усилва Ето прогнозата за времето Тревожно - 253 земетресения до гръцки остров в рамките на денонощие Много хора решиха да спят на открито, сеизмолози не са сигурни дали предстои по-сериозен катаклизъм