Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за Великден: Козунак на конци

Ключови думи: козунак, рецепта, козунак на конци, великден

Козунак на конци иска да приготви всяка уважаваща себе си домакиня на Великден. Наред с агнешкото, зелената салата и шарените яйца, не може без вкусното тестено изделие. Лесно е да си купите опакован козунак от магазина. Но много по-задоволяващо е да си го приготвите у дома. Освен че цялата кухня ще ухае на него, още по-хубаво е да има конци след разчупване.

Ако мечтаете да приготвите перфектния козунак, не е важно само да биете тестото поне 100 пъти в масата. Освен месенето, е задължително да заложите на качествените съставки. Така ще получите чудесен десерт за вашата Великденска трапеза.

Козунак на конци – лесна рецепта

Предлагаме ви една лесна за изпълнение и същевременно сполучлива рецепта, която да изпробвате. Трябва да знаете, че е добре всички продукти да стоят на стайна температура поне 1 час, преди да започнете приготвянето. Също така предварително се слагат стафидите в коняка или рома, за да се накиснат хубаво.

Необходими продукти:

- 5 чаени чаши брашно (около 1 кг);
- 1 чаена чаша захар;
- 1 чаена чаша прясно мляко;
- 5 яйца;
- 100 грама краве масло;
- 50 грама олио;
- 1 кубче мая (или суха, около 2 супени лъжици);
- 2 броя ванилия на прах;
- 200 грама златни стафиди;
- 2 кутии локум по 140 грама;
- 100 мл ром или коняк;
- лимонови стърготини.

Как да приготвите своя козунак на конци?

В подходящ съд изсипете прясното мляко. Добавете 1 супена лъжица захар. Разбъркайте с лъжица и после натрошете и размийте маята. Ако имате суха, прочетете внимателно на етикета какво количество трябва да сложите за количеството брашно. Около 2 лъжици са напълно достатъчни. После разбъркайте, за да шупне сместа за вашия козунак. Останалата част от захарта, заедно с яйцата, се разбиват хубаво. Добавяте към тях ванилията и настърганата кора от лимон. После отново бъркате, за предпочитане с миксер. В отделен съд разтопете маслото и после прибавете олиото към него.

После оставете настрани и смесете млякото с маята и разбитите яйца. За да получите пухкав козунак на конци, задължително пресейте брашното. Постепенно го добавяйте към получената течна смес. Бъркайте непрекъснато, докато тестото започне да се отделя от стените на купата, пише Tialoto.bg. В един момент извадете тестото и продължете с месене на ръка. Освен многократното му удряне в масата, може да го разточите и намажете с една четвърт от маслото. Сгънете го като плик и продължете да месите. Повторете процедурата, докато използвате почти всичката мазнина. Ако усетите, че тестото лепне, добавяйте по малко брашно.

Как да изпечете козунака си?

Накрая трябва да получите меко и гладко тесто, което да оставите да втаса в намазнена купа. Отгоре го намажете с масло, за да не хване коричка. След като тестото удвои обема си, го разделете на две части. После всяка една на още три. Направете ги на топки и всяка разточете на тънък лист върху плота.

Нарежете на ситно локума и върху всеки лист за козунака на конци поръсете с него и накиснатите стафиди. Два по два ги оплетете и поставете в подходяща тава – върху хартия за печене. Плитките оставяте да постоят около 30-40 минути, след което ги слагате в предварително загрята на 180 градуса фурна. След около 15 минути намалете на 160 и печете още около 30 минути. Накрая, по желание, може да намажете с жълтък и да върнете за 1-2 минути. Преди да извадите вашия козунак, пробвайте с клечка дали е готов. Ако по нея няма тесто, може спокойно да го вадите.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Созопол ще посрещне Гимкхана и Супер Рали през уикенда На 1 ноември от 11:00 ч. на наказателния паркинг до стадиона участниците в Гимкхана ще демонстрират умения, скорост и безопасно шофиране Терористи щяха да потопят САЩ в кръв за Хелоуин, ФБР предотврати атентата
Не пропускайте празника на тиквата на пазар „Краснодар“ Цветното събитие ще се проведе на 6 ноември от 16 часа 2 г. и 8 месеца условно за учителя-педофил Христо Кирев Присъдата е прочетена днес при закрити врати заради интимни подробности и малолетната жертва 
Хибрид между ураган и средиземноморска буря със сила 160 км/ч може да удари Балканите Вижте какво се случва Галена натиска последния златен бутон В есенната неделната вечер зрителите ще се насладят на няколко въздействащи музикални изпълнения
Суперлуна е в телец. Какво да очаквате На 5 ноември 2025 г. Луната достига пълнолуние в знака на Телец и е в най-близката си точка до Земята – което прави тази лунна фаза Заместник-министър Красимир Ненов: Сигурната и чиста енергия е двигателят на бъдещия икономически растеж Центрове за данни и изкуствен интелект представлява важна икономическа възможност за страната
Николай Димитров: Черно море е нашият общ дом и вдъхновение Изложба "Аз обичам Черно море" бе открита в Несебър в присъствието на художници, учители и журналисти Любимецът на публиката направи шокиращо разкритие Давид от „Биг Брадър“ призна, че е бил жертва на сексуално насилие
Колосалната сума от 300 бона инвестира Рачков за нов салон на Виктория Изгората на Рачков търси и нови служители, защото вече не смогва сама да се справя с обслужването на клиентите си  Влади Въргала: „Изгубих пари, но не и вярата – фалитът не е провал“ Актьорът разказа в „Преди обед“ за двете си финансови катастрофи, предателствата по пътя и уроците, които са го научили да различава загубата от истинския провал