Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за румънски козунак Pasca

Ключови думи: рецепта, козунак, Pasca, румънски козунак

Продукти:

4 и 2/3 ч.ч. брашно
½ ч.ч. захар
200 мл прясно мляко
20 г мая
1 ч.л. ванилов екстракт
3 яйца
50 г масло
1 с.л. настъргана лимонова или портокалова кора
жълтък за намазване
За плънката:
200 г сирене рикота
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
¼ ч.ч. захар
½ ч.ч. стафиди

Приготвяне:

Затоплете млякото, но не твърде много. Пресипете го в подходяща купичка и сложете в нея маята, 1 супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре всичко и оставете маята да се активира, може да отнеме около 10 минути. Отделно разбийте захарта и яйцата в дълбока купа. Към тях добавете пресятото брашно, сместа с шупналата мая, лимоновата кора, ваниловата есенция и разтопеното, но не вряло масло. Оформя се хубаво гладко тесто, което се меси около 10 минути или малко повече.

Прехвърлете тестото в намазнена купа, леко намазнете и него, покрийте го с кърпа и сложете на топло, за да удвои обема си за около 1 час. След това го разделете на три части. Едната я оформете в кръгла форма и сложете в подходяща тава върху хартия за печене. От останалите две се оформят две плитки или два фитила, които се поставят върху кръглата част като венец. Плитките/фитилите трябва да се съединят добре и да са добре съединени с долната час, за да се получи нещо като кладенче за пълнене.

Ако ще ползвате кръгла тава за печене и няма да поставяте хартия, намазнете много добре формата. Покрийте отново с кърпа и оставете за още 30 минути да втаса.

Следва да приготвите плънката като комбинирате с миксер всички съставки много добре и накрая добавите стафидите. Разбъркайте с шпатула. Изсипете плънката в средата на вече оформения и повторно втасал козунак. Разпределете с шпатула, ако е необходимо.

Намажете тестото с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 176 градуса за 15 минути. След това намалете фурната на 160 и печете за още 40 минути или до готовност. Ако забележите, че козунакът започва да се препича твърде много отгоре, може леко да го покриете с алуминиево фолио за печене. Сервирайте след като е напълно изстинал.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции
Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата
Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания
Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска
Голям успех за куклени актьори от Бургас Неделина Роселинова и Десислава Минчева-Тодорова спечелиха награди от Международен фестивал за млада публика "Вълшебната завеса" Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване
Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Входът е свободен С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент По време на церемонията тя не използва официалното наименование – Република Северна Македония