Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Такова ризото не сте яли, перфектно е

С по-малко калории, но не по-малко вкусно
Ключови думи: ризото, рецепта

Тайната на доброто ризото се крие в качествения късозърнест ориз и малко търпение. Когато приготвяте това ястие, трябва да застанете до котлона, да разбърквате ориза и да доливате течност, докато получите правилните резултати.

За да е кремообразно ризотото е необходимо да се използва късозърнест ориз като арборио, който съдържа голям процент нишесте.

Ризотото става кремообразно при търпеливо заливане на ориза с топъл бульон и разбъркване. Можете също така да добавите малко мляко към ризотото, за да увеличите кремообразната текстура на ястието. Приготвянето на ризото обикновено започва със задушаването на лук и други съставки в олио.

Въпреки че олиото улеснява тази работа, то повишава и калорийната стойност на цялото ястие. Знаете ли колко олио наливате в тиган или тенджера, когато сотирате нещо? В една супена лъжица олио има цели 120 калории. Ако пропуснете сотирането на зеленчуци в масло и вместо това използвате зеленчуков или пилешки бульон, който така или иначе ще използвате в ястието, можете да намалите калорийната стойност с поне 200 до 300 калории. Супена лъжица-две масло обикновено се добавят в ризотото накрая.

Ако пропуснете тази стъпка, можете да намалите калорийната стойност на ястието с още около 200 калории. Не прескачайте обаче пармезана. Той придава страхотен вкус на ризотото и си заслужава всяка калория.

Необходими съставки за кремообразно ризото със зеленчуци:

250 грама ориз арборио

250 грама гъби

200 мл прясно мляко

150 грама грах

1 литър зеленчуков или пилешки бульон

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

1-2 супени лъжици смес от средиземноморски подправки

Лимонов сок

Сол и черен пипер по желание

Настърган пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

Загрейте бульона в тенджера и го оставете настрана.

Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко бульон. Разбърквайте от време на време и добавайте течност, ако е нужно.

Добавете нарязаните гъби, посолете ги и запържете всичко заедно за още три-четири минути.

Добавете ориза и сместа от средиземноморски подправки и задушете всичко заедно за около една минута.

Започнете постепенно да наливате пилешкия бульон и млякото, като бъркате непрестанно. Ще отнеме от 15 до 20 минути, докато оризът „попие“ целия бульон и мляко и се свари.

По средата на сваряването на ориза добавете граха.

Към края на готвенето регулирайте солеността на ястието. Добавете малко черен пипер и поръсете ризотото с малко лимонов сок.

Поднесете ястието топло с настърган пармезан.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Много важна информация за всички, които искат да посетят САЩ! Въвеждат нови правила за туристическите визи Вижте какви са те След сигнал за опит за самоубийство: Полицията откри над 2 кг марихуана Наркотичното вещество било скрито в буркани, кутии и съдове
Зрелостниците имат седмица, за да платят здравната си вноска за юли Крайният срок за внасяне на здравноосигурителната вноска за юли е 25 август Революция в лечението на изгаряния: Учени създадоха „кожа в спринцовка“ Според учените този материал обещава да се превърне в ефективно средство за възстановяване на пълноценна кожа при пациенти с изгаряния
Гришо и Ейза Гонзалес превърнаха тенис корта в сцена за любов Флиртувам с треньора си, написа гаджета но Гришо в Х и събра близо милион лайка Teen Boom Fest’25 представя нова 20-метрова „Зона за безопасност на пътя“ в Бургас На 23 и 24 август, в района на Морска гара – Бургас, шестото издание на Тийн бум фест ще представи новаторска и въздействаща инициатива
Рискът да загинеш на пътя в България е 2,5 пъти по-висок от средното за ЕС Данните показват, че жертвите на катастрофи през юли не са намалели в сравнение с миналата година, за август са даже повече 15-годишна айтозлийка е отличена в категория "Иновации и дигитални решения" на национален форум Младежки център-Айтос номинира Миролюба Рашева за престижната награда
Инсулт покосява Владимир Смирнов на сцената Актьорът, по когото въздишаха жените, си отива забравен Няма да повярвате защо слагам оцет в барабана на пералнята Цял живот ще сте ми благодарни за този съвет
6 отбора се включват в турнира по хандбал за мъже „Тодор Хънков“ Отборите са разпределени в две групи, а турнирът ще бъде открит в 10 часа с двубоя между бургазлии и тима на „Пирин 64 Никога не слагайте микровълновата на тези места, опасно е Важно е да знаете ви къде не можете да инсталирате този електроуред