Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Такова ризото не сте яли, перфектно е

С по-малко калории, но не по-малко вкусно
Ключови думи: ризото, рецепта

Тайната на доброто ризото се крие в качествения късозърнест ориз и малко търпение. Когато приготвяте това ястие, трябва да застанете до котлона, да разбърквате ориза и да доливате течност, докато получите правилните резултати.

За да е кремообразно ризотото е необходимо да се използва късозърнест ориз като арборио, който съдържа голям процент нишесте.

Ризотото става кремообразно при търпеливо заливане на ориза с топъл бульон и разбъркване. Можете също така да добавите малко мляко към ризотото, за да увеличите кремообразната текстура на ястието. Приготвянето на ризото обикновено започва със задушаването на лук и други съставки в олио.

Въпреки че олиото улеснява тази работа, то повишава и калорийната стойност на цялото ястие. Знаете ли колко олио наливате в тиган или тенджера, когато сотирате нещо? В една супена лъжица олио има цели 120 калории. Ако пропуснете сотирането на зеленчуци в масло и вместо това използвате зеленчуков или пилешки бульон, който така или иначе ще използвате в ястието, можете да намалите калорийната стойност с поне 200 до 300 калории. Супена лъжица-две масло обикновено се добавят в ризотото накрая.

Ако пропуснете тази стъпка, можете да намалите калорийната стойност на ястието с още около 200 калории. Не прескачайте обаче пармезана. Той придава страхотен вкус на ризотото и си заслужава всяка калория.

Необходими съставки за кремообразно ризото със зеленчуци:

250 грама ориз арборио

250 грама гъби

200 мл прясно мляко

150 грама грах

1 литър зеленчуков или пилешки бульон

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

1-2 супени лъжици смес от средиземноморски подправки

Лимонов сок

Сол и черен пипер по желание

Настърган пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

Загрейте бульона в тенджера и го оставете настрана.

Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко бульон. Разбърквайте от време на време и добавайте течност, ако е нужно.

Добавете нарязаните гъби, посолете ги и запържете всичко заедно за още три-четири минути.

Добавете ориза и сместа от средиземноморски подправки и задушете всичко заедно за около една минута.

Започнете постепенно да наливате пилешкия бульон и млякото, като бъркате непрестанно. Ще отнеме от 15 до 20 минути, докато оризът „попие“ целия бульон и мляко и се свари.

По средата на сваряването на ориза добавете граха.

Към края на готвенето регулирайте солеността на ястието. Добавете малко черен пипер и поръсете ризотото с малко лимонов сок.

Поднесете ястието топло с настърган пармезан.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Нощта на 5 декември носи смут: Пълнолунието в Близнаци удря по всички фронтове! Това пълнолуние показва, че сме в продължение на един много бурен период на всички фронтове, който ще продължи през следващите две седмици Тази година е рекордна по брой загинали в планините 228 спасителни акции са проведени през 2025 година до днешна дата
Скръбна вест! Почина Малечка Палечка - най-малката българка 35-годишната Петя Гарова от Луковит издъхна внезапно след усложнения от пневмония, животът ѝ бе белязан от болка, но и от невероятна сила и жажда за знание Българите масово зарязоха кебапчетата, търсят се протеинови храни Новото поколение потребители търси баланс, функционалност и устойчивост – 51% от домакинствата вече са част от „протеиновия преход“
Днес не правете тези неща - забраните на св. Варвара, които пазят дома Българската народна традиция свързва деня с предпазване от болести, особено детски, с женската сила и с „разтварянето“ на зимата Правя турска къпана баница само по тази рецепта Ако я приготвите веднъж – гарантирам, че ще влезе и във вашето меню
Какво ще стане с левовете, които имаме в брой Вижте всичко важно за плащанията и обмена на валутата през 2026 г. Еврото достигна шестседмичен връх спрямо долара Освен еврото, и други европейски валути отчетоха ръст
Тази рецепта превръща картофите в истинска звезда За броени минути получаваш пухкаво, ароматно, златисто ястие, което се топи в устата Експерти предупреждават за рисковете от филърите за лице Има опасност от запушване на артерия, което може да доведе до загуба на кожа или дори до слепота заради нарушено кръвоснабдяване
От Освобождението досега: В България са проведени шест национални референдума Първото в историята ни общонационално допитване се случва през 1922 г. Бургас ще отбележи Никулден с богата спортна програма Празничната програма ще продължи два дни