Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта от 1958 година разкрива тайната на сочните кебапчета и кюфтета от соца

Ключови думи: кебапчета, кюфтета, рецепта

Рецептурник на някогашното „Обществено хранене“, който е бил в сила от 1958 до 1989 година, показва как точно се приготвят прочутите с вкуса и сочността си кебапчета и кюфтета, които се предлагаха поотделно или в т.нар. „мешана скара“ в ресторантите, когато България беше народна република.

Според рецептата, сочни кебапчета стават само от свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърдите и 100 г сланина, пише Bgspomen.com.

Подправките са 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо.

Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника, в тавичка на пласт, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се отново и отлежава още 5-6 часа.

Кебапчетата се оформят, като се „полират“ с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1.

Скарата трябва да е много добре загрята и почистена с телена четка. Следва мазането ѝ с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.

При печенето им кебапчетата се търкалят само в една посока три пъти.

Не трябва да се притесняваме от мазната кайма (тя трябва да е такава, докато се пекат). Излишната мазнина изтича в съд под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно!

Кебапчето се пробва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе.То не трябва да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отлежавала.

Готовото кебапче може да се дели само с вилица в чинията, не е необходим нож, за да се отреже.

От същата кайма могат да се опекат и кюфтета.

Лукът, по 5 г на кюфте, се реже с много остър нож на ситно, (колкото ви харесва). Всяка гребка кайма се топва в кълцания лук и се меси с ръце, докато лукът „се скрие“. После се прехвърлят с пляскане от ръка в ръка. Когато почнат да плющят, значи са добре хомогенизирани и загладени.

Кюфтетата се обръщат на скарата само веднъж. Като обърнете първото, ще разберете дали останалите са готови за обръщане.

6
Коментара по темата
6.
Милен Иванов
15.12.2024 08:15:11
Рецептата е супер. Описана е добре и с важни подробности, но горенаписания коментар е много уместен: в наши дни качественото месо е почти на изчезване.
5.
Шеф Дидо
17.12.2022 10:56:16
Така описаната рецепта, няма да постигне описания ефект на сочното и жилаво кебапче.
В неговия състав влизат продукти, които са достъпни само за производители. Друга тема е, че съвременните производители не знаят оригиналната рецепта. И ги интересува печалбата. А разкошното кебапче и кюфте, си имат цена, която работещите бедни не могат да платят. Затова, всичко е тричаво и сухо
4.
Ивайло
16.12.2022 12:55:28
До 2014 - 2015 г., т. е. много след прехваления соц, имаше една кебапчийница на ъгъла на бул. Левски и ул. Искър в София. Там имаше кебапчета в пъти по-добри от едно време. Сега има подобни на едно павилионче на женския пазар.
3.
Валери
16.12.2022 09:01:23
Не ти е вярна рецептата :
1. 40% свинско
2. 30% телешко
3. 30% шилешко
2.
Дернев
15.12.2022 16:19:11
Сигурно и технологията е от значение. През 60те 70те години имаше разкошни кебапчета в Бс. Трудно изяждах двойка. Но после, май с развития социализъм, изчезна разкоша. Остана си подобието на кабачето, осакатено и като грамаж.
1.
Някой си
15.12.2022 13:26:05
Проблема не е в рецептата а съдържанието на каймата, сегашното месо няма нищо общо с тогавашното,всичко е химия и добавки!
  Добави Коментар
Студентите в Сърбия се готвят за предсрочни избори след месеци на масови протести Младите лидери на протестите свикват нова демонстрация на 28 декември и започват събиране на подписи 4-те зодии, които ще имат много късмет на 16 декември 2025 Тези астрологични знаци получават подкрепа и кураж от вселената, което им носи късмет, увереност и надежда
Украйна обяви Филип Киркоров за издирване Руският певец е обвинен задочно за нарушаване на режима за влизане в спорни територии и подкрепа на действията на Русия Защо България остава на дъното по заплати в Европа, въпреки икономическия растеж Икономическата структура, производителността и секторите с ниска добавена стойност обясняват защо разликата със Западна Европа остава драматична
Рецептата за коледни канелени курабийки на баба Хубаво е да се приготвят няколко дни преди празника, защото стават още по вкусни Над 400 000 евро са иззети при акция срещу пране на пари в София Разследва се организирана престъпна група за изпиране на средства от трафик и търговия с наркотици
Силни ветрове събориха 24-метрова „Статуя на свободата“ в Бразилия(видео) Скулптурата е паднала на главата си по време на екстремно време в щата Рио Гранде до Сул Кметът на Сунгурларе инспектира обекти в село Съединение Асфалтираната улица е завършена, а новото спортно игрище е на финален етап
Царево въвежда единни правила за индивидуалните електрически превозни средства Промените целят по-голяма безопасност, ясен контрол и съответствие със Закона за движение по пътищата Кметът на Несебър посрещна коледарчета в Общината Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Свети Влас донесоха празнично настроение и благословии за здраве и берекет    
Икономическите загуби от природни бедствия са намалели с една трета през 2025 г. По-спокойният ураганен сезон в Атлантика намали щетите, въпреки мащабните пожари и наводнения Президентът продължава консултациите за изход от политическата криза с БСП и ИТН След категоричните позиции на основните формации, президентът търси възможни сценарии за действие