Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Бургазлии, по-добре пълнете бурканите с риба, отколкото с туршия (СНИМКИ)

Този мъж се диви на ниските цени на рибата на пазара "Краснодар"
Ключови думи: бургас, пазар краснодар, риба, зеленчуци, туршия, зимнина, сезон на туршията, буркани

В разгара на сезона на туршиите става все по-скъпо да приготвим зимнината вкъщи, отколкото да си купим готова от магазина. Затова тази година по-изгодно май ще излезе да пълним бурканите и фризерите с риба, отколкото да правим така обичаните български туршии у дома.

Проверка на репортер на Флагман.бг на най-посещавания пазар в Бургас – „Краснодар“, установи, че хубавите зеленчуци държат все високи цени и киселото зеле и царската туршия, които са традиционното зимно мезе за ракията, ще ни излязат доста солени. В големите вериги и борсите със сигурност можем да намерим зеленчуците и по-евтино, но е хубаво да си припомним, че и електроенергията за печените чушки в лютеницата и варенето на бурканите след това също влиза в сметката накрая. Хитрото решение е да ползваме аспирин, но това не може да стане при всеки вид зимнина.

Хубавото бяло зеле кьосе на пазара в Бургас държи цена между 1,20 лв. и 1,60 лв. за килограм. Според опитните домакини, познаващи тънкостите на приготвянето на кисело зеле, в един бидон от 50 литра събираме около 25 кг. от зеленчука, към него добавяме саламурата, приготвена от морска сол – на 10 литра вода 400 грама, слагаме кочан царевица, дюля и хрян, а за да променим цвета – можем да добавим и една малка глава червено цвекло. Средно за такъв бидон с кисело зеле ще ни трябват 40-50 лева, а най-доброто време да го приготвим е между 15 октомври и 15 ноември. Така за Коледа ще имаме вече втасали листа за вкусните сармички на трапезата.

Ако решим да правим царска туршия у дома обаче, трябва по-сериозно да развържем кесията. За да изпълним традиционната рецепта, ще ни трябват 3 кг. камби – между 2,50 и 4 лв. за кг. в зависимост от големината, 3 кг. карфиол от 2,50 лв. за кг., 1,5 кг.  моркови по 1,50 лв. за кг., 2 големи глави чесън, 30 броя аспирин, целина - 1 връзка, черен пипер - на зърна, захар - 30 с.л., сол - 30 с.л., оцет - 60 с.л., вода. Така и тук влагаме около 50 лв. за продуктите и имаме зимна салата към ракията.

Докато туршията ни излиза почти златна, прясната черноморска риба на „Краснодар“ от години не е била толкова евтина и не е имало такова изобилие. Морето ври от чернокоп и паламуд и рибарите вече сериозно недоволстват от ниските цени, на които изкупуват улова им. От сергиите на пазара можем да си купим по-дребен чернокоп от 3 лв. за килограм – подходящ за мариноване и пържене и за 6 лева по-едър, който можем да печем във фурната или на скарата и да си оближем пръстите. Паламудът върви между 4 лв. за килограм при по-дребните риби и 6 лв. – за по-едрите. На 12 лева можете да купите и веян паламуд.

Ето и изпробвана рецепта за мариноване на паламуд:

Изчиствате, измивате и нарязвате на шайби, посипвате ги с едра, морска сол, престоява 8 часа, след което изплаквате от солта, подсушавате и всяко парче само потопявате в ябълков оцет, между шайбите слагате черен пипер и дафинов лист и поливате с препържено студено олио. Оставяте за 5-6 дни в хладилника.

По този начин се получава невероятно вкусна риба – нито много солена, нито много кисела.

Поднасяте с препечени филийки и напитка по желание, единственият недостатък е, че трябва да се внимава с количествата.

Предлагаме ви и стара рибарска рецепта за маринован чернокоп или сафрид:

Почиствате рибките от вътрешностите, главите също се премахват. Прави се саламура с едра сол, която се разтваря във вода. Пуска се сурово яйце и се следи да изплува на повърхността.

Чернокопът се залива със саламурата и се оставя на хладно за 24 часа. Притиска се с чиния, за да е сигурно, че рибата е покрита със саламура.Много е важно след престоя в саламурата, чернокопът да се отцеди.

В тенджера се смесват с ябълков оцет и вода в съотношение 1:1. Добавят се 3-4 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, зърната черен пипер –  и се слага на котлона. В момента, в който сместа заври, се дърпа от котлона, слага се капак  и се оставя да изстине напълно.

След изстиване се залива рибата, притиска се с чиния и престоява 12 часа. Изважда се и се оставя да се отцеди в гевгир за 4-5 часа.

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче хляб. Оставя се да изстине напълно. Рибата се подрежда в буркани и се залива с олиото. Между рибата се слагат дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер. Важно е отделните рибки да са покрити с олио.

Бурканите се прибират в хладилник. Рибата трябва да узрее за 4-5 дни. В хладилник издържа около 2 месеца.

 

11
Коментара по темата
11.
До по-долния
02.11.2022 10:58:29
Ай стига са прай на много велик, щото всички сте едни селяни. Като ти се вижда евтино изкупи целия пазар и си затваряй устата. Идиот
10.
До 4.
02.11.2022 10:11:03
Иди си набери с лодката червени чушки. Докато стане чушката, сее семенце, та се присажда, полива, борба с вредители.... Един домат, за да го откъснеш са нужни 100 дни.
9.
до жалко
02.11.2022 07:29:52
Хора има, но баламите намаляват с всеки ден. Работодателите, които не плащат адекватни заплати, да свикват с липсата на персонал. Тъй ший от тук нататък. Видяхте, че и украинците не се хващат на работа даже.
8.
Жалко
02.11.2022 00:32:21
Миналото младо поколение беше деградирало и сега като добавиш и тяхните деца става невероятно. Жалко, че младите не се развиват или работят, а са по улиците, кафета и критици във форумите. В Бургас реално няма хора за работа и ще става по зле. А за цените е ясно.... доказана умишлена инфлация с марка БГ.
7.
Сополив
01.11.2022 21:26:50
Лапай... гранясалите си пуканки и не ни мисли нас
6.
Работлив
01.11.2022 21:15:51
Зелето съм го купил и ще го сложа тази събота. Рафтовете в килера са претъпкани с буркани - домати, компоти, лютеница, чушки, риба, туршия. Във фризера няма място от замразени риба, зеленчуци и меса. 10 кубика дърва за камината. Въобще - чака ме тежка зима. Имам и пуканки, да гледам филма за мързеливите мрънкачи, дето все се оплакват, че им било скъпо, тежко и крудно и ще чакат ОТНОВО държавата да им помага.
5.
Боцмана
01.11.2022 21:08:14
Рецепта ССУМОР-използвайте риба от Булгарриба-износители на вносна риба!)
4.
Вие в ред ли сте???
01.11.2022 20:38:57
Червени чушки - 4лв.
Сафрид - 3 лв.
Корнишони -3,50лв
Вие нормални ли сте? Зеленчуците
по-скъпи от рибата. В каква държава живеем само. Ето защо младите напускат и отиват в чужбина. Там заплатите са им 10 пъти по-големи и не могат да се сравняват с нашите. Ей това се нарича бг живот и бг работа. ОСТАВКА!!!
3.
...
01.11.2022 19:55:15
Яжте си ги от "Общински пазари"ЕООД!
2.
До 1
01.11.2022 19:46:27
Дай твоя рецепта калмук
1.
Хахахах
01.11.2022 19:35:54
Голям бетерин е писал рецептите, по-точно ги е преписал от незадоволени домакини публикували идиотизмите си в интернет!
  Добави Коментар
Спипаха БГ шофьор с 40 кг пико в Румъния Наркотикът се оценява на 1,6 млн. евро Лимузина с абитуриенти e катастрофирала Част от предната броня е паднала
Правите ли тези 5 неща в леглото, сексът е страхотен Благодарение на тях ще си осигурите много приятни мигове с половинката Сух режим в спалнята: 5 странични ефекта от липсата на секс Е, оказва се, че нашите тела и умове могат да изпитат някои странични ефекти, когато се въздържаме от сексуална активност за продължителен период от време
Баба ми сподели най-старата рецепта за неустоима българска баница със сирене Толкова е вкусна, че ще искате да я правите всеки ден 4 зодии, за които юни ще е фантастичен За кои зодии месецът ще е невероятен
Рецепта за вегетарианско чили с боб и царевица с правилните подправки месото изобщо няма да ви липсва Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен
Зехтинът предпазва от деменция Редовните потребители на зехтин са по-малко склонни да развият и диабет Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение
Съветът на ЕС с промени в Шенген относно злоупотребите с мигранти Предвижда се процедура за справяне с вторичното движение на бежанци от една държава в друга Наздраве с новия експеримент – бира от отпадни води Безопасно ли е пивото?