Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Бургазлии, по-добре пълнете бурканите с риба, отколкото с туршия (СНИМКИ)

Този мъж се диви на ниските цени на рибата на пазара "Краснодар"
Ключови думи: бургас, пазар краснодар, риба, зеленчуци, туршия, зимнина, сезон на туршията, буркани

В разгара на сезона на туршиите става все по-скъпо да приготвим зимнината вкъщи, отколкото да си купим готова от магазина. Затова тази година по-изгодно май ще излезе да пълним бурканите и фризерите с риба, отколкото да правим така обичаните български туршии у дома.

Проверка на репортер на Флагман.бг на най-посещавания пазар в Бургас – „Краснодар“, установи, че хубавите зеленчуци държат все високи цени и киселото зеле и царската туршия, които са традиционното зимно мезе за ракията, ще ни излязат доста солени. В големите вериги и борсите със сигурност можем да намерим зеленчуците и по-евтино, но е хубаво да си припомним, че и електроенергията за печените чушки в лютеницата и варенето на бурканите след това също влиза в сметката накрая. Хитрото решение е да ползваме аспирин, но това не може да стане при всеки вид зимнина.

Хубавото бяло зеле кьосе на пазара в Бургас държи цена между 1,20 лв. и 1,60 лв. за килограм. Според опитните домакини, познаващи тънкостите на приготвянето на кисело зеле, в един бидон от 50 литра събираме около 25 кг. от зеленчука, към него добавяме саламурата, приготвена от морска сол – на 10 литра вода 400 грама, слагаме кочан царевица, дюля и хрян, а за да променим цвета – можем да добавим и една малка глава червено цвекло. Средно за такъв бидон с кисело зеле ще ни трябват 40-50 лева, а най-доброто време да го приготвим е между 15 октомври и 15 ноември. Така за Коледа ще имаме вече втасали листа за вкусните сармички на трапезата.

Ако решим да правим царска туршия у дома обаче, трябва по-сериозно да развържем кесията. За да изпълним традиционната рецепта, ще ни трябват 3 кг. камби – между 2,50 и 4 лв. за кг. в зависимост от големината, 3 кг. карфиол от 2,50 лв. за кг., 1,5 кг.  моркови по 1,50 лв. за кг., 2 големи глави чесън, 30 броя аспирин, целина - 1 връзка, черен пипер - на зърна, захар - 30 с.л., сол - 30 с.л., оцет - 60 с.л., вода. Така и тук влагаме около 50 лв. за продуктите и имаме зимна салата към ракията.

Докато туршията ни излиза почти златна, прясната черноморска риба на „Краснодар“ от години не е била толкова евтина и не е имало такова изобилие. Морето ври от чернокоп и паламуд и рибарите вече сериозно недоволстват от ниските цени, на които изкупуват улова им. От сергиите на пазара можем да си купим по-дребен чернокоп от 3 лв. за килограм – подходящ за мариноване и пържене и за 6 лева по-едър, който можем да печем във фурната или на скарата и да си оближем пръстите. Паламудът върви между 4 лв. за килограм при по-дребните риби и 6 лв. – за по-едрите. На 12 лева можете да купите и веян паламуд.

Ето и изпробвана рецепта за мариноване на паламуд:

Изчиствате, измивате и нарязвате на шайби, посипвате ги с едра, морска сол, престоява 8 часа, след което изплаквате от солта, подсушавате и всяко парче само потопявате в ябълков оцет, между шайбите слагате черен пипер и дафинов лист и поливате с препържено студено олио. Оставяте за 5-6 дни в хладилника.

По този начин се получава невероятно вкусна риба – нито много солена, нито много кисела.

Поднасяте с препечени филийки и напитка по желание, единственият недостатък е, че трябва да се внимава с количествата.

Предлагаме ви и стара рибарска рецепта за маринован чернокоп или сафрид:

Почиствате рибките от вътрешностите, главите също се премахват. Прави се саламура с едра сол, която се разтваря във вода. Пуска се сурово яйце и се следи да изплува на повърхността.

Чернокопът се залива със саламурата и се оставя на хладно за 24 часа. Притиска се с чиния, за да е сигурно, че рибата е покрита със саламура.Много е важно след престоя в саламурата, чернокопът да се отцеди.

В тенджера се смесват с ябълков оцет и вода в съотношение 1:1. Добавят се 3-4 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, зърната черен пипер –  и се слага на котлона. В момента, в който сместа заври, се дърпа от котлона, слага се капак  и се оставя да изстине напълно.

След изстиване се залива рибата, притиска се с чиния и престоява 12 часа. Изважда се и се оставя да се отцеди в гевгир за 4-5 часа.

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче хляб. Оставя се да изстине напълно. Рибата се подрежда в буркани и се залива с олиото. Между рибата се слагат дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер. Важно е отделните рибки да са покрити с олио.

Бурканите се прибират в хладилник. Рибата трябва да узрее за 4-5 дни. В хладилник издържа около 2 месеца.

 

11
Коментара по темата
11.
До по-долния
02.11.2022 10:58:29
Ай стига са прай на много велик, щото всички сте едни селяни. Като ти се вижда евтино изкупи целия пазар и си затваряй устата. Идиот
10.
До 4.
02.11.2022 10:11:03
Иди си набери с лодката червени чушки. Докато стане чушката, сее семенце, та се присажда, полива, борба с вредители.... Един домат, за да го откъснеш са нужни 100 дни.
9.
до жалко
02.11.2022 07:29:52
Хора има, но баламите намаляват с всеки ден. Работодателите, които не плащат адекватни заплати, да свикват с липсата на персонал. Тъй ший от тук нататък. Видяхте, че и украинците не се хващат на работа даже.
8.
Жалко
02.11.2022 00:32:21
Миналото младо поколение беше деградирало и сега като добавиш и тяхните деца става невероятно. Жалко, че младите не се развиват или работят, а са по улиците, кафета и критици във форумите. В Бургас реално няма хора за работа и ще става по зле. А за цените е ясно.... доказана умишлена инфлация с марка БГ.
7.
Сополив
01.11.2022 21:26:50
Лапай... гранясалите си пуканки и не ни мисли нас
6.
Работлив
01.11.2022 21:15:51
Зелето съм го купил и ще го сложа тази събота. Рафтовете в килера са претъпкани с буркани - домати, компоти, лютеница, чушки, риба, туршия. Във фризера няма място от замразени риба, зеленчуци и меса. 10 кубика дърва за камината. Въобще - чака ме тежка зима. Имам и пуканки, да гледам филма за мързеливите мрънкачи, дето все се оплакват, че им било скъпо, тежко и крудно и ще чакат ОТНОВО държавата да им помага.
5.
Боцмана
01.11.2022 21:08:14
Рецепта ССУМОР-използвайте риба от Булгарриба-износители на вносна риба!)
4.
Вие в ред ли сте???
01.11.2022 20:38:57
Червени чушки - 4лв.
Сафрид - 3 лв.
Корнишони -3,50лв
Вие нормални ли сте? Зеленчуците
по-скъпи от рибата. В каква държава живеем само. Ето защо младите напускат и отиват в чужбина. Там заплатите са им 10 пъти по-големи и не могат да се сравняват с нашите. Ей това се нарича бг живот и бг работа. ОСТАВКА!!!
3.
...
01.11.2022 19:55:15
Яжте си ги от "Общински пазари"ЕООД!
2.
До 1
01.11.2022 19:46:27
Дай твоя рецепта калмук
1.
Хахахах
01.11.2022 19:35:54
Голям бетерин е писал рецептите, по-точно ги е преписал от незадоволени домакини публикували идиотизмите си в интернет!
  Добави Коментар
Как да изберем хотел за нашия домашен любимец през лятната отпуска? Министър Станков обсъди ключови приоритети в енергетиката с изпълнителния вицепрезидент на ЕК Тереса Рибера В срещата участваха също и заместник- министърът на енергетиката Красимир Ненов и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“ Петьо Иванов.
Вреден ли е наистина шоколадът Какви са цените по заведенията на морето Поскъпнаха ли
100 000 души за без ток в... Мексико Жечо Станков дава пресконференция Ще се дебатират важни енергийни теми
Тревога край голям роден град! Забелязано е рядко срещано животно с големи размери Какво се случва в Шуменско? Стопи се Гери-Никол отслабна сериозно
Претърпя шок в Германия Синер допусна обрат срещу тенисист извън Топ 40 на ранглистата Кои зодии са най-надути? Те са убедени, че са нещо специално и са над останалите
Камион затапи временно "Траянови врата" Образува се колона в посока София, движението вече е нормализирано Изригна отново Меси с гол, който доближи Интер до 1/8-финалите на Световното клубно по футбол