Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

3 вкусни рецепти за сезона на ябълките

Ключови думи: ябълки, рецепти, бон апети

Въпреки че ябълките могат да се купуват през цялата година, пиковият сезон е през есента и дори началото на зимата. Именно през този период британците приготвят любимите си десерти с ароматни плодове. Тъй като са универсални, тези ястия са абсолютно непретенциозни в приготвянето. Предлагаме ви няколко рецепти за най-популярните ябълкови сладкиши във Великобритания.

Тарт Татен

Необходими съставки:

масло - 50 грама

пудра захар - 50 грама

ябълки  - 5 големи

готово бутер тесто - един кръгъл блат

Начин на приготвяне:

Дъното на формата първо се намазва с размекнатото масло, върху маслото се разпределя пудрата захар. Обелете ябълките и разрежете всяка на две. Изрежете сърцевината. След това наредете половинките ябълки около периметъра на формата, оставете място за едната половина в средата. Поставете бутер тестото върху ябълките, като огънете краищата му между половинките на плодовете.

За да приготвите тарта, първо сложете формата на котлона, за да заври карамелът. Важно е да не прекалявате. Карамелът трябва да е златист на цвят. След това изпратете формата във фурната, която трябва да бъде предварително загрята до 170 градуса по Целзий. Печете десерта около час. Охладете малко готовата торта. След това я обърнете върху решетка. Може да поръсите с канела.

 

Веган пикантен ябълков пай

Необходими съставки:

бадемово брашно - 200 грама

брашно от елда - три супени лъжици

растително мляко - 250 милилитра

кленов сироп - 125 милилитра

разтопено кокосово масло - 125 милилитра

бакпулвер - една чаена лъжичка

сода за хляб - половин чаена лъжичка

ванилия – 1 прах

розова хималайска сол - една щипка

За пълнеж:

мека кафява захар - две супени лъжици

смляна канела - две супени лъжици

ябълки - 4 големи (обелете ги, отстранете сърцевината и нарежете на тънки пръстени).

За украса:

крем (по желание)

Ще ви трябва и форма за печене с диаметър двадесет сантиметра и лист пергамент.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий. Ако имате метална форма, покрийте я с пергамент. Ако формата е силиконова, тогава пергаментът не е необходим.

Поставете всички горепосочени съставки в купата на кухненски робот и разбийте до гладкост. Изсипете полученото тесто в подготвената форма.

За да приготвите топинга, смесете захарта и канелата в малка купа. Поръсете половината от сместа равномерно върху тестото. Отгоре подредете резените ябълка, така че да покрият изцяло тестото. Поръсете ябълките с останалата смес от захар и канела.

Сложете формата във фурната за около четиридесет и пет минути. Когато фурната е изключена, оставете сладкиша вътре за още петнадесет минути. След това извадете тортата и я поставете върху решетка. Когато десертът се охлади, го сложете в чиния за сервиране. По желание можете да украсите тортата с ванилов крем.

 

Ябълков меренг

Необходими продукти:

За меренга:

яйчен белтък - 140 грама

захар - 260 грама

царевично брашно - една чаена лъжичка

бял винен оцет - 10 милилитра

За крем извара:

захар - 100 грама

сок от лайм - 120 милилитра

яйца - 3 средни

масло - 50 грама

сирене маскарпоне - 100 грама

За ябълково пюре:

сок от лайм - изцеден от три лайма

захар - 30 грама

тапиока - една супена лъжица

вода - 100 милилитра

ябълки - две големи (нарязани на кубчета)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 90 градуса по Целзий. Разбийте белтъците на висока скорост, като постепенно добавяте захарта една супена лъжица наведнъж. Когато масата се сгъсти, без да спирате да биете, добавете нишесте и оцет. Прехвърлете масата в торбичка за сладкиши, поставете големи куполи върху лист за печене и поставете във фурната за един час.

Сега пригответе крема от извара. В отделна купа смесете яйцата, захарта и сока от лайм. Разбийте до гладкост. След това поставете купата върху тенджера с вряща вода и като разбърквате, гответе сместа, докато се сгъсти.

Когато свалите съда от котлона, като разбивате леко, добавете охладеното масло. Оставете изварената маса да се охлади. Разбъркайте охладената смес със сиренето маскарпоне и оставете настрана.

Сега пригответе сиропа. За да направите това, поставете сока от лайм, захарта, тапиоката и водата в отделен съд. Оставете да заври на много слаб огън и гответе, докато масата се сгъсти и придобие консистенцията на сироп.

Добавете ябълкови резени в тигана със сироп, разбъркайте, оставете да заври, отстранете от огъня и оставете да изстине.

Сега сглобете десерта. Поставете един меренг в чиния, напълнете го с крем от извара, а отстрани сложете малко ябълково пюре. Сервирайте на порции.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност