Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-големите грешки при готвене на тиквички

Източник: Az-jenata.bg
Ключови думи: тиквички, ползи, свойства, флагман

Тиквичките са един от най-свежите и полезни летни зеленчуци. Много бедни на калории, а толкова богати на фибри, витамини и минерали, те са прекрасно допълнение към всяка диета и хранителен режим с всичките си полезни свойства. Но при приготвянето им могат да се допуснат много грешки, които не само да нарушат вкусовите им качества, но и да разрушат текстурата им, да отнемат от полезните им вещества. 

Кои са най-често срещаните грешки при готвене на тиквички, които да не допускате?

Готвене на тиквички на слаб огън за дълго 

Някои храни стават по-вкусни, крехки и сочни, когато се готвят на слаб огън за дълго време. Така е с месото, с лука, но не и с тиквичките. При тях е тъкмо обратното – колкото по-бързо и на силен огън се сготвят, толкова по-добре. Така тиквичките запазват текстурата си, фибрите, витамини, минералите, водата и хрупкавостта си, но същевременно омекват и добиват прекрасен вкус. Ако ги готвите дълго, те ще станат на каша.

Прекалено готвене на тиквичките

Тъй като съдържат големи количества вода, тиквичките не се нуждаят от преваряване или препичане. Напротив – нужно им е кратко време, за да са напълно готови за консумация. Колкото по-дълго ги готвите, толкова повече губят вкусовите и хранителните си качества и свойства.

Не ядете пресни тиквички

Ако досега сте избягвали да ядете сурови тиквички е време да промените този лош навик. Суровите тиквички са хрупкави, сочни, прекрасни. Богати са на толкова много хранителни вещества, които организмът ви ще може да почерпи без термична обработка, а това означава, че ще им се насладите в пълното им многообразие.

Не отцеждате тиквичките 

Тиквичките са много богати на вода. Тя може да навреди на текстурата на ястията ви, ако не бъде отцедена предварително. За целта не забравяйте да накисвате тиквичките в сол, а след това ги изплаквайте и изстисквайте старателно. Тази техника е задължителна, особено ако готвите кюфтета от тиквички или печива с тиквички. Ако не направите това, рискувате ястията и печивата да не ви се получат. 

Белите тиквичките

Всички хранителни вещества и фибри се намират в кората на тиквичките. Значително по-малка част е в сърцевината им. Ако искате да си ги набавите, не белете тиквичките, а ги яжте с кората.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пролетно надиграване на учители в Айтос Педагозите станаха хоротропци, учениците – зрители Самоубийство в Стара Загора Жена се хвърли от блок
Носталгия ли? Ето с какъв безумен хонорар върнаха Зуека Сумата бързо е накарала актьора да размисли Русия подкрепя 30-дневно прекратяване на огъня в Украйна, но с "отчитане на нюансите" Русия няколко пъти заяви, че въвеждането на продължително примирие зависи от създаването на механизми за наблюдение
Експерт със смразяващи данни за доходите на българите Проучването на ИПИ показва нарастване на процента бедни на годишна база спрямо 2023 г. Баба Ванга вдъхнови румънски хит  „Очите ѝ затворени, но вижда всичко“
Такси блъсна и уби мъж на пешеходна пътека Тежкият инцидент е станал тази сутрин в Русе Варненци на протест с искане за зоополиция Те настояват за по-строг контрол и ефективни наказания
Какво пропусна Путин в речта си за Деня на победата? Той се нуждае от този култ към победата, който създаде Най-богатите са виновни за 2/3 от глобалното затопляне 10% от милионерите на планетата причиняват най-големите щети на околната среда
Европейски лидери заминават за Киев на безпрецедентно посещение Ще продължим да увеличаваме подкрепата си за Украйна, единни са няколко държави в ЕС Пакистан започна военна операция срещу Индия Съседните страни водят боеве помежду си от три десетилетия насам