Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Лекар разкри най-вредните за организма зърнени храни

Ключови думи: вредни зърнени храни, флагман

Грис, бял ориз и пакетираните зърнени закуски бяха посочени за най-вредните зърнени храни, които слагаме на трапезата си. Това разкри диетологът, доктор на медицинските науки Маргарита Королева пред "Москва 24".

Като най-вредния продукт сред тях лекарят посочи грис. Не само защото е много високовъглехидратна храна, но и защото има високо съдържание на глутен, тъй като се прави от пшеница. "Глутенът е лепило, което "циментира" микровилите на тънките черва, изключвайки ги от храносмилателната и асимилиращата им функция. Следователно с такива продукти не трябва да се злоупотребява", съветва Королева.

По думите й много родители правят грешка, като хранят малките деца именно с грис. "Освен усещането за ситост, той не носи никаква полза за тялото ни. Тоест хранителната стойност е много ниска", посочва диетологът.

Тя не препоръчва консумацията и на бял ориз, тъй като след излющването му, той губи полезната си обвивка.

"Полезността на зърнените култури е в обвивката, която е пълна с витамини, минерали и фибри. Всички зърнени култури, които са подложени на допълнителна обработка и са превърнати в рафиниран продукт, който не се среща в природата, са вредни за тялото ни", отбелязва експертът.

Тези храни са богати на прости въглехидрати и голямо количество нишесте. Те имат висок гликемичен индекс, който нарушава инсулиновия апарат на панкреаса и водят до наднормено тегло.

Освен това специалистът не препоръчва да се ядат популярните зърнени закуски в картонени кутии, тъй като съдържат много захар.

"Те се правят от зърнени култури, които също са максимално обработени. В тях остава само нишестената част от зърното и се добавят хранителни оцветители, подобрители на вкуса или мляко на прах. Те не само имат ниска хранителна стойност, но също са най-вредни поради голямото количество захар в състава им."

Източник: Дарик

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Каза дали ще смени България Новиков няма намерение да се състезава за друга държава отново  Мощен ураган край бреговете на... Мексико
Направи интересно изказване Енрике е голям привърженик на отборната игра Кошмарна катастрофа разтърси света на тениса Почина голям талант, други 2 човека са в критично състояние
"Моряците" ще имат затруднения... Истанбул Башакшехир е много труден съперник Земетресение в съседна страна Трус в Гърция
Сериозен инцидент в Пловдив Пешеходец е бил ударен от лек автомобил Приеха го в болница Проблеми за Мбапе
Голям екшън край Варна Задържаха мъж, издирван с червена бюлетина В началото на лятото: 2 метра сняг натрупа на... Високите места в турската провинция Ризе
Футболна легенда се бори за живота си Сашо Паргов е в тежко състояние Потъна в скръб Почина бабата на Ариана Гранде