Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Луксозният туризъм в Европа набира скорост

Ключови думи: туризъм, новини, европа, луксозен туризъм

След срива, предизвикан от пандемията от Covid-19 и на фона на продължаващите локдауни в Китай, туризмът започва да се възстановява, а Европа е водещата световна туристическа дестинация, пише Травелнюз.

Европейският луксозен туризъм достига между 130 и 170 милиарда евро годишно, а тази сума може да нарасне тройно през следващите 10 години, сочи проучване на консултантската компания Bain по поръчка на Европейския алианс за културни и творчески индустрии, цитирано от AFP.

Макар "луксозните" туристи заемат едва 2% в структурата на туризма, те генерират близо 22% от общите европейски туристически приходи, като имат 22-процентов дял в разходите за настаняване и до 33 на сто от разходите за култура, развлечения и шопинг.

Туристите от най-висок клас харчат 8 пъти повече от средните туристи, а луксозните хотели наемат два пъти повече персонал, отколкото стандартните.

Франция, Италия, Испания и Великобритания са начело на дестинациите за луксозен туризъм, който възлиза на над 20 милиарда евро. Германия привлича между 5 и 10 милиарда евро, колкото и Швейцария. Други страни също се справят добре - като Гърция с 10 милиарда евро (7 на сто от БВП) и Португалия с 4 до 6 милиарда евро.

В доклада е изтъкната и появата на дестинации като Хърватия, Словения и северните страни, които привличат с естествения си характер и устойчиво развитие. 

Туристите от най-висок клас предпочитат да посещават Европа заради гастрономията, културата, историята, изкуството и шопинга, но Стария континент е далеч от красивата природа и приятните усещания на дестинации като Бали, Австралия или Япония, обясни пред AFP Бенедикт Епине, делегиран директор на комитета "Колбер" (Comite Colbert), обединяващ 90 френски луксозни марки.

Според Матео Лунели, президент на Altagamma и нов председател на туристическата асоциация, обединяваща европейски луксозни марки, разработването на план за развитие на туризма от най-висок клас в Европа би могло да доведе до увеличение на стойността на сектора до 520 милиарда долара годишно между 2030 и 2035 г.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност