Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Храните и напитките, които могат да предизвикат рак директно и индиректно

Ключови думи: рак, храни които причиняват рак

За развитието на рака са виновни редица фактори, сред които фамилна обремененост, предшестващи заболявания или случайно мутирали клетки. За да се сведе вероятността от тях до минимум, учените съветват да се избягват определени храни – включително месо, шунка и колбаси. Според СЗО рискът от рак при хора, които  консумират предимно храни от растителен произход, намалява с 11 процента.  

Международната агенция за изследване на рака разделя възможните причинители на рак на четири категории. Агенцията е категоризирала общо 1000 потенциално опасни вещества:

   - причинители (1)

    - вероятни причинители рак (2A)

    - възможни причинители (2B)

    - некласифицирани категорично  (3)

Преработеното месо: най-висока степен на риск

Най-стряскащи са данните за преработеното месо: СЗО поставя салама, шунката, опушените и осолените месни изделия в категория 1, като по този начин ги приравнява с тютюнопушенето по степен на опасност. И въпреки че рискът от смърт при пушачите е 175 пъти по-висок, отколкото при месоядните, консумацията на преработено месо е отговорна за 34 000 смъртни случая годишно в световен мащаб.

Ето защо СЗО препоръчва да се ядат колкото е възможно по-малко колбаси, тъй като поощряват възникването на ракови образувания. Дори само „честата всекидневна консумация на повече от 50 грама увеличава риска от рак на дебелото черво 18 пъти“, се казва в един неин доклад. Препоръката на организацията за червените меса пък гласи максимално 500 грама седмично. А дали пържолите и каймата също са потенциално канцерогенни? По този въпрос мнението на Международната агенция за изследване на рака не е толкова категорично и червеното месо попада в категория 2А – „вероятен причинител на рак“. Във всеки случай и тук е възможна връзка с рака на дебелото черво, рака на панкреаса и рака на простатата. Според оценките дивечовото и птичето месо, както и карантиите, не представляват  опасност.

Прясно мляко: полезно в умерени, вредно в големи количества

Особено интересни са резултатите за прясното мляко: докато малки количества, тоест 0,2 до 0,8 литра на ден предпазват от рак на дебелото черво, консумацията на големи количества повишава риска. Според Немското дружество по хранене калцият в прясното мляко може да увеличи риска от рак на простатата при мъжете. И обратно – при жените незначителните количества могат да действат превантивно срещу рак на гърдата. Засега прясното мляко отсъства от списъка с рискови храни на СЗО, съответно на Международната агенция за изследване на рака. Това обаче не означава, че в определени случаи то не може да бъде канцерогенно. Просто проучванията, направени до момента, не допускат категорична възможност за подобно категоризиране.

Алкохол и захар: насърчават развитието на рак директно и индиректно

За сметка на това мнението на СЗО за влиянието на алкохола е недвусмислено: „Алкохолът, независимо в какво количество, увеличава риска от рак“. Агенцията отнася алкохола към категория 1. Това ще рече, че единствено пълното въздържание изключва негативния му ефект. Все пак колкото по-голяма е консумацията на алкохол, толкова по-висок е рискът. Видът на спиртната напитка също е без значение – всяка от тях се явява рисков фактор за различен вид рак: на устната кухина, на гърлото, на хранопровода, на черния дроб, на червата и на млечната жлеза.   Жените, които не могат да се откажат изцяло от алкохол, трябва да изпиват най-много по едно питие дневно, а мъжете – максимум две, съветват специалистите. Като под питие се разбира 0,1 литър вино или 0,3 литра бира.  

Пестеливо трябва да се подхожда и към консумацията на захар, защото тя също може индиректно да причини рак. Индиректно, понеже води до затлъстяване, а то е третият най-съществен фактор за онкологичните заболявания. Според СЗО тук е повишен рискът дори от 13 вида рак. В случая е важно да се отчита индексът на телесна маса (ИТМ) – показател, съставен от ръст, възраст и тегло. Според експертите при ИТМ над 25 се увеличава вероятността от развитие на болестта.

Извод: здравословното хранене е определящо за намаляване на риска от раково заболяване

Желателно е да изпълнявате препоръките на СЗО и да консумирате гореспоменатите храни само в умерени количества или изцяло да ги зачеркнете от менюто си. Ако искате да се запазите по-дълго здрави и жизнени, придържайте се към режим, който включва повече плодове, зеленчуци и бобови храни.

Все пак рискът да се разболеете от рак никога не може да се изключи напълно. Дори който се храни здравословно и спортува редовно, пак може да развие коварен злокачествен тумор.

Източник: Obekti.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Напусна ни поетесата Ружа Велчева През миналата година от печат излезе сборникът „Асансьор към небето“, който събра най-доброто от нейната проза Руен подкрепи Бургас за Европейска столица на културата 2032 Културата е мост между хората и ключ към по-устойчиво развитие, Бургас заслужава титлата „Европейска столица на културата“ през 2032 г., категорични са от Община Руен
Бургас е на крачка от откриване на филиал на Лесотехническия университет Откриването на филиала ще допринесе за развитието на регионалното образование, ще подобри достъпа до образование за студенти от Югоизточна България и сътрудничеството с местния бизнес Подкрепете бургаската танцова школа „Estrella“ – на крачка е от големия финал на „България търси талант“ Младите танцьори вече впечатлиха страната със своя силен сюжет, емоция и професионализъм
Масова смърт на пингвини в Южна Африка Учени предупреждават, че колониите на африканския пингвин са на ръба на колапс и че са нужни спешни мерки за ограничаване на риболова и защита на екосистемите Майли Сайръс се сгоди Американската звезда Майли Сайръс е на прага на нов етап в личния си живот – 33-годишната певица се е сгодила за музиканта Макс Морандо
Как да премахнете жълтите петна от възглавници: Трикът, който работи безотказно Лесен и ефективен метод, с който възглавниците отново ще изглеждат чисти и свежи Какви са причините да чувстваме постоянен глад и как да се справим Хормони, стрес, лекарства и дори жажда могат да провокират фалшив глад. Ето кои фактори влияят най-силно
БДУ стартира образователен проект за прилагане на технологии за наблюдение на Земята в крайбрежния мониторинг Инициативата има за цел да подготви студенти, изследователи и млади специалисти за работа със сателитни данни, цифрови инструменти и интегрирани екологични анализи Черната златка унищожава овощните градини в България Земеделските производители фалират и очакват помощ от държавата
ПП-ДБ, АПС и МЕЧ внесоха вот на недоверие, призоваха за оставка и се заканиха за още по-мащабни протести Темата на вота е несправяне в областта на икономическата политика на правителството Доклад на Евростат: Как изглежда домът на българина през 2025 г. според ключови показатели Европейската статистика очертава тревожна картина на жилищните условия у нас и подчертава как това се отразява на качеството на живота в българския дом