Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ще се влюбите в бабка – полски великденски десерт

Ключови думи: бабка, флагман, великденски десерт

Продукти:

За тестото:
600 г обикновено брашно
7г суха мая
2 ч.л. сол
30 г захар
250 мл прясно мляко
3 големи яйца
75 г меко масло

За пълнежа:
100 г шамфъстък, лешници или други ядки по ваш избор, едро счукани
50 г захар
30 г какао на прах
120 г тъмен шоколад
120 г масло
щипка сол
За сиропа:
200 г захар
125 мл вода

Приготвяне:
За да приготвите тестото, поставете в дълбока купа брашното, маята, солта и захарта и разбъркайте добре. След това добавете млякото и яйцата и отново разбъркайте. Ако разполагате с голям кухненски миксер може да оставите тестото да се бърка само около 10-15 минути. Ако нямате, започнете с шпатула, след което продължете с ръка, докато тестото спре да залепва по стените на купата. Може да ползвате и обикновен миксер, но с бъркалки за тесто.

Следва да добавите маслото и да продължите още 10-15 минути да бъркате или докато тестото стане гладко и еластично, можещо да се оформи лесно на топка. Размесете го на набрашнен плот за 5-6 минути. След това го сложете в намаслена купа и покрийте с кърпа или свежо фолио. Нека втаса за час-два на стайна температура, след което може да го сложите за още толкова в хладилник.

След като тестото вече е втасало и се е охладило, малко преди да продължите с него, може да си приготвите плънката. Всички съставки за нея без ядките се поставят в малка тенджера на слаб огън. Бъркайте непрекъснато, за да не загори шоколадовата смес. Когато е готова я махнете от огъня, ще ѝ трябват около 20-30 минути, за да се охлади и да стане по-плътна.

Извадете тестото от хладилника и го разделете на две еднакви по големина парчета. Набрашнете леко плота и с помощта на точилка разточете едното парче тесто на правоъгълник с приблизителни размери 30x40cm. В тази форма ще ви бъде по-лесно да го навиете.

Разпределете половината шоколадова смес по цялото тесто, оставяйки малка граница от около 1,5 см по ръбчетата на правоъгълника. Поръсете с половината от ядките. Започнете да навивате на стегнато руло от по-дългата страна на правоъгълника. Бавно, без да бързате.

Полученото руло се разрязва внимателно с нож на 2 по дължината. Двете дълги парчета се сплитат като плитка. Пригответе си подходяща тава за печене, която предварително е намазнена и покрита с хартия за печене. Поставете готовата бабка в нея, покрийте с кърпа и оставете за около час, час и половина, за да удвои размера си. Същото направете и с другото парче тесто, което отделихте.

Сладкишите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути или докато станат златистокафяви. През това време си пригответе сиропа, като в тенджера комбинирате захарта и водата. Гответе на умерен огън, докато захарта се разтопи напълно. След това отделете тенджерата със сиропа от котлона.

Когато сладкишите са изпечени, още докато са топли ги намажете хубаво с помощта на сладкарска четка със захарния сироп. Десертът се разрязва, след като се е охладил напълно.

Източник: Az-jenata.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Любимецът на публиката направи шокиращо разкритие Давид от „Биг Брадър“ призна, че е бил жертва на сексуално насилие Колосалната сума от 300 бона инвестира Рачков за нов салон на Виктория Изгората на Рачков търси и нови служители, защото вече не смогва сама да се справя с обслужването на клиентите си 
Влади Въргала: „Изгубих пари, но не и вярата – фалитът не е провал“ Актьорът разказа в „Преди обед“ за двете си финансови катастрофи, предателствата по пътя и уроците, които са го научили да различава загубата от истинския провал Хамас предаде тялото на убития български заложник  Сахар Барух е с българско гражданство и бе отвлечен от кибуца Беери
Боряна Петрова и Емил Йорданов блестят в „Лебедово езеро“ в Бургас Спектакълът на „балета на балетите“ по режисура на проф. Хикмет Мехмедов е на 3 ноември от 19 ч. в залата на Бургаската опера  Бизнес за милиарди подари Рамзан Кадиров на дъщеря си Айшат стана горд собственик на фабрика за облекла, склад и общежитие за работници
Разрева се и избяга след провала в бТВ Близки до водещата разкриват, че раздялата не е била по нейно желание и я е засегнала дълбоко Отново се търси изпълнител за довършване на Концертната зала в Бургас Втора обществена поръчка за ремонта в рамките на година остава без желаещи
Срещу 7 хиляди пуснаха на свобода собственика на дома на ужасите в Ягода От обвиняемите шестима - никой от тях не е задържан под стража Кой е този мъж, залепен винаги до Меган Маркъл Съпругата на принц Хари се отрече от много близки, а в социалните мрежи дори се появи терминът "Марклинг“, който означава, че когато някой вече не ти е полезен, просто започваш да го игнорира
Ето къде приеха задължителен коледен бонус от 639 евро Така наречената "Зимна празнична надбавка" ще бъде в размер на половината минимална работна заплата  в Словения Храм „Св. Пимен Зографски“ в кв. Крайморие отбелязва своя празник с духовна и културна програма Празненствата ще започнат в неделя вечер с литературно четене и ще продължат с вечерна служба и представяне на нова духовна книга