Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Лекар съветва: Не купувайте нарязан хляб, разваля се бързо

Ключови думи: хляб, тесто, нарязан хляб, магазин

Бързият ритъм на живот принуждава хората да пестят време навсякъде, където е възможно, по-специално като купуват удобно опаковани храни. Експерти отбелязват, че през последните години нарязаните хлябове са станали особено популярни сред градското население.

В завода чистите резени вече са опаковани в полиетиленови торбички. Това ги прави по-лесни за съхранение и по-удобни за потребителя. Такъв продукт обаче увеличава рисковете за здравето. Нарязаният хлябът се разваля по-бързо, тъй като при нарязването се увеличава площта, върху която се образуват плесени. Освен това резените се покриват с консерванти на основата на аскорбинова киселина, а понякога и с етилов алкохол.

Според експертите процесът на печене на хляб се е променил значително през последните десетилетия. В хляба се добавят разтворители, маргарин и други химически съставки. Поради тази причина диетолозите съветвате да не си правим сухари от стар хляб, както някога са правили нашите баби.

"Качеството на зърното се е влошило - преди в него е имало много повече хранителни вещества, достатъчни за човешкия организъм. Сега те са по-малко, поради което брашното е с влошено качество", обяснява диетологът Олга Алемайкина, цитиран от БГНЕС.

Тя напомня, че при избора на хляб е важно да се обърне внимание на състава на продукта. Белият хляб се прави от пшенично брашно - то съдържа най-малко фибри и витамини. В белия хляб се добавят чисти дрождеви култури, което го прави много калоричен продукт с висок гликемичен индекс. Често маргаринът се използва като добавка при печенето на такъв продукт. Той е ценна съставка за вкусни и пухкави печива, но не е полезен за организма.

Черният хляб, според специалистите диетолози, се приготвя основно от ръжено брашно, като понякога се добавя и малко бяло. При този процес се използват основно култури от млечнокисели бактерии. Те придават характерния вкус на продукта.

"Най-полезното вещество в черния хляб са фибрите, които подобряват усвояването на храната и стабилизират храносмилателния тракт. Освен това ръженият хляб помага за изхвърлянето на токсичните вещества от организма, поради което се препоръчва на хора с чревни заболявания", казва лекарят.

Алемайкина припомня, че черният хляб съдържа витамини В1 и В2, които са важни за кожата и косата, както и калций, желязо, фосфор и натрий. Съдържанието на калории в него е сравнително ниско. В 100 грама ръжен хляб се съдържат приблизително 164 калории, за разлика от белия (250 калории). Лекарят съветва хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време.

Много хора смятат, че хлябът се разваля по-бавно в хладилника, но експертът опровергава това предположение. Пресният хляб има определена влажност (средно около 50 %), но след съхранение в хладилника влажността в хляба се изпарява и продуктът губи вкуса си.

3
Коментара по темата
3.
Българин
15.01.2022 10:51:24
Ако хляба го правят от правилното зърно, проблеми няма да има. Не търсете проблема в потребителят.
2.
АМИ
15.01.2022 10:00:31
дръжте го в хладилника и нема да се разваля.....
1.
sc
15.01.2022 09:36:17
Ако се разваля бързо това е добре а ако се разваля никога както бургерите от макдоналдс ...........
  Добави Коментар
Българите плащат най-много от джоба си за лечение Здравните показатели на населението малко се подобряват, но остават сред най-лошите в ЕС Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът вече се разпространява епидемично в страната Най-важното е комбинацията от ваксина и навременно лечение с антивирусно лекарство, подчерта епидемиологът
Сидни Суийни разкри кой е идеалният мъж за нея Актрисата има доста ухажори С атрактивно спускане и празнична програма слагат началото на зимния сезон в Банско От началото на годината до 30 септември планинският курорт е посрещнал близо 285 000 туристи
Ким Чен Ун посрещна севернокорейски войници, завърнали се от Русия Отдаде почит на деветима военнослужещи, загинали там При Байдън САЩ спрели споделянето на разузнавателна информация с Израел През втората половина на 2024 г. САЩ прекъснаха прякото видео предаване от американски дрон над Газа
Облачно и мъгливо ще е днес в равнините и котловините Над останалата част от страната ще преобладава слънчево време Колко ще ни струва новогодишната нощ в ресторант? Има ли изненади за гостите
Влюбеният Скорпион да е щедър, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 13 декември 2025, събота Защо е хубаво да възобновяваме старите си приятелства Приятелството не е нещо чак толкова "крехко", колкото сме свикнали да мислим
7 малки ритуала за съживяване на любовта Как да възстановите връзката си Украйна обмисля изтегляне на войските от Донбас Тръмп настоява за създаването на "свободна икономическа зона“