Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Мусаката застрашава климата?

Ключови думи: мусака, климат, въглероден диоксид, крава, месо

Възможно ли е инициативите за борба с глобалното затопляне да се отразят върху вкусовете на традиционните европейски рецепти? След публикуването на анализите, които показаха, че вероятно ще се наложи да се простим с балончетата в бирата заради решението за ограничаване на въглеродните квоти и съответно - дефицитът на въглероден диоксид, ново изследване показа и че част от обичайно приготвяните ястия на Стария континент не са полезни за климата.

Новините са лоши най-вече за мусаката, която оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа, пише webcafe.bg.

Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда.

На отглеждането на едър рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, казват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство. Самото приготвяне на мусаката също не е сред най-щадящите ни действия в полза на планетата.

Проучване на Good Food за BBC показва, че вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил. Измежду вариантите на ястието на Балканите като "най-опасна за климата" е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго.

Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас. За разлика от българската, гръцката вегетарианска мусака не е толкова напред в класацията за вредни за природата ястия.

Гръцката мусака отделя само 2450 грама въглероден диоксид при приготвянето си. На второ място по критерия за въглероден отпечатък след мусаката е поставено фламандското говеждо задушено, виновно за 11 202 грама въглероден диоксид за порция, а на трето е германският гулаш, който за приготвянето на една порция отделя 8055 грама въглероден диоксид.

Цифрите идва да покажат, че при борбата с глобалното затопляне и целта за намаляване на въглеродните емисии всички ще трябва да правим жертви. Включително и с начина, по който се храним.

4
Коментара по темата
4.
Koko
29.12.2021 11:37:59
Nai goljamata shturotija, kojato bjah 4uval....koi vaobshte se zanimava s takiva neshta???!!!!???? EU-li pak? Ei sega orivam da zavartja edna vkysna mysaka,da eba....
3.
Шмиргел
29.12.2021 07:22:30
Ще ни турят накрая по един „пърдомер“ в ректума и стикер на челото за екологична ефективност.
2.
_nib_
28.12.2021 21:10:24
Аха...каймата ангажира селското стопанство...Аха...и понеже ,,мислат" за нас, ще произвеждат изкуствено месо...Да не ангажират селското стопанство.
1.
Най-после
28.12.2021 20:16:44
нещо да ме разсмее! И горката мусака подложена на атака. Трябва да направя една мусакичка; ей така, напук!;-)
  Добави Коментар
Правете секс заради тези 10 причини Любовният акт помага на тялото да създаде нови нервни клетки, които подмладяват тялото Защо не искате да живеете заедно с половинка си Две от всеки пет двойки не търсят съжителство
Невиждан късмет за 3 зодии в Годината на Зелената дървена змия През 2025-а планетата Юпитер ще има основно влияние, отваряйки нови възможности и създавайки уникални условия за всеки зодиакален знак Интересна идея за вечеря - Рибен пай - лесен за приготвяне, а толкова ефектен Вижте рецептата
Ето с колко скача цената на хляба след връщането на ДДС от 20% Имаме достатъчно зърно, хлабът ни е подсигурен, така че няма проблем, коментира пред Нова нюз Димитър Бакалов Руснак изнасилил фигуристка в Загреб Тя обяви в социалните мрежи, че оттогава за нея нищо не е същото и призова останалите спортистки да говорят публично за случаите на насилие
Пуснаха на свобода 8-те задържани за източване на казина За тартор на групата е сочен пловдивчанинът Цило Балабанов Температурите падат рязко в неделя По Черноморието ще преобладава слънчево време с разкъсана висока облачност
Помело - защо е толкова полезно? Ето осем основни ползи от този цитрусов плод "Газпром" с нови загуби, продава офиси и курорти Компанията ще се ориентира към втечнения газ
Дните за лунна диета през ноември Този режим позволява да поставим началото на по-здравословно хранене и да се разделим с част от токсините Съдът отказа да пусне от ареста Стефан Димитров, задържан след акцията в Агенция „Митници” Само той и баща му още са в ареста по случая