Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да приготвим капама за коледната трапеза

Ключови думи: Как да приготвим капама за коледната трапеза

"Ой, Коледо, мой Коледо роди ми се Боже чедо. Кравай скача от полица, ври в котлето кървавица...“

Всички ние сме чували този стих от коледарите, които обикалят из къщите. Но преди да ги посрещнем в своя дом и ги нагостим с колачета, трябва да се подготвим отрано за празничната трапеза.

След като мине Бъдни вечер, някои колят прасе за Коледа и похапват мръвки, пийвайки руйно вино или друг любим алкохол. Други пък задължително пълнят глинен гювеч с месо и кисело зеле, за да похапнат капама. А тя се приготвя лесно, стига да разполагаме с нужните продукти и да знаем някои тънкости.

Ето какво ви е необходимо за нея:
- 1 кисела зелка;
- 500 г свинско месо;
- 500 г телешко месо;
- 500 г пилешко месо;
- 1 парче кървавица;
- 150 г сланина;
- 1 ч. ч. ориз;
- 4-5 скилидки чесън;
- няколко зърна черен пипер;
- дафинов лист;
- 1 ч. л. чубрица;
- 1 /2 ч. ч. брашно;
- кимион и сол на вкус;
- около 3 ч. ч. вода;
- 1 ч. ч. червено вино.

Начин на приготвяне: Взимате киселото зеле и го нарязвате на ситно. Отделяте няколко по-големи листа, които да ползвате по-късно. Измивате ориза, поставяте го на котлона, като добавяте солта, подправките и наситнения чесън.

Слагате и киселото зеле, като добавяте малко вода, за да поеме от нея. Взимате подходящ глинен съд и на дъното нареждате нарязана сланина. Отгоре изсипвате малко смес от ориз и зеле, а върху нея – парчета свинско месо. После пак зеле и ориз, телешкото месо, като върху него се нареждат останалите резени сланина. Пак ред зеле, пилешкото и кървавицата. Накрая е хубаво да залеете с червеното вино и около 2 чаши вода.

После „завийте“ с няколко листа, за да не загори. След като сложите капака на съда, добавете предварително омесеното от вода и брашно тесто, за да се запечата хубаво. Хубаво е капамата да къкри във фурната поне 5 часа, при това на бавен огън. След като заври, градусите се намаляват.

Пробвайте рецептата, която е за 8 порции. Да ви е сладко!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Внимание! Затварят част от ул. "Патриарх Евтимий" в Бургас, започва дългоочакваният ремонт Вижте коя част обхваща временната организация Бургас ще е домакин на първи по рода си международен литературен фестивал В рамките на трите дни на фестивала ще има 3 литературни четения, няколко професионални срещи, посветени на преводите, книгоиздаването и литературните контакти между страните
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Икономическа прогноза на ЕК от пролетта на 2024 г.: Постепенна експанзия на фона на сериозни геополитически рискове
Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Максималният индекс на телесна маса за кандидатите ще е 34,9
Симфониета Враца и италианско трио сопрани представят "IL MONDO" на 16 май в Бургас Вълнуващият концерт ще представи от класически арии до хитове от Бродуей По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! Става за 15 минути и си е като за вечеря
„Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов Кметът на Царево Марин Киров посрещна и ще бяга заедно със Силвия Кьосева в инициативата "1 SEA" Целта на инициативата е Силвия да пробяга 400 км по цялото Черноморие и да покаже красотата на цялата ни брегова ивица, без да се делим на север и юг
Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Пиленцата от Монако возят Нора Недкова и Михаела Стоичкова Финалистка от „Ергенът“ остана само с 200 евро издръжка от бившият ѝ – милионер