Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Експерти и работодатели обсъдиха как се печели синя карта

Павел Маринов /вляво/ беше домакин на събитието
Ключови думи: Павел Маринов, Супер Бургас, синя карта, Европейски институт, Международен център за развитие на миграционна политика, Институт за регионални стратегии

Експерти и работодатели обсъдиха как се кандидатства за синя карта по време на кръгла маса, която се проведе в интерхотел „България”. В нея взеха участие представители на Европейския институт и Международния център за развитие на миграционна политика, а домакин на събитието беше Институт за регионални стратегии, чийто ръководител е Павел Маринов, който е и шеф на проекта „Супер Бургас” и усилено се спряга за бъдещ кандидат-кмет.

Лектори на работната среща бяха директорът на европейския институт Любов Панайотова, старшии експерт Надя Димитрова и Нели Щондова. Присъстваха представители на Министерството на труда и социалната политика, на местната държавна и общинска администрация както и хора от бизнеса. Те дискутираха нуждите на българския бизнес от наемане на висококвалифицирани граждани от трети страни.

Стана ясно, че много от държавите членки в ЕС имат международни ангажименти в областта на трудовата миграция, повечето от които се съдържат в Конвенция 97 на МОТ и в Конвенция на Съвета на Европа за правния статут на работниците мигранти, приети през 1997 г. Доказателства за неуспеха на настоящия режим за мобилност на висококвалифицирана работна сила е, че работници от съседните на ЕС страни и от Северна Африка предпочитат за емигрират в Канада и САЩ, а не в Европа.

Разрешителното „Синя карта на ЕС” дава право на неговия притежател да пребивава и работи законно на територията на държава членка на ЕС и да се премести в друга държава членка за целите на висококвалифицирана трудова заетост. Под висококвалифицирана трудова заетост се разбира осъществяването на действителна и ефективна работа под ръководството на друг, за която лицето получава заплата и за която се изисква квалификация придобита с висше образование или поне 5 години професионален опит в съответната професия.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност