Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Колко трябва да дъвчем храната, преди да преглътнем

Ключови думи: храна, дъвчене, преглъщане, апетит, токсини

Различните специалисти дават широк спектър на вариации и съвети, но всички са единодушни, че минимум предъвкванията трябва да бъдат 30, дори при възможност 40, преди да се преглътне храната. В някои издания се споменават и диапазон достигащ до 100 пъти, което звучи трудно изпълнимо.

Едно е сигурно – няма човек, който всеки път да опитва да брои предъвкванията на всяка хапка или да го прави още от малко дете. Дори и в детската градина да са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната, това често се оказва трудно изпълнимо.

В по-късна възраст темпото на живот съвсем не ни предоставя особен избор както по отношение на по-големия брой предъвквания на храната, така и за възможността дори да се храним поне три пъти на ден. Друг важен момент е храната да се прехвърля от двете страни на устната кухина, за да се смеси в максимална степен със слюнката. Старателното сдъвкване, освен това ни дава възможност да изпитаме в най-голяма степен вкуса на това, което консумираме, тъй като рецепторите участват в максимална степен.

При бързото гълтане на храната, недоброто смилане е предпоставка за гнилостно ферментиране, което е основание за натрупване на токсини. Важно е да се отбележи, че се храним не с изяденото, а с усвоеното от организма, поради което достатъчното сдъвкване на храната осигурява и пълноценна абсорбция на хранителните вещества.

За твърда храна оптимално е 30-40 сдъвквания на всяка хапка. Плътната и гъста храна като каша, плодов коктейл или супа трябва да се дъвчат минимум десет пъти. Причината е нуждата от смесване с повече слюнка. По-дългото дъвчене на храната помага да изяждаме до 30% по-малко количество храна, а отнесено към брой калории - до 100-150 по-малко на хранене.

Апетитът и приемът на калории до голяма степен се контролира от хормоните на глада (грелин и лептин). След хранене нивата на грелин намаляват, което потиска глада. Но за този процес са необходимо поне 20 минути, които при бързане от глад или гонейки ни поредната задача – често така и не достигаме. Последващ ефект е преяждането с чувство за умора.

1
Коментара по темата
1.
Кога да очакваме
26.11.2021 16:22:06
официалното разпореждане? Трябва да е по-скоро, че ако закъснее, може да не остане нищо за дъвчене!
  Добави Коментар
Спа с 53-години по-голям мъж и сподели, че... "Когато бяхме само аз и той, нещата бяха много по-нормални, отколкото хората предполагат", казва Холи Мадисън за връзката й с Хю Хефнър Осъществяват спешен ход Милов и Новиков свикват извънреден брифинг
Забърка се в скандал Напи се жестоко, може би заради изпадането 86-годишен милионер е обвинен в изнасилване на 4 жени Проблеми за Смоуки Робинсън
Бивш държавен секретар на САЩ в бургаска компания на "Стамфорд Бридж" Кирил Евтимов и Кери с интересен диалог Брат й реализира за крайното 7:6 между Интер и Барса, а тя е... Киара е звезда в Инстаграм
Каза големи думи след драмата в Шампионска лига Ямал вижда бъдещето си в Барса, сигурен е, че ще ликува с тима в ШЛ един ден Градушка изпочупи стъкла на коли в... Село в Асеновградска област побеля
Тръмп с коментар за ескалацията на напрежение между Индия и Пакистан От САЩ искат конфликтът да спре Сблъсък между тийнейджърски банди в София Те най-вероятно са част от така наречените "локали"
Ключов момент в "Ергенът" Един от мъжете ще говори с майките на дамите, които го вълнуват МВнР отговори на Путин "Присъединяването на Република България към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е суверенно решение"