Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да направите най-добрия сладкиш

Ключови думи: как да направя сладкиш, рецепта за сладкиш, сладкиш от дюли

Дюлите са изключително ароматни есенни плодове, които обаче не е за препоръчване да се консумират сурови, тъй като предизвикват проблеми със стомаха. Печени или варени обаче имат още по-богат вкус. Те съдържат провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Семената на дюлята са много полезни, защото са богати на биологичноактивни вещества. В тях има много фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор, мед.

 

Бутер тарт

 

ПРОДУКТИ1 лист бутер тесто, 2 дюли, 4 с. л. мед, 30 мл тъмен ром, 250 мл животинска сметана, 5 жълтъка, 100 г филирани бадеми.

ПРИГОТОВЛЕНИЕТестото се размразява леко и се разточва върху набрашнен плот на тънка кора. Изрязва се кръг с диаметър, по-голям от предвидената форма за печене. Тестеният кръг се поставя във формата, надупчва се с вилица и отгоре се слага хартия за печене и морска сол, за да не се надигне. Пече се на 200 градуса с вентилатор за 20 минути, хартията се маха и се допича още 10 минути. Дюлите се обелват и се нарязват на полумесеци. Жълтъците се разбиват леко с телена бъркалка. Прибавят се ромът, медът, сметаната и смлените ядки и отново се разбива. Дюлите се подреждат върху изпеченото тесто. Отгоре се сипва сместа с жълтъците и десертът се пече на 160 градуса с вентилатор за 45 минути.

 

Печени със сметана

ПРОДУКТИ2 дюли, 500 г захар, сокът от 1 лимон, 3 карамфилчета, 60 г орехи, 1 щипка сол, 100 мл животинска сметана.

ПРИГОТОВЛЕНИЕДюлите се белят, разполовяват се и се почистват от семките. Корите и семките се завързват в марля. В 500 мл вода се изсипва лимоновият сок. Дюлите се потапят за 2-3 минути в лимонената вода, за да не потъмняват. След това се изваждат и се подреждат в подходящ съд. Заливат се с 400-500 мл вода, в съда се слага и марлята. Оставя се на огъня водата да кипне. След 10 минути се добавят карамфилът и захарта и се готви на много слаб огън около 2 часа, като плодовете периодично се обръщат. Изваждат се и се оставят леко да се охладят. Орехите се напръскват с вода и се поръсват със сол. Запичат се на сух тиган до готовност. Изваждат се и се накълцват на едро. Дюлите се сервират с разбита сметана и накълцани орехи.

 

Щрудел

ПРОДУКТИ1 пакет точени кори, 1 ч. ч. захар, 4-5 средно големи ябълки, 3 дюли, 125 г краве масло, орехи, канела, пудра захар.

ПРИГОТОВЛЕНИЕЯбълките и дюлите се почистват и се настъргват. Ябълките се смесват с канелата, а дюлите се слагат в тиган с 2-3 с. л. захар, докато омекнат. Ябълките и дюлите се смесват. Маслото се разтопява и от него се слага върху корите. Следват захар, орехи и смес от ябълки и дюли. Завиват се на руло. Поставят се в намазнена тавичка. Завиват се по 2 или 3 кори (в зависимост от дебелината им). Отгоре се залива с остатъка от маслото и се слага да се пече. След като изстине, се поръсва с пудра захар. 

 

Кекс

ПРОДУКТИ:  2 дюли, 250 г брашно, 250 г захар, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 с. л. бакпулвер, кората от 1 лимон, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.

ПРИГОТОВЛЕНИЕДюлите се белят и се режат на тънко. Поръсват се със захарта и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Съдът се слага на огъня, щом водата кипне, се готви още около 15 минути – докато плодовете омекнат. Отцеждат се и се оставят да се охладят. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, млякото, бакпулвера, брашното, настърганата кора от лимон и солта. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и малко по малко се добавят към сместа с жълтъците. Разбърква се. Форма за торта с махащо се дъно (с диаметър 26 см) се застила с пергаментова хартия, а стените се намазват с масло. Тестото се сипва в подготвената форма и отгоре се подреждат дюлите. Сладкишът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се и се поръсва с пудра захар.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Вреден ли е наистина шоколадът Какви са цените по заведенията на морето Поскъпнаха ли
100 000 души за без ток в... Мексико Жечо Станков дава пресконференция Ще се дебатират важни енергийни теми
Тревога край голям роден град! Забелязано е рядко срещано животно с големи размери Какво се случва в Шуменско? Стопи се Гери-Никол отслабна сериозно
Претърпя шок в Германия Синер допусна обрат срещу тенисист извън Топ 40 на ранглистата Кои зодии са най-надути? Те са убедени, че са нещо специално и са над останалите
Камион затапи временно "Траянови врата" Образува се колона в посока София, движението вече е нормализирано Изригна отново Меси с гол, който доближи Интер до 1/8-финалите на Световното клубно по футбол
Това са най-тъпите зодии Астрологично обяснение на глупостта Празник е! За имен ден могат да почерпят... Хората с имена Наум, Бисера и Бисер